Ce poate păţi Ponta din cauza plagiatului, familia Ionescu şi vânătorii de plagiatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta va pierde titlul obţinut prin fraudă, la fel cum deja s-a întâmplat anul acesta cu câteva persoane, în urma deciziilor date de Consiliul de etică numit de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, şi dizolvat de interimarul Liviu Pop.

Victor Ponta a spus ieri că nu va demisiona din fruntea Guvernului decât atunci când va face ceva “împotriva intereselor României sau ale unei persoane”.

Plagiatul său va afecta şi mai mult credibilitatea sistemului universitar autohton, blamat în străinătate că scoate diplome pe bandă rulantă.

Va face, totuşi, o concesie, dacă se va dovedi că nu a respectat regulile de citare, a completat el: va renunţa la titlul de doctor în drept.

Declaraţia a stârnit revolta oamenilor cu diplome obţinute prin muncă serioasă: “Cum poţi să spui că renunţi la titlu? Este jignitor pentru comunitatea academică”, consideră Dragoş Ciuparu, cercetător asociat la Departamentul de Ingineri Chimică al Universităţii Yale, între anii 2001 şi 2005.

Ciuparu spune că toţi plagiatorii din Guvernul Ponta (Corina Dumitrescu - prima nominalizare de la Ministerul Educaţiei, Ioan Mang – ministru timp de 10 zile, şi premierul însuşi) nu reprezintă decât icebergului. Dacă s-ar verifica serios situaţia din sistemul universitar, s-ar putea descoperi că proporţia celor care nu-şi merită statutul este covârşitoare.

Voluntarii care-i vor dovedi pe plagiatori

În opinia sa, ar fi nevoie de depistarea impostorilor din universităţi şi sancţionarea dură a acestora şi, astfel, ar dispărea acest fenomen.

Alexandru Toma Pătraşcu, membru fondator Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) şi absolvent de MBA la Open University UK, a făcut “o  investigaţie sumară care arată că în cadrul Departamentului Calculatoare din cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică a Universităţii din Oradea s-a aciuat un întreg trib de manglitori”, cum a scris el în articolul”Ciordeala universitară sau plagiatul ca mod de viaţă”, apărut pe contributors.ro.

Departamentul de care s-a ocupat este cel de unde provine cuplul Erica şi Ioan Mang, ambii acuzaţi de plagiat.

Excluzându-i pe cei doi, statistica finală a lui Alexandru Toma Pătraşcu arată că şase din cei şapte profesori titulari şi trei din cei patru conferenţiari au plagiat. Pătraşcu oferă şi dovezile.

A făcut investigaţia din curiozitate, ne-a declarat el, dar s-ar bucura să apară mai mulţi voluntari din cadrul comunităţii academice care să-i caute pe plagiatorii din sistem şi să cureţe universităţile. “Cred că peste 50% dintre cadrele universitare sunt aşa, manglitori care nu pun ghilimele. 50%, ca să fiu optimist. Sper să se găsească mulţi voluntari pentru a-i căuta, fiindcă este nevoie de multă muncă”, spune Pătraşcu.

Voluntarii sunt singurii care pot face asta în momentul de faţă, întrucât nimeni nu crede în Consiliul de etică numit de Liviu Pop.

Cât despre cazul Ponta, Pătraşcu recunoaşte că a fost impresionat de ce a văzut: “Sunt copiate paragrafe enorme, enorme! Scuzele lui sunt penibile. Ar trebui să-şi asume plagiatul”.

Pierderea titlului

Ce i se va întâmpla lui Victor Ponta după stabilirea oficială a plagiatului? I se retrage titlul şi nu mai are voie să predea. Asta, în afară de pedeapsa cu închisoarea pe care o riscă pe Legea dreptului de autor care spune că “fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, calitatea de autor al unei opere” constituie infracţiune şi cel care a făcut asta, Ponta de exemplu, riscă între trei luni şi cinci ani de închisoare.

Nu ar fi primul care pierde titlul anul ăsta.

 În martie, fostul Consiliul de etică (cel numit de Daniel Funeriu şi dizolvat de Liviu Pop), aluat următoarea decizie în cazul prefectului de Gorj, Liviu Andrei (PDL): “retragerea tuturor lucrărilor prin încălcarea regulilor de bună conduită, retragerea titlului didactic de conferenţiar universitar şi desfacerea disciplinară a contractului de muncă” (hotărârea 162 a Consiliului).

Promovată după dovedirea plagiatului

O altă decizie dată de Consiliul de etică este cea în cazul “conferenţiarului universitar doctor inginer” Smaranda - Daniela Ionescu. 
Iată ce zice hotărârea din ianuarie, în cazul acesteia, după studierea şi stabilirea plagiatului de care Smaranda Ionescu era acuzată : “Această faptă de furt intelectual:
a) a fost constată şi sancţionată de instanţă printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă (Sentinţa penală Nr. 2448/2001 şi Decizia Curţii de Apel Ploieşti de comutare în amendă penală);
b) a făcut obiectul unei analize a Comisiei de Etică şi a Senatului Universităţii Oradea în anul 2007.
Faţă de această situaţie, aşa cum rezultă din documentele prezentate la dosarului sesizării NU numai că nu s-a luat nicio măsură, dar doamna Daniela – Smaranda Ionescu a promovat în anul 2005 pe post de conferenţiar (în lista de lucrări prezentată la concursul de ocupare a postului de conferenţiar fiind menţinută lucrarea care era deja dovedită a fi un plagiat) şi a deţinut şi poziţii de conducere (şef de catedră)”.

De aceea, Consiliul a hotărât aceleaşi sancţiuni ca şi în cazul prefectului de Gorj, retragerea titlurilor academice, a lucrărilor plagiate şi excluderea din sistemul universitar.



Familia universitarilor Ionescu

Smaranda – Daniela Ionescu este soţia profesorului universitar doctor la Universitatea Oradea Gheorghe – Constantin Ionescu. Profesor şi, totodată, vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale Sindicale “Alma Mater”, sindicatul universitarilor.

Este coleg de mişcare sindicală şi prieten cu Liviu Pop, interimarul de la Educaţie care se va întoarce curând pe postul de secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Tot la Universitatea Oradea lucrează şi al treilea membru al familiei Ionescu, George – Lucian Ionescu, plătit cu ora pentru jobul de asistent asociat.

Voluntarii de care vorbea Alexandru Toma Pătraşcu ar putea lămuri şi, probabil o vor face, dacă duzina de titluri academice ale familiei Ionescu sunt meritate sau sunt doar copy paste-uri, ca în cazul Smarandei Ionescu.

Decizia de plagiat în cazul Smaranda - Daniela Ionescu
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite