Paranghelii care sfidează bunul-simţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum dă vara, „lumea bună“ a ţiganilor intră în plin sezon al nunţilor fastuoase. Petrecerile ţiganilor încalcă toate legile în vigoare pentru cetăţenii de rând. Ultimul eveniment de acest gen a avut loc, marţi, la Timişoara.

Agitaţie mare marţi după-amiază pe strada Nistrului din Timişoara, lângă sediul Poliţiei Municipale. Împrejurimile palatelor cu turnuleţe din zonă s-au umplut rapid de Ferrari, BMW, Audi şi Mercedes.

Mai citiţi şi:

Ţiganii cu bani sfidează criza, poliţia şi societatea. Nici măcar nemţii nu îi pot opri

O nuntă ţigănească blochează o stradă din faţa Poliţiei Timişoara: agenţii admiră mireasa în vârstă de 14 ani

Repatriaţi cu avionul, ţiganii au plecat înapoi în Franţa cu autocarul

Limuzinele nu au blocat numai strada, ci au fost „cocoţate" şi pe spaţiul verde din zonă. Din maşinile de lux cu numere străine au coborât ţiganii cu costume albe şi tricouri mulate. Toată agitaţia a fost provocată de o zi mare pentru două familii de rromi. Acestea au căzut de comun acord că e bine ca, Biţa (14 ani) şi Marco (16 ani), să-ţi pună pirostiile.

Obiceiurile ţigăneşti au fost respectate până în cel mai mic detaliu. Totul a început când părinţii mirilor au negociat nunta, la palat şi cu toporul în mână, exact cum spune obiceiul. „Aşa e tradiţia ţigănească. Mireasa aşteaptă în balcon, cam ca Julieta, şi părinţii negociază pentru ea, zestrea", a spus Iovan Cârpaci, unul dintre nuntaşi.

Poliţiştii, salutaţi din caleaşcă

Petrecerea a început la palatul mirelui, unde s-au întinse mese şi s-a blocat strada chiar sub ochii poliţiştilor. Alaiul de ţigani, cu zeci de steaguri ale Germaniei, a urmat caleaşca în care a urcat mirele pentru a fi dus pe aceeaşi stradă, câteva numere mai încolo, la palatul misesei. Aici, coloanele erau împodobite cu mătase.

VEZI AICI GALERIE FOTO!

Mireasa Biţa aştepta cuminte pe un scaun, iar trena rochiei era cât treptele palatului ai cărui pereţi sunt poleiţi cu aur. Aici, alte mese au umplut strada. Fântâna de ciocolată şi strugurii traşi prin ciocolată sunt doar câteva din componentele meniului cu care au fost întâmpinaţi nuntaşii. „Avem şi căprioare şi potârnichi, le mâncăn pe toate. Facem cea mai mare petrecere ţigănească din Timişoara. Alta mai frumoasă, ca în poveşti, nu a mai fost vreodată lângă Bega", a spus Marcelin Cârpaci, unul dintre organizatori.

Nuntaşii au plecat cu alaiul pe străzile din centrul Timişoarei, să se fălească la ceilalţi ţigani, în timp ce poliţiştii stăteau cu mâinile la spate şi se uitau cum romii blochează străzile rând pe rând. Timişorenii care circulau cu maşinile şi-au pierdut zeci de minute în trafic, în ambuteiaje, în timp ce rromii mergeau nestingheriţi cu tot alaiul prin centrul capitalei Banatului.

image

Poliţiştii timişoreni au rămas fără reacţie în faţa spectacolului cu caleşti

Amendaţi cu 500 de lei

Pentru tot circul pe care l-au făcut pe domeniul public, ţiganii s-au ales cu o amendă nesemnificativă pentru ei. „S-a aplicat o amendă de 500 de lei pe legea 61 (tulburarea liniştii publice - n.r.) pentru proprietarul unuia dintre imobile", a spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Timiş, Marinela Apostolache.

Oamenii legii au ajuns însă şi ei în culmea disperării din cauza ţiganilor care efectiv îşi bat joc de ei. „Au fost colegii noştri acolo. Au dat amenzi până s-au mai liniştit cu muzica, dar colac peste pupăză au blocat ieşirea din Timişoara spre Lugoj. Ei sfidează societatea asta. Oamenii ăştia îşi bat joc de poliţie, de societate, de timişoreni, de toată lumea", a spus un poliţist timoşorean.

O hotărâre a Consiliului Local Timişoara interzice parcarea pe spaţiul verde şi circulaţia căruţelor prin oraş. Poliţia Comunitară şi Administrarea Domeniului Public ridică zilnic zeci de maşini ale timşorenilor parcate pe spaţiul verde. Tot poliţiştii comunitari îi amendează pe cei prinşi cu căruţa cu fier vechi prin Timişoara.

Săptămâna şi ilegalitatea

Pentru zecile de maşini parcate pe spaţiul verde, nimeni nu le-a stricat petrecerea ţiganilor. „O să trimitem un echipaj acolo. Ei încalcă legea de fiecare dată. Săptămâna trecută am avut un caz de acest gen pe bulevardul Mihai Viteazu. Am dat şi atunci amenzi", a spus şeful Poliţiei Comunitare Timişoara, Doru Spătaru. Până să ajungă poliţiştii comunitari la locul faptei, alaiul de nuntaşi s-a urcat în limuzine şi caleşti şi a plecat spre Hotel Senator, aflat pe Calea Lugojului, pe drumul care duce spre aeroport. Locul este preferat şi de către poliţiştii timişeni, care îşi cazează acolo toţi şefii care vin în controale. Ani în şir, poliţiştii au organizat în acel hotel petrecerile cu ocazia zilei poliţiei.

Circul făcut marţi nu este singular. În urmă aproximativ o lună, o familie de ţigani care are un palat în centrul oraşului a fost amendată de poliţiştii comunitari pentru că şi-a pus covoarele persane la uscat pe gardul din Parcul Rozelor, un simbol al Timişoarei.

image

Invitaţii au mâncat ciocolată direct dintr-o fântână arteziană

Rochie de 13.000 de euro

Mireasa Biţa Cârpaci s-a mândrit cu o rochie cu pietre preţionase, care are trenă de 15 metri. Tânăra susţine că vestimentaţia a fost făcută special pentru ea în Germania şi a costat 13.000 de euro, în timp ce costumul soţului valorează 7.000 de euro.

Țiganii își etalează nunțile pe YouTube

Zeci de filmuleţe de la nunţile ţigăneşti sunt postate pe YouTube. Rromii sunt dornici să se laude cu fastul pe care îl pun în scenă. Fie că rămân aici sau se duc în străinătate, rromii de lux se dau în stambă şi fac „zirkus", cum îi spun nemţii. Anul trecut, în mai puţin de o lună s-au organizat în Germania un botez şi o nuntă al căror protagonist a fost Crinu, un ţigan de mătase renumit în cadrul etniei.

La 28 iunie 2009, Crinu, care are afaceri în Germania, şi-a căsătorit fiica. Pentru petrecere a fost închiriat un palat din oraşul Hanau. O săptămână mai târziu, un botez ţigănesc i-a uimit pe italieni, iar la 11 iulie, Crinu a revenit în scenă în calitate de naş de botez al copiilor lui Tohari Cârpaci. Hummer, BMW, Mercedes au fost mărcile din alaiul de maşini care a blocat autostrada din apropierea oraşului Frankfurt.

Inspiraţie din manele

Ţiganii din România încearcă să ţină pasul cu „nemţii" şi organizează nunţi sau petreceri care, postate pe internet, au obligatoriu în titlu „nuntă împărătească" sau „nuntă regală". Inspiraţia vine din versurile manelelor interpretate de „monştrii sacri" ai acestui domeniu: Florin Salam, Nicolae Guţă sau Adrian Copilul Minune.

Într-una din nunţi, organizată la Timişoara, în scenă intră şi celebrul Ionelaş Cârpaci, un ţigan de mătase extrem de controversat în oraş. Ţiganul, care acum este arestat într-un dosar al mafiei imobiliare, apare într-un costum complet alb, cu pălărie şi ochelari de soare negri la ochi. În imagini mai apare un alai de maşini de lux care blochează practic un bulevard din Timişoara.

image

Nuntașii au defilat pe stradă cu drapelele României și Germaniei

Nici „săracii" nu se lasă

Pe YouTube sunt postate şi filmuleţe cu familii de rromi mai sărace care nu au alai cu maşini de lux. Bianca şi Niţă sunt doi rromi din Oltenia care merg pe jos, dar stilul de petrecere este asemănător rromilor bogaţi.

„Nu este o noutate că şi în cadrul etniei rrome sunt oameni bogaţi (ca şi în societatea românească) şi care îşi organizează petrecerile într-un anumit fel", ne-a declarat directorul executiv al Romani CRISS, Magda Matache. Aceasta a spus că aici trebuie punctat un alt aspect important: dezechilibrul dintre cei foarte bogaţi şi cei săraci, defavorizaţi.

Cioabă şi chefurile de lux

Florin Cioabă, regele ţiganilor din România, nu crede că există un fenomen la nivel european prin care rromii bogaţi organizează petreceri fastuoase pentru a arăta ce averi au. Acesta spune că fenomenul a luat amploare în Europa după Revoluţie şi dezaprobă astfel de petreceri făcute de ţiganii din străinătate.

„Unii vor să pară ceea ce nu sunt. Cu siguranţă, astfel de evenimente nu ne aduc cinste şi respectul nu se câştigă afişând lux şi bogăţie. Respectul se câştigă prin modestie şi o atitudine pozitivă", a spus Cioabă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite