Moş Crăciun, cu jeepul în munţi
0O expediţie umanitară cu 47 maşini de teren, susţinută de oameni de afaceri care vor să rămână anonimi, a fost organizată, sâmbătă, în Munţii Buzăului Dacă nu mai e zăpadă
O expediţie umanitară cu 47 maşini de teren, susţinută de oameni de afaceri care vor să rămână anonimi, a fost organizată, sâmbătă, în Munţii Buzăului
Dacă nu mai e zăpadă ca lumea în România, Moş Crăciun s-a decis să folosească un mijloc de transport adaptat la "valurile" de noroi din comuna buzoiană Chiliile.
Acolo au ajuns, sâmbătă, "căruţele americane", cum au poreclit ţăranii cele 47 maşini de teren care s-au încumetat să urce până în creierii munţilor cu tone de alimente, haine, încălţăminte şi jucării. Totul pentru câteva sute de oameni, majoritatea bătrâni, plus câţiva copii, care n-au mâncat în viaţa lor decât sărăcie pe pâine.
Cine vrea să vadă ce înseamnă sărăcia lucie ar trebui să urce mai mult de 30 de kilometri, trecând de clocotitorii vulcani noroioşi. Drumul de pământ te duce mai întâi pe câmpuri nesfârşite, apoi te poartă prin râpe, iar la sfârşit te aruncă într-o mare de noroi, pe cărări gâtuite de asprimea munţilor.
Mai sunt vreo 800 de oameni care au reuşit, până acum, să supravieţuiască în acest loc, în case din chirpici agăţate pe câte-o coastă. Cei mai mulţi sunt bătrâni, dar mai e şi o sclipire a tinereţii, prin cei 30 de copii de la şcoală. "Erau peste 2.000 de oameni aici, cu ani în urmă. Ne-am împuţinat", oftează unul dintre consilierii comunali, Vasile Tănase.
47 de "tancuri"
Toată povestea a început în noaptea de vineri spre sâmbătă. Ne-am dat întâlnire la marginea Bucureştiului, de unde începe şoseaua spre Buzău, la un supermarket. S-au strâns aici 37 de maşini, numai "gipane" cât casa, şoferii făcând parte din clubul bucureştean "Off-Road Adventure", oameni împătimiţi de aventuri pe drumuri grele.
Au cumpărat stive de alimente, îmbrăcăminte, dulciuri, jucării şi detergenţi. Au împărţit totul în portbagajele "mamuţilor", după care, în coloană, s- a plecat pe la ora cinci dimineaţa. Ajunşi la Buzău, bucureştenilor li s-au mai alăturat alte zece maşini, tot "tancuri", care au mai încărcat şi acolo alte mărfuri.
Probabil că nu întâmplător Moş Crăciun a renunţat la sanie, de şapte ani încoace, din cauza lipsei omătului.
Pentru că tot de şapte ani băieţii cu maşini de zeci de mii de euro aleargă prin munţi sau pe câmpii, spre satele cele mai sărace din România, să ducă ajutoare. În spatele lor sunt şi oameni de afaceri care sponsorizează aceste expediţii, regula de bază fiind anonimatul.
30 tone de ajutoare
De la organizatorul acţiunii de alaltăieri, Radu Florin, am aflat că de fiecare dată se merge în alt loc. "Cred că avem acum în portbagaje vreo 30 tone de ajutoare", mi-a spus oficialul de la club. Colegii lui şi-au amintit de alte ieşiri în teren, când i-am întrebat cât de multă sărăcie au întâlnit în acţiunile lor, de-a lungul timpului. Cineva spune despre copiii dintr-un sat din Apuseni, care mâncau bananele cu tot cu coajă.
Sau puştani dintr-un cătun din sudul ţării care încercau să sugă prin capac sucul de portocale dintr-o sticlă. Cadourile au ajuns în zone unde maşina, televizorul sau trenul sunt OZN-uri pentru sătenii aflaţi la "ani - lumină" de civilizaţie. "M-a marcat casa unei bătrâne. Pereţii erau atât de crăpaţi, încât golurile fuseseră acoperite cu perne", cade pe gânduri şeful.
Speriaţi de arătările pe patru roţi, mai mari decât bordeiele lor, dar şi de urletul motoarelor care luau în piept malurile de noroi, ţăranii din Chiliile, ieşiţi cu îngrijorare pe uliţă, au botezat repede maşinile, zicându-le "căruţe americane".
"De la ce partid sunteţi?"
Ideea a fost ca sacii cu daruri să fie lăsaţi din poartă-n poartă, la 550 de oameni, după ce se făcuse în prealabil lista celor mai oropsite suflete de aici, pe baza datelor primite de la autorităţile locale. Fiecare om a primit zahăr, ulei, făină, orez, paste, drojdie, bulion, mazăre, cozonac, măsline, mezeluri, îmbrăcăminte, încălţăminte, stafide, cafea, cacao, cereale, muştar, maioneză, detergenţi, săpun, suc, ciocolată şi bomboane de pom.
La care s-au adăugat sacii pentru copii, unde erau tot felul de dulciuri şi jucării, plus banane şi portocale. O bătrânică a fost surprinsă de cârnaţii de bere. "Ce sunt bulinele astea?", e nedumerită femeia. "De la ce partid sunteţi?", vrea să ştie Dumitru Ceachină, care zice că au mai trecut pe la ei, în alţi ani, "binefăcători" cu afişe electorale.
Doar copiii n-au zis nimic. Când au primit maşinuţele sau păpuşile, dulciurile şi fructele. Un puştan m-a tras de mânecă. "Nenea, sigur sunt pentru mine?", a vrut să ştie băiatul de 12 ani, ca să fie sigur că are voie să scoată maşina din ambalajul colorat.
Grupaj Foto realizat de Alexandru Hojda