Meniu de criză pentru copiii din orfelinate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meniu de criză pentru copiii din orfelinate
Meniu de criză pentru copiii din orfelinate

Şefii centrelor de plasament sunt nevoiţi să facă economie la masa celor peste 70.000 de copii.O hotărâre de guvern emisă în 2008 prevede că micuţii cu vârste sub patru ani primesc zilnic hrană în valoare de şase lei, iar cei până în 18 ani au un meniu în valoare de 8,3 lei.

În subordinea Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu se află în acest moment 11 centre de plasament, în care sunt îngrijiţi peste 300 de copii. Alimentaţia lor este tot mai săracă de când moneda naţională s-a devalorizat în raport cu euro. Potrivit şefilor centrelor, sumele primite acoperă cam jumătate din necesar.

„De opt lei ce poate mânca un copil? Banii sunt foarte puţini pentru acoperirea meselor zilnice, la preţurile care sunt acum”, a spun Mara Niţoi, şefa Centrului de Plasament „Gulliver”, unde sunt îngrijiţi 36 de copii.

Din suma alocată, copiii trebuie să primească trei mese zilnice şi o gustare. Un mic dejun cuprinde de obicei două felii de pâine cu unt, salam şi ceai, la prânz primesc o ciorbă, felul doi trebuie gătit cu carne şi ca desert un fruct sau ceva dulce. Până la cină, copiii mai primesc şi o gustare la ora 16.00, o napolitană sau un fruct, iar ultima masă conţine o mâncare gătită, plus o felie de pâine şi o cană de ceai. 

Prăjituri de la parastas

În lipsa banilor, mâncarea copiilor a ajuns în ultimul timp să se bazeze pe cartofi, orez sau câte o zeamă lungită. „Pentru a reuşi să asigurăm o masă decentă acestor copii, ar trebui să primim cam 14-15 lei zilnic”, a spus Livia Bădescu, directorul Centrului de Plasament din Mediaş.

Administratorii Centrului rezidenţial „Sf. Constantin şi Elena” din subordinea Direcţiei pentru Protecţia Copilului Argeş stabilesc meniul pe săptămâna următoare în fiecare zi de vineri. „Nu ne încadrăm de fiecare dată în cei 8,3 lei pe copil. Încercăm să le asigurăm măcar o dată pe zi un preparat pe bază de carne. Dacă alocaţia ar creşte măcar la 10 lei, ne-am descurca altfel. Le-am introduce în meniu mai multe fructe sau le-am mai mări porţiile”, a spus Maria Şerban, administratorul unităţii.

La sfârşitul săptămânii trecute, copiii au primit la micul dejun pate de ficat cu unt şi ceai, la prânz ciorbă de perişoare şi sarmale cu mămăliguţă, iar seara salată orientală şi compot de piersici. Bugetul zilei a fost însă depăşit. Administratorul centrului mizează pe parastasurile pe care piteştenii le organizează într-un spaţiu din incinta clădirii. „Sunt printre puţinele dăţi în care copii mănâncă şi prăjituri. În asemenea zile, unitatea face economii, iar bugetul se reechilibrează”, a explicat
Maria Şerban.

 O banană la doi copii

În centrele de plasament din Constanţa, micul dejun obişnuit al copiilor se compune din ceai cu lămâie şi unt cu parizer. Atunci când primesc fructe, acestea sunt porţionate cu grijă: o banană este împărţită la doi.

„Meniul copiilor din centrele de plasament este sărac în fructe şi legume crude. Dacă micuţii nu consumă zilnic fructe şi legume riscă să facă o hipovitaminoză. În plus, la micul dejun nu au nimic dulce – gem, miere“, a explicat dr. Marian Fâşie, medic primar pediatru.

Conştienţi că suma nu este suficientă pentru a asigura trei mese săţioase, şefii centrelor caută surse alternative de venit. „Noi avem diverse perteneriate cu fundaţii sau alţi sponsori, prin care reuşim să acoperim suma pe care o dăm zilnic pe mâncare, dar dacă am fi nevoiţi să ne încadrăm în banii de la stat, nu ne-ar ajunge niciodată”, a mai spus directorul Centrului de Plasament din Mediaş, Livia Bădulescu. Au mai contribuit Laura Negrea, Alina Enache

Alte alocaţii de masă

Deţinuţii. În medie, o persoană aflată în detenţie are o alocaţie zilnică de 82 de lei. În această sumă este inclusă hrana, facturile la utilităţi (gaze, electricitate, apă), medicamente, materiale sanitare, cheltuieli de personal, carburanţi, (necesare pentru transportul la instanţele de judecată, la spitale din reţeaua Ministerului Sănătăţii, transferul în alte penitenciare sau spitale penitenciar), reparaţii curente, rechizite, materiale educative etc.

Bătrânii din aziluri. Alocaţia de hrană pentru o persoană vârstică care se află internată într-un azil este de 12 lei/zi. Costul de întreţinere lunară în căminele pentru persoane vârstnice este de 290 lei.

Maidanezii din adăposturi. Întreţinerea zilnică a unui câine se ridică la 17,3 lei pe zi. Suma include hrana, utilităţile, sterilizarea şi materialele sanitare. Aceştia nu sunt ţinuţi în adăposturi decât zece zile.

Şi asistenţii maternali îşi drămuiesc banii

Suma pe care o primeşte lunar un asistent maternal pentru hrana unui copil este de aproximativ 250 de lei.

Liliana Apostol are 40 de ani, locuieşte în Constanţa şi este asistent maternal din 1998. Pe Cristi, un băieţel de 12 ani cu handicap fizic şi psihic, îl are în îngrijire de aproape zece ani. În acest timp a ajuns să-i fie ca o mamă, deşi îngrijirea unui copil cu asemenea probleme presupune efort şi sacrificii. Recunoaşte că nu-i este deloc uşor, dar mărturiseşte că îl iubeşte pe Cristi ca pe copilul ei.

Rezerve la buget

Reprezentanţii DGASPC Dolj susţin că instituţia nu are probleme de buget în prezent. „Am fost prevăzători şi ne-am luat măsurile de siguranţă pentru a acoperi această perioadă până la adoptarea noului proiect de buget pe 2009”, a declarat Claudia Medeleţ, inspector.

„Am fost nevoiţi să ne mulţumim cu puţin“

Femeia a învăţat să se des­curce cu banii pe care îi primeşte ca asistent maternal, deşi spune că sunt puţini. „Eu încerc să mă încadrez, dar el este pofticios şi mai vrea câte ceva, aşa că nu pot să-l refuz, pentru că e copil. Îi place foarte mult să mănânce iaurturi, fructe. Nu s-ar supăra nimeni dacă am primi mai mulţi bani, mai ales că preţurile cresc de la o zi la alta. Noi am fost nevoiţi să ne învăţam să ne mulţumim şi cu atât“, a precizat Liliana Apostol.

Salariul de asistent maternal pe care îl primeşte femeia este de 800 de lei, la care se adaugă alocaţia copilului, de 215 lei. Pentru hrana băiatului primeşte, în fiecare lună, în jur de 250 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite