Isteria iodului cuprinde România
0Teama de radiaţiile care ar putea ajunge din Japonia i-a făcut pe români să epuizeze stocurile de iod ale farmaciilor. Medicii avertizează că reacţiile oamenilor nu sunt justificate şi există riscă să-şi deregleze sistemul hormonal.
Cererea pentru pastilele de iod a crescut brusc peste tot în lume, ca urmare a exploziilor de la centrala nucleară din Fukushima. Speriaţi de nivelul ridicat de radiaţii din Japonia, bucureştenii au golit stocurile de iod din farmacii, asta deşi autorităţile au dat asigurări că valorile înregistrate la noi în ţară sunt sub limita admisă.
Mai citeşte şi:
FOTO/ VIDEO Cum se luptă japonezii să oprească o catastrofă nucleară
"În ultimele trei zile avem câte trei-patru cereri pe zi pentru Jodid, adică pastille de iod care conţin iodură de potasiu, în condiţiile în care, înainte nu vindeam decât o dată pe an aceste pastile. Pe lângă asta, primim zeci de telefoane de la oameni care ne întreabă unde le găsesc, pentru că, fiind restrictive, se află în cantităţi foarte mici şi nu în toate farmaciile", ne-a explicat angajata uneia dintre sucursalele celui mai mare lanţ de farmacii din Capitală.
Aici, ieri, se epuizaseră şi ultimul flacon de pastile de iod, iar farmacistele au fost nevoite să facă o comandă nouă, în Germania. Un flacon conţine 100 de tablete şi costă, în funcţie de cantitatea de iod din compoziţie, între 17 lei şi 20 de lei.
Farmaciile fac stocuri
Şi în alte farmacii cererea este foarte mare, deşi marfa lipseşte de pe rafturi. "De ani de zile nu a întrebat nimeni dacă avem iod, dar săptămâna asta toată lumea întreabă. Nu avem şi nici nu o să aducem", ne-a declarat foarte răspicat una dintre farmacistele de la Helpnet. Alţii se pregătesc însă de aproviozionare. "Am primit zeci de cereri, motiv pentru care am hotărât să ne aprovizionăm. Majoritatea celor care au solicitat iod au fost pacienţi care urmau să călătorească în Japonia sau în ţările din proximitate", a explicat Georgeta Ionică, şef serviciu de comunicare al lanţului de farmacii Dona.
Specialiştii spun că reacţiile bucureştenilor sunt exagerate şi că aceste medicamente sunt recomandate de fapt în tratarea glandei tiroide, şi nicidecum nu trebuie luate după ureche. "Până când Direcţia de Sănătate Publică nu va comunica oficial că suntem expuşi unui val de radiaţii crescut, nu putem elibera reţete medicale pe care să se specifice profilaxie în cazul iradierii sau necesar crescut de iod", explică Aurora Terec, medic de familie.
Consumul preventiv de iod este contraindicat şi de Colegiul Farmaciştilor, care susţine că frica oamenilor este nejustificată. "În ţară există laboratoare speciale unde se pot produce imediat medicamente cu iod, în condiţiile în care s-ar întâmpla să crească nivelul de radiaţii. Nu trebuie să ne dereglăm hormonal «preventiv»", ne-a declarat Victor Zarchievici, membru al Colegiului Farmaciştilor.
Previn cancerul cu sare iodată
De teamă că ar putea face diverse forme de cancer din cauza radiaţiilor, şi româniii din restul ţării au dat năvală să cumpere pastile cu iod. „Am o listă de aşteptare cu numere de telefon ale oamenilor disperaţi să se apere împotriva radiaţiilor. Chiar dacă sunt conştienţi că Japonia este departe şi că sunt slabe şansele ca norii radioactivi să ajungă aici, oamenii se tem de un al doilea Cernobîl", a spus Manuela Naftan, proprietarea unei farmacii din Ploieşti.
Mihai Mihuţ, medic la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, vorbeşte despre efectele radiaţiilor după exploziile de la Fukushima. „Japonia are unul dintre cele mai performante sisteme medicale din lume. Cu toate astea, în cazul unor catastrofe, sistemul îşi arată limitele. Din păcate, nu poţi să spui unui pacient «ia o pilulă şi o să îţi treacă boala de iradiere»", a spus Mihuţ.
El a explicat care sunt riscurile expunerii la radiaţii. „În funcţie de tipul particulelor emise şi de doza absorbită, urmările pot varia. La doze mari poate apărea boala de iradiere: sistemul imunitar compromis, asta dacă pacientul ajunge să supravieţuiască primelor zile când tubul digestiv şi alte aparate cedează", a mai spus Mihuţ. ;
Au contribuit Codruţa Horja, Ştefan Both, Tiberiu Stroia
Mai citeşte şi:
Efecte secundare extreme
Aportul de iod este necesar producerii hormonilor tiroidieni, însă în cazul unei supradoze, consumatorii îşi pun sănătatea în pericol. Produsul este contraindicat persoanelor care au alergie la iod şi la fructe de mare, celor care suferă de afecţiuni renale sau anumite boli de piele. Efectele secundare pot consta în dereglări ale glandei tiroide, probleme cardiace, dureri abdominale, diaree sau chiar deces în caz de supradozaj.
Fukushima va fi îngropată în beton?
Clădirea reactorului 4 de la Fukushima Foto: Reuters
Operaţiunile contracronometru de la centrala nucleară de la Fukushima continuă. Echipele de intervenţie au aruncat ieri mii de tone de apă asupra reactoarelor în încercarea disperată de a evita o catastrofă nucleară. Operatorul Tokyo Electric Power (TEPCO) a anunţat că mâine ar putea reconecta reactoarele 1 şi 2 ale uzinei nucleare la reţeaua electrică, ceea ce ar face posibilă repunerea în funcţiune a sistemelor de răcire. Dacă metoda va avea succes, atunci mâine urmează să fie reconectate şi reactoarele 3 şi 4.
Provizii insuficiente
În ciuda veştilor încurajatoare, autorităţile de la Tokyo au crescut nivelul de alertă radioactivă de la patru la cinci, pe o scară de şapte niveluri. Specialiştii de la TEPCO au anunţat că iau în calcul şi varianta îngropării reactoarelor într-un sarcofag de nisip şi beton, metodă aplicată la centrala nucleară de la Cernobîl în 1986. În acest timp, bilanţul oficial al morţilor a crescut la aproape 7.000, iar numărul celor dispăruţi după tsunamiul de 23 de metri depăşeşte 10.000.
Situaţia umanitară se agravează pe oră ce trece. Guvernatorul prefecturii Miyagi a cerut oamenilor să părăsească zona, spunând că va fi dificil pentru autorităţi să le asigure locuinţe în viitorul apropiat. Peste 2.200 de adăposturi temporare din regiunile sinistrate au rămas fără mâncare, combustibili, apă şi medicamente. Străinii continuă să părăsească în număr mare Japonia de teama radiaţiilor. Mai mulţi români se vor întoarce în ţară cu un zbor special organizat de Guvernul român şi efectuat de Tarom.
Români repatriaţi
Aeronava a decolat aseară de pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă", cu destinaţia Tokyo, şi va pleca de pe Aeroportul Narita, astăzi, la 22.20, ora României (15.20 ora locală). Românii trebuie să se prezinte cel târziu până la ora 18.00, ora României (11.00, ora locală). Guvernul României va suporta jumătate din costurile biletelor de avion pentru adulţi.Copiii sub un an vor călători gratuit. ; Magda Crişan