Invenţii trăsnite la Expo Transilvania
0Inventatorii, români şi străini, s-au întrecut pe sine, expunând la târgul de specialitate peste 250 de produse şi proiecte, majoritatea în premieră absolută
Invenţiilor Pro Invent de la Cluj, care însoţeşte Târgul Internaţional Tehnic, inaugurat ieri la Expo Transilvania. Pe lângă cei 120 de expozanţi din domeniul ingineriei mecanice, pneumatice, automatizări şi soft industrial, vizitatorii pot vedea peste 250 de invenţii din ţară şi străinătate, majoritatea în premieră naţională.
Bec fără moarte
Orădeanul Koteles Lorand Arpad a convins municipalitatea să-i experimenteze brevetul de bec fără moarte, la câteva semafoare din intersecţii, care înlocuieşte clasicul filament cu o reţea de leduri. Efectul, consum redus, manoperă simplă, fiabilitate mai mare, vizibilitate superioară chiar şi la soare, funcţionare inclusiv la defectarea unei jumătăţi din cele 127 de leduri. Inginerul clujean Valer Morărescu propune valorificarea anvelopelor uzate, prin extragerea cordului metalic şi secţionarea pe circumferinţa de rulare, mărunţire simplă în etape, de la 150x150 mm până la 0,5x1,5 mm. Produsele intermediare pot fi întrebuinţate la reabilitarea drumurilor (bariere fonice, fundaţie, covoare), construcţii (ţigle, absorbanţi, izolaţii, fundaţii), amenajări hidrotehnice (plăci protecţie), aplicaţii sportive, parcări, piese de uzură redusă.
Parcare- ciupercă cu lift
În curs de brevetare este şi parcarea supraetajată pe suprafaţă redusă cu lift, pentru zonele aglomerate, a bistriţeanului Vasile Roşca. Avantajul este că foloseşte o suprafaţă de numai 17 metri diametru. Liftul se poate roti, permiţând parcarea în zonele libere. Inventatorul propune doar şapte niveluri, pentru a nu mări foarte mult timpul de aşteptare al proprietarului, pentru recuperarea maşinii, în zonele aglomerate din preajma spitalelor, aeroporturilor, băncilor comerciale, ale şcolilor.
Electrod de argint pentru întinerirea pielii
Clujenii fizicieni Luminiţa şi Marius Bârlea sunt clienţi mai vechi ai Salonului de Inventică. Acum au adus un aparat pentru tratarea pielii prin introducerea de ioni activi biologic (vitamina C, argint), cu efectul de întinerire, prin creşterea circulaţiei sangvine, metabolismul local şi producerea de colagen. Maximag este un aparat pentru stimularea cu câmp magnetic pulsant, benefic pentru circulaţia sangvină, metabolismul calciului şi articulaţiilor, indicat pentru menţinerea vigorii organismului, combaterea stresului, sechele posttraumatice, afecţiuni reumatismale.
Stocarea apei în sol
Inspectorul şcolar Alexandru Stoian de la Timişoara a conceput un sistem de stocare a apei în sol, pentru menţinerea umidităţii pe o perioadă mare de timp, prin folii plastice pe mai multe şanţuri.