Imunitatea lui Voronin, preţul pentru voturile comuniştilor
0Jurnalul de Chişinău scrie că cele patru partide necomuniste ar trebui să îi acorde imunitate penală lui Vladimir Voronin pentru ca să se retragă de pe scena politică şi ca Partidul Comunist, al cărui lider este, să acorde a voturilor necesare majorităţii democrate pentru a putea guverna.
Această soluţie a apărut în ultimul timp atât în presa străină, cât şi în cea de la Chişinău, pe baza opiniilor mai multor analişti politici, dar şi luând în calcul exemplul lui Boris Elţin, în Rusia, sau al lui Eduard Şevardnadze, în Georgia.
Cu toate acestea, partidele democratice (Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Alianţa Moldova Noastră şi Partidul Democrat) nu par a fi dispuse să accepte un asemenea târg, notează Jurnal de Chişinău.
"Toată lumea aşteaptă ca în această ţară să aibă loc o schimbare. Ca toţi cetăţenii Republicii Moldova să fie egali în faţa legii. În cazul de faţă şi Vladimir Voronin, şi un vânzător de la piaţă sunt cetăţeni care au aceleaşi drepturi şi obligaţii în faţa legii. Nu cred că acum putem discuta şi veni cu o asemenea declaraţie că negociem imunitatea cuiva în schimbul stabilităţii. Aceste lucruri trebuie discutate separat şi la momentul potrivit", a declarat prim-vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat, Alexandru Tănase, a cărui formaţiune a obţinut cele mai multe voturi (după comunişti - n.r.) la alegerile anticipate din 29 iulie.
Solicitaţi de Jurnal de Chişinău, mai mulţi jurişti au declarat că Vladimir Voronin ar putea fi tras la răspundere, între altele, pentru falsificarea rezultatelor voturilor de la 5 aprilie, pentru împiedicarea exercitării libere a dreptului la vot, pentru şantaj şi escrocherie, pentru amestec în treburile justiţiei, trafic de influenţă, abuz de putere şi abuz de serviciu, pentru uzurparea puterii de stat, pentru profanarea simbolurilor naţionale, pentru acţiuni intenţionate îndreptate spre aţâţarea vrajbei şi a dezbinării naţionale.
PCRM ar putea susţine candidatura coaliţiei liberale la funcţia de preşedinte al ţării
Acordarea celor opt voturi parlamentare pentru alegerea Preşedintelui ţării a fost discutată la ultima şedinţă a fracţiunii parlamentare a PCRM.
"Comuniştii ar fi de acord să acorde cele opt mandate, care lipsesc oponenţilor lor pentru a acumula 61 de voturi necesare la desemnarea Preşedintelui ţării, însă cu condiţia că această candidatură va fi acceptată de toţi deputaţii", scrie ""News-Moldova, cu referire la rezultatele şedinţei fracţiunii PCRM.
Agenţia menţionează că motivul unei astfel de decizii ar fi putut fi alegerea dificilă în faţa căreia au fost puşi deputaţii.
În urma alegerilor din 28 iulie, PCRM a primit 48 de mandate, PLDM - 18, PL - 15, PDM - 13 şi AMN - 7 mandate. Actualmente, liderii celor patru partide de dreapta nu pot ajunge la un compromis cu privire la împărţirea principalelor funcţii în stat, din care cauza negocierile noii coaliţii de guvernare a ajuns în impas.