Ialomiţianu îşi apără bugetul
0Şeful Finanţelor le-a replicat dur, ieri, celor care au îndrăznit să critice planificarea veniturilor şi cheltuielilor statului pentru 2011. În viziunea ministrului Gheorghe Ialomiţianu, e mai bine ca România să aibă un buget criticat decât să nu existe niciunul. Analiştii trec abordarea sa la „no comment”.
Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, s-a săturat să asculte criticile aduse bugetului pe 2011 şi le-a replicat, ieri, contestatarilor că România are nevoie de buget, chiar dacă acestuia i se aduc obiecţii. Oficialul a subliniat că, pentru a merge mai departe cu acordul FMI şi CE, România are nevoie de adoptarea lui până la sfârşitul acestui an.
Ialomiţianu le-a mai spus parlamentarilor din comisiile reunite de buget-finanţe că ministerul a pornit construcţia bugetară având la bază strategia fiscală, cu orizontul de timp 2011-2013. Reamintim că cifrele din strategia adoptată de Guvern cu doar trei luni mai devreme diferă cu totul de cele din proiectul de buget.
Buget de cârpeală
Chiar dacă se feresc să comenteze prea mult declaraţia ministrului, analiştii economici rămân la părerea că bugetul pe anul viitor este lipsit de strategie şi de realism. Directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea, spune că România va avea din nou, în ciuda tuturor angajamentelor, un an cu un buget de cârpeală, bazat pe o prognoză mult prea optimistă a veniturilor. În consecinţă, cheltuielile riscă, la rândul lor, să derapeze.
„În mod cert avem de-a face cu un buget care va mai suferi modificări, iar 2011 va fi încă un an ratat pentru programarea bugetară", a spus Voinea. Prin urmare, pe parcursul anului viitor vor mai exista rectificări, prin care se vor tăia din nou cheltuielile pe anumite proiecte bugetare. În ultimii doi ani, au fost sacrificate cele de capital.
În această privinţă, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, arată că această „decapitare" a bugetului de investiţii afectează credibilitatea României.
„Se vorbeşte foarte mult despre consolidarea fiscală, nu şi despre calitatea ei. Adică de unde tai banii, atunci când eşti obligat să ajustezi deficitul", arată Anghel. Acesta spune că România trebuie să aibă măcar cinci proiecte strategice la nivel naţional şi, chiar dacă Guvernul „va fi pus cu spatele la zid" şi va trebui să taie şi de la investiţii, să nu se atingă de cele cinci proiecte.
„Omul are dreptate"
Economistul Daniel Dăianu îi dă parţial dreptate ministrului. „Omul are dreptate la partea cu nevoia. Dar nu este indiferent cum arată bugetul. Analiza celor de la Consiliul Fiscal este extrem de corectă. Prognoza veniturilor este cel puţin incertă", spune economistul.
Diferenţă la privat
În mediul privat este esenţial să ai un buget adoptat până la 1 ianuarie, arată economistul-şef al BCR. Din acest punct de vedere, Anghel spune că ministrul are dreptate să grăbească adoptarea bugetului. „Pe de altă parte, acest buget are nevoie de credibilitatea externă, iar modul în care îl elaborezi trebuie să fie unul realist", este de părere economistul.