VIDEO Windsurfing în centrul Capitalei GALERIE FOTO
0Pasionaţii de sporturi nautice au găsit o nouă distracţie de sezon - windsurfing pe Lacul Morii. Cu toate că în ţara noastră nu există o comunitate foarte mare de windsurferi, din ce în ce mai mulţi bucureşteni practică acest sport.
Riderul împinge placa pe lac, se pune pe ea şi trage catargul. Este gata de „decolare“. Şi a pornit. În această dimineaţă vântul este destul de puternic pe Lacul Morii, aşa că viteza de deplasare este una mulţumitoare, de aproximativ 15 kilometri pe oră. Direcţia şi-o reglează singur, în funcţie de vânt, roting catargul. În mai puţin de un minut s-a îndepărtat la câteva sute de metri de mal. De-abia se mai vede undeva în zare.
Un singur profesor de windsurfing în Capitală
„Practic acest sport de mai bine de cinci ani. De anul acesta am început să îl şi predau“, spune Andrei Ciceoi, în vârstă de 26 de ani, singurul profesor de windsurfing din Capitală. El se dă cu placa pe lac de cinci ani.
Când s-a apucat de windsurfing nu existau profesori în România, aşa că a trebuit să înveţe de unul singur, adunând informaţii de pe internet.
Cursurile predate de Andrei durează zece ore, împărţite în cinci şedinţe. „La sfârşitul lecţiilor, elevul trebuie să fie în stare să pornească singur şi să se întoarcă în locul de unde a plecat“, explică profesorul.
Comunitate de 20 rideri în Bucureşti
Bucureşteanul dă lecţii de windsurfing din pasiune şi din dorinţa de a spori această comunitate care, cu paşi mărunţi, a început să se mărească. În momentul de faţă sunt aproximativ 20 de rideri care se dau pe Lacul Morii, singurul loc din Capitală unde se poate practica acest sport.
Riderii de aici şi-au luat numele de „borners riders“, de la o bornă de pe malul apei – punctul lor de întâlnire.
Se dau pe lac cinci luni pe an
Deşi pare un sport foarte dificil, cei care îl practică spun că toată lumea poate să îl încerce, fără a fi într-o formă fizică foarte bună.
Principiul de deplasare la windsurfing este, după cum arată şi numele, bazat pe puterea vântului. De aceea nu se poate practica în tot timpul anului. „În luna august, când în Bucureşti este o căldură toropitoare şi nu bate deloc vântul, nu poţi să te dai“, spune Andrei.
În rest, din mai până în decembrie, când temperatura apei este destul de ridicată, riderii sunt pe lac în fiecare zi cu vânt.
În sezonul rece există totuşi alte variante, iar pasionaţii nu pot să stea jumătate de an fără să urce pe placă. „Unii dintre windsurferi merg la munte şi se dau cu placa de snowboard, dar sunt şi alţii care merg în ţările calde, de obicei în Turcia, Grecia sau Spania să facă windsurfing“, spune Andrei.
Un sport extrem, dar nu atât de periculos
Deşi este catalogat drept un sport extrem, totuşi windsurfingul nu este un sport periculos. „Este aproape imposibil să cazi de pe o placă lungă. Nu ai prea multă mobilitate pe ea, dar pentru începători este cea mai bună variantă“, spune Andrei Ciceoi. În plus, atunci când cazi de pe placă, catargul nu vine peste tine, fiind proiectat să cadă în direcţia opusă.
Echipament de 1.500 de euro
Echipamentul de windsurfing costă între 700 şi 1.500 de euro şi este compus dintr-o placă specială, o velă, un catarg şi un mâner. Costumul specific ajunge la un preţ de aproximativ 100 de euro, iar încălţările din neopren, la 30 de euro.
Cei care vor să ia lecţii de la Andrei, îl pot găsi pe lacul din sectorul 6 sau îi pot scrie pe adresa scoalawindsurf@yahoo.com. Cursul durează zece ore, a câte cinci şedinţe şi costă 600 de lei.