Destinul frânt al unei fete de nota 10
0Cu numai o săptămână înainte de a se prăbuşi cu avionul în Atlantic, Violeta Băjenaru (34 de ani) şi-a făcut nunta la Buzău. A fost elevă eminentă a Liceului „B.P. Hasdeu“ din Buzău, liceu absolvit de Emil Palade, în 1930. Violeta Băjenaru a murit la zece zile după nuntă.
MAI CITEŞTE ŞI:
Citiţi în adevarul.es o poveste asemãnãtoare cu cea a româncei Violeta Bãjenaru:
adevarul.es - Tânăra spaniolă din avionul Air France venea din luna de miere
adevarul.it - Prăbuşirea aeronavei Air France scoate la iveală "secretele" aviaţiei
adevarul.it - Air France, o companie controversată
adevarul.it - Papa a trimis condoleanţe familiilor victimelor accidentului Air France
adevarul.ro - Românca din avionul dispărut în Atlantic, o elevă eminentă
adevarul.ro - Zece pasageri de la bordul avionului dispărut câştigaseră la un concurs excursia în Brazilia
adevarul.es - Avionul care urmărea imigranți ilegali, caută Airbus-ul dispărut
adevarul.it - “Aria accidentului avionului Air France a fost localizată”
adevarul.ro - Lista celor mai grave accidente aviatice de după 1977
adevarul.ro - VIDEO Un avion cu 228 de persoane la bord a dispărut fără urmă
Familia Băjenaru locuieşte la intrarea din oraş, într-un imobil cu opt etaje. Aici, Violeta a stat până în 2002, înainte de a părăsi ţara.
Acum, în blocul de pe strada Unirii era linişte mormântală. Ieri, în apartamentul familiei Băjenaru nu se auzea niciun zgomot. Numai o umbră se zărea în spatele vizorului. Nimeni nu îndrăznea să deschidă uşa. Familia se izolase în casă.
Ultima petrecere
În urmă cu un an, Violeta s-a căsătorit în Franţa. La insistenţele familiei a venit în ţară să facă şi aici nunta. Nuntă românească, aşa cum cere datina.
A fost mireasă la 23 mai şi a petrecut la Poiana Pinului (judeţul Buzău). După zece zile a murit. „Săptămâna trecută, parcă, l-am văzut pe tatăl ei în faţa blocului. Spunea că a venit Violeta să facă nuntă la Poiana Pinului. I-am spus atunci domnului Băjenaru ce fată frumoasă are.
Eu nu mai ştiam nimic despre ea de şapte ani, de când a plecat în Franţa. Abia acum reuşisem să o văd. Am auzit că a ajuns profesoară acolo. Dar ăsta a fost destinul. Am auzit de accident de la televizor, dar nu credeam că poate fi chiar fata asta“, spune îngrozită Silvia Andreşan (45 de ani), vecina de sub apartamentul familiei Băjenaru.
Femeia oftează şi mai spune: „Acum îţi vine fata acasă, îi faci nuntă, petrecere şi acum, uite, a plecat“. Pe holul blocului se lasă liniştea pentru câteva momente. La etajul 4, deasupra apartamentului unde a locuit Violeta, se aud câteva voci. „Cum să fie fata asta de aici? Am auzit, dar nu cred că este ea. Abia a făcut nuntă“, comentează două vecine.
„Nici să plângă nu mai pot, săracii“
La etajul 1, doamna Maria (58 de ani) a apucat să vorbească cu Gheorghe Băjenaru, tatăl Violetei, chiar ieri- dimineaţă, cu puţin timp înainte de confirmarea oficială a dispariţiei româncei. „Când am auzit ce s-a întâmplat m-am dus la vecinul. Era îngrozit. Nici să plângă nu mai avea putere.
De 30 de ani suntem vecini aici. Nici mie nu-mi vine să cred că Violeta nu mai este. Era o fată aşa frumoasă, subţirică, bine-crescută, respectuoasă, cu ochii albaştri. Ea se duce, dar este vai de părinţi. Nu mai putea să vorbească săracul vecin (tatăl Violetei).
Era transfigurat. Nu l-am mai văzut niciodată aşa. Ei stau rar pe aici prin Buzău, stau pe undeva la ţară. În ultima perioadă au mai avut grijă de copilul fetei mai mari, care acum este şi ea la ei. Nu vor să mai iasă din casă. Mi-a spus că se feresc de publicitate. Sunt nişte oameni simpli. Au mult bun simţ. Nu au probleme cu nimeni“, ne mai spune doamna Maria.
Gheorghe Băjenaru este inginer agronom, iar imediat după 1990 a fost o perioadă director adjunct al Direcţiei Agricole din Buzău. Acum este pensionar şi vecinii spun că are un mic magazin în localitatea Luciu, undeva pe drumul dintre Buzău şi Brăila. Mama Violetei a fost tot agronom şi a lucrat în acelaşi loc cu soţul ei. Sora Violetei, Elena, are 35 de ani, a făcut acelaşi liceu ca Violeta, este căsătorită în Buzău şi are un copil.
Profesorii au remarcat-o de mică
Disperare şi uimire şi la liceul „Bogdan Petriceicu Hasdeu“ din Buzău, unde a învăţat Violeta până în 1994. Dirigintele ei, Nicolae Iacob, spune că este primul elev de care îşi aduce aminte. Profesor de fizică timp de 39 de ani, Iacob spune că după 1990 a încercat să le predea copiilor şi altceva în afară de fizică.
„Am avut alt mod de a face şcoală. După Revoluţie am înfiinţat un curs facultativ de Istorie a artei şi Istorie a religiei. Violeta a fost printre primii care au aderat la aceste cursuri. De fapt, toţi elevii au acceptat acest obiect. Chiar dacă era sensibilă, Violeta citea mult şi ştia să comunice“, îşi aduce aminte fostul diriginte al fetei dispărute în Atlantic, în cursa Air France. Bătrânul profesor locuieşte într-un apartament modest, din Cartierul Obor din Buzău.
Cu toate că este profesor de fizică, biblioteca lui Iacob este plină de cărţi de istorie a artei şi a religiei, dar şi de documentare. Printre cărţile ordonat aliniale în bibliotecă se zăresc icoane, din care se disting mai multe care o înfăţişează pe Fecioara Maria. Marcat profund de întâmplare, Iacob îşi aminteşte cum le-a „predat“ elevilor săi „lecţia“ de aventură.
Spirit de aventură
La numai 16-17 ani, Violeta era nelipsită din excursiile organizate de dirigintele Iacob. „Am bătut toată ţara cu aceşti copii. Violeta venea în toate aceste drumeţii. Am bătut munţii Făgăraşului, am făcut trasee grele, iar copiii au dormit sub cerul liber, în corturi. Fată fiind, Violeta nu se plângea. Avea chiar curaj. Îmi aduc aminte de o întâmplare în Făgăraş.
Era la Strunga Dracului. Undeva, o spintecătură în munte. Ne-am aventurat pe acolo. Mai tot timpul, în zonă este zăpadă. Nu apucă să se topească. La un moment dat, Violeta a alunecat şi s-a dus câţiva metri în jos. Nu s-a speriat“, îşi aduce aminte Iacob.
Un alt episod în care tânăra s-a remarcat a fost în aceeaşi excursie din anul 1992. „Violeta ştia foarte bine limba engleză. Avea şi o capacitate deosebită de a se împrieteni. Am cunoscut pe munte un grup de englezi care coborau de pe Moldoveanul. Imediat după Revoluţie nu găseai orice la cabane. Violeta s-a apucat şi le-a făcut de mâncare englezilor. Chiar din proviziile noastre. A fost ceva deosebit. Chiar ei ne-au invitat să le întoarcem vizita“, mai spune Nicolae Iacob.
„B.P. Hasdeu“, un liceu de top
Colegiul Hasdeu din Buzău există din 1869. În anii ’30, liceul a fost absolvit de George Emil Palade, singurul român care a câştigat premiul Nobel. Printre numele mari care au absolvit liceul se mai numără şi tenorul Nicolae Leonard.
A fost elevă eminentă a celui mai bun liceu din Buzău
Liceul a fost absolvit, în 1986, şi de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, dar şi de ministrul Turismului, Elena Udrea, care a ieşit de pe băncile colegiului în 1991. Profesorii nu îşi mai aduc aminte foarte multe lucruri despre ei.
„Era născută pentru meseria de dascăl“
Violeta Băjenaru a terminat, în anul 1998, Facultatea de Relaţii Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti. „Violeta era o studentă eminentă, foarte deşteaptă, a terminat facultatea cu o medie foarte bună, peste nouă”, îşi aminteşte prof. univ. dr. Dumitru Miron, prorector ASE. În perioada 1999-2003, a fost asistenta profesorului Dumitru Miron, specializarea Economia Uniunii Europene, la Universitatea Româno-Americană.
„Violeta era născută pentru meseria de dascăl. Îi plăcea să predea, toţi studenţii o îndrăgeau şi mergeau din plăcere la seminariile ei. A redactat şi un capitol într-unul dintre manualele universitare scrise de mine”, povesteşte prof. univ. Dumitru Miron. „Regret foarte mult că s-au tăiat aripile unui zbor strălucitor”, a adăugat, la final, profesorul Violetei, Dumitru Miron.
Profesor la Nantes
Violeta Băjenaru-Declerck era cadru universitar la Ecole de Bois din Nantes (Franţa). Arnaud Gaudevin, directorul Ecole de Bois din Nantes, unde femeia era cadru didactic, a evitat să vorbească despre decesul acesteia, precizând că unica certitudine este că românca se afla la bordul avionului dispărut.
El a explicat, pentru Mediafax, că deocamdată doreşte să rămână alături de elevii săi şi că nu vrea să facă vreun comentariu.
Gânduri despre românii din Franţa
Abia ajunsă în Franţa de câteva luni, în 2003, Violeta s-a înscris pe un grup de dialog pe internet şi nu a ezitat să intre în discuţii pe tema problemelor pe c are le fac conaţionalii noştri, în special la Paris. Are un ton echilibrat şi nu acuză nejustificat:
„Deşi sunt româncă, le dau perfectă dreptate francezilor în privinţa măsurilor de securitate. Am avut norocul sau ghinionul să locuiesc câteva luni în Paris, unde luând metroul ca orice om de rând a trebuit să ascult «cerşetoriile» românilor din Franţa. Mă refer la muzicanţii ambulanţi români care fac reprezentaţii în metrou şi care nu se sfiesc să mai bage mâna în buzunarul altora când au ocazia.
Referindu-mă tot la aşa-zişii emigranţi români, mai introduc copiii aduşi în Franţa prin reţele mafiote şi îi trimit la cerşit. Fără să exagerez absolut deloc, 80% din cerşetorii din metrou sunt români. Din păcate, de pe urma situaţiei, parţial mai suferă şi românul de rând venit în Franţa şi pentru alte motive decât să se «îmbogăţească». În Franţa, nu de puţine ori am avut ocazia să aud de cartiere în care nu este bine să te aventurezi după o anumită oră.
Acesta este mesajul de întâmpinare de pe telefonul Violetei:
Get the Flash Player to see this player.
url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/mai/Z0000019.mp3 width=200 height=20 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false
În excursie la Sheffield (Anglia) , 1993
Nu am crezut până nu am văzut cu ochii mei. Sunt cartiere locuite în principal de emigranţi de toate naţionalităţile şi, deşi poate sunt cinică, sunt oameni aflaţi la marginea societăţii, fără educaţie, fără un venit. În condiţiile acestea, înţeleg că măsurile de securitate sunt perfect justificabile. În al treilea şi ultimul rând, nu cred că toate măsurile de securitate din Franţa au un impact atât de mare asupra acelora care stau în Franţa legal, şi dovedesc că au ceva materie cenuşie pentru a nu fi asimilaţi golanilor de rând”.
Semnează: Violeta Băjenaru, Paris, Rue Ferdinand Duval 20.
Date biografice
-S-a născut la 7 mai 1975, la Buzău.
-1994 - A absolvit Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, profil matematică - fizică.
-1994 – 1998 – studentă la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, în cadrul ASE Bucureşti.
-1999 – 2003 – asistent „Economia Uniunii Europene”, curs susţinut la Universitatea Româno-Americană, Bucureşti.
-1999 – studii postuniversitare la Polytehnic University, Marea Britanie.
-2003 – 2004 – studii postuniversitare la Universitatea Aix-Marseille, Franţa.
-2009 – director al departamentului de Relaţii Internaţionale al Ecole Superieure du Bois, Nantes, Franţa.