CNSAS cere instanţei să constate că fostul adjunct al şefului PNA a colaborat cu Securitatea
0Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a cerut Curţii de Apel Bucureşti să constate că fostul procuror general adjunct al Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA), Adrian Horia Miclescu, a colaborat cu Securitatea.
În acţiunea deschisă la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), reprezentanţii Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) arată că verificarea lui Miclescu, în calitate de magistrat, a fost cerută de către Ministerul Justiţiei, printr-o cerere din februarie 2005, în baza legii 187/1999, relatează NewsIn.
Ca urmare a verificărilor făcute, arată CNSAS în acţiunea depusă la CAB, a fost găsit dosarul de colaborator cu Securitatea al fostului procuror adjunct al PNA (n.r. - în prezent, DNA- Direcţia Naţională Anticorupţie), din care rezultă că acesta a colaborat cu Securitatea între anii 1979-1986 şi în anul 1988, când a fost abandonat din reţeaua informativă, deoarece devenise membru al Partidului Comunist Român (PCR).
MIclescu ar fi conspirat sub numele "Adam"
Adrian Horia Miclescu a fost recrutat pe 29 iunie 1979, în calitate de colaborator, sub numele conspirativ ”Adam”, acesta semnând un angajament olograf. La acel moment, Miclescu lucra la Centrala de Medicamente, iar recrutarea s-a făcut pe motiv că ”în cadrul Centralei de Medicamente a luat recent fiinţă un compartiment ce se ocupă de invenţii şi produse noi şi protecţie internă şi internaţională a mărcilor de fabricare. Întrucât acest colectiv de 4 persoane analizează dosarele de invenţie şi se ocupă de protecţia mărcilor de fabricare în străinătate, având, deci, acces la secrete de stat ce privesc produse originale româneşti, se impune recrutarea unei surse de informaţii în scopul prevenirii scurgerii de informaţii în afara centralei”.
De asemenea, în referatul cu propunerea de recrutare a lui Miclescu se arată că acesta ”este bine pregătit profesional, cu o bună cultură generală, având deci calităţi şi posibilităţi informative conform scopului propus”. CNSAS arată că, potrivit dosarului de colaborator al lui Miclescu, ”în procesul recrutării, acesta a semnat o notă informativă privind diverse nereguli şi greşeli observate la locul de muncă”.
Reprezentanţii CNSAS arată, în acţiunea înaintată instanţei, că în perioadele în care a fost colaborator al Securităţii, Adrian Horia Miclescu a semnat trei note informative care conţin informaţii cu privire la activităţi sau atitudini potrivnice regimului comunist. Una dintre notele informative semnate de Miclescu, din 15 iulie 1986, se referă la sora lui, Rodica Licareţ şi la soţul acesteia, care ar fi făcut parte din grupul ”Meditaţia Transcendentală”, motiv pentru care au fost exluşi, în 1982, din PCR. Ofiţerul de legătură al lui Horia Miclescu a consemnat pe nota informativă faptul că acesta era nemulţumit că nu putea intra în procuratură, din cauza "situaţiei sorei sale".
Procesul a început la Curtea de Apel Bucureşti pe 17 iunie şi va continua pe 16 septembrie.