Eroul de la Maternitatea Giuleşti
0Cristian Vîlcu (40 de ani), primul pompier care a intrat în iadul de la Secţia de Reanimare a Spitalului „Panait Sârbu“, spune că este încă marcat de ce s-a întâmplat în „maternitatea groazei“. Şeful Gărzii Intervenţie Grozăveşti, din cadrul ISU, s-a gândit la fiica sa în vârstă de 9 ani în timpul operaţiunii de salvare a celor 11 bebeluşi.
La cinci zile de la nefericitul eveniment, Cristian Vîlcu susţine că este încă marcat, ca om, de ce s-a întâmplat în „maternitatea groazei". „Ca pompier, am trecut peste acel eveniment încă de luni noaptea. A trebuit să fac asta, pentru că sunt un profesionist, dar ca om o să mai treacă ceva timp până o să uit, dacă o să reuşesc vreodată", susţine salvatorul.
Gravidele din Vest fug în Ungaria să nască, speriate de pericolele şi murdăria din maternităţile româneşti
Firul tragediei
Cristian Vîlcu povesteşte cu tristeţe ce s-a întâmplat luni seară, amintindu-şi fiecare detaliu.
Apelul care anunţa tragedia a venit la Secţia Grozăveşti, la ora 18.37. Peste un minut, trei autospeciale de intervenţie cu apă şi spumă, o autoscară mecanică şi o maşină cu medic plecau din curtea instituţiei. În cinci minute, lucrătorii ISU erau deja la Maternitatea Giuleşti, gata pentru orice.
„În momentul sosirii am constatat că ieşea mult fum de la etajul doi. Ştiam că la acest nivel este Sala de Reanimare, dar am sperat că incendiul să nu fie chiar la Terapie Intensivă", spune pompierul Cristian Vîlcu.
Din păcate, la primul etal al clădirii, i-a fost confirmată temerea. „Aici ne-a întâmpinat o asistentă care ne-a spus că sunt aproximativ 15 copii în Salonul de Reanimare. Eram şapte pompieri: patru am luat-o pe scările principale, iar ceilalţi trei au urcat pe scările secundare", povesteşte eroul.
Când a ajuns la etajul al doilea a fost „lovit" de haosul creat pe coridor: mămici, personal medical şi vizitatori, toţi se agitau pe hol şi ţipau după ajutor. „Copilaşii noştri! Scoateţi copilaşii afară!", strigau mămicile disperate.
Copiii ardeau la peste 55 de grade Celsus
Pompierul-erou, Cristian Vîlcu Foto: Lucian Muntean
„Am ajuns cu greu la Secţia de Reanimare din cauza fumului foarte gros. Am luat-o pe pipăite", povesteşte pompierul.
Uşa era deschisă, iar în momentul în care au intrat în cameră, pompierii şi-au dat jos echipamentele pentru a putea lucra mai bine. „Ne-am dat jos hainele, mănuşile şi căştile şi am rămas doar în costumele de protecţie pentru a-i putea lua mai bine pe micuţi. Nu vedeam aproape nimic din cauza fumului", susţine bărbatul.
A luat un prosop ud de pe un calorifer de pe coridor şi a început să-i scoată pe copii din infern. „Era îngrozitor de cald înăuntru: peste 55 de grade Celsius, deşi suprafaţa cu foc deschis era de doar şase metri pătraţi", povesteşte pompierul.
„Era cât o broscuţă- ţestoasă"
Cu ajutorul unuia dintre tătici, Cristian a reuşit să scoată pe coridor un incubator ce se topise din cauza căldurii. „Frigea foarte tare, dar nu mai simţeam nimic în acel moment. Nu mă mai gândeam la viaţa mea. Ştiam că trebuie, într-un fel sau altul, să-i scot pe micuţi din acel iad", susţine salvatorul.
Când s-a întors în „infern", a reuşit să mai ia un bebeluş. „Îmi tremura tot corpul, dar mâna mi-a rămas nemişcată. Era cât o broscuţă-ţestoasă. Cred că avea în jur de un kilogram. A deschis un ochi albastru, ca o boabă de piper şi atunci am sinţit că parcă mi-a mulţumit şi mi-a cerut să îi scot cât mai repede de acolo", îşi aminteşte, cu amărăciune, Cristian Vîlcu. Operaţiunea de salvare nu a durat mai mult de cinci minute. „Noi i-am scos pe toţi vii. Erau foarte roşiatici, sărăcuţii, din cauza căldurii, dar respirau", spune el.
Acţiune de zece minute
După ce toţi bebeluşii au fost scoşi din „sala de foc", pompierii au început să stingă flăcările. „A mers repede acţiunea. A durat aproximativ zece minute. În timpul acesta, eu am continuat să coordonez activitatea de salvare, pentru că pericolul încă exista", mai spune Cristian Vîlcu.
După ce s-a asigurat că apa de la furtunele lor nu a ajuns la sala de naşteri, care era la un nivel inferior, Cristian Vîlcu a evacuat împreună cu un coleg un salon aflat în vecinătatea Sălii de Terapie Intensivă, unde erau aproximativ 30 de copii.
Citiţi şi:
Iacob: Mai multe asistente de la maternitate se aflau într-un salon de unde s-a ieşit cu un tort
„Uşile erau blocate deoarece curentul a fost oprit, iar acestea se deschideau pe bază de cartelă. După ce le-am spart, ne-am asigurat că sala este în afara oricărui pericol şi le-am liniştit pe asistente", explică şeful pompierilor din Grozăveşti.
Operaţiunea a continuat până la ora 23.30, când maternitatea a fost evacuată în întregime. Privind în urmă, bărbatul nu-şi reproşează nimic sieşi sau echipei sale: „Am făcut tot ce a fost omeneşte posibil ca să-i scoatem într-un timp cât mai scurt". Cu toate acestea, el spune că oamenii care se aflau în acel moment pe coridor ar fi putut să încerce să intervină.
„Noi i-am scos pe copilaşi în mai puţin de cinci minute, dar, ca părinte care are o fetiţă în vârstă de 9 ani, vă spun că, dacă se intervenea un pic mai devreme, înainte să ajungem noi acolo, puteau fi salvaţi mai mulţi copii. În astfel de situaţii nu era important să stingă focul, ci să fie scoşi micuţii afară. Măcar incubatoarele trebuiau să fie scoase de acolo, că mergeau pe roţi", spune bărbatul.
El a suferit când, ulterior, a aflat că cinci dintre nou-născuţii salvaţi de el şi de echipa lui au murit. De aceea şi ţine ca acum, după ce şi-a împărtăşit experienţa de la Giuleşti, să rămână doar un pompier care şi-a făcut treaba.
„Aţi văzut o zi din viaţa mea şi aşa poate o să mă înţelegeţi mai bine. Sunt doar un om, un anonim care şi-ar da o parte din sufletul lui pentru ca acele fiinţe pure, care nu au nicio vină, să trăiască. A fost una dintre cele mai dificile acţiuni la care am participat", susţine pompierul.
"Îmi tremura tot corpul, dar mâna mi-a rămas nemişcată. Era cât o broscuţă-ţestoasă."
Cristian Vîlcu
pompier
"Noi i-am scos pe toţi vii. Erau foarte roşietici, sărăcuţii, din cauza căldurii, dar respirau."
Cristian Vîlcu
pompier
„Vinovaţii să moară la fel ca noi"
Mesajul unor bucureşteni indignaţi a apărut pe gardul maternităţii a doua zi după producerea tragediei
Reacţia opiniei publice faţă de tragedia petrecută luni la Maternitatea Giuleşti oscilează de la suferinţă şi lacrimi la indiferenţă şi chiar nesimţire. Dacă unii oameni au ales să-şi aducă un omagiu prin lumânări şi ursuleţi de pluş, pe care i-au depus lângă gardul maternităţii, alţii au tratat evenimentul într-un mod greu de imaginat au furat jucăriile.
„Am văzut oameni, îmbrăcaţi la costum, care au plecat cu braţele pline de ursuleţi de pluş. Au ales păpuşile cele mai frumoase şi alea cu etichetă. Nu pot să cred că cineva poate face aşa ceva", ne-a declarat un martor.
Psihologii sunt de părere că indignarea oamenilor faţă de această tragedie este normală, mai ales că un sfert dintre bucureşteni s-au născut în această maternitate. „Oamenii se regăsesc în această poveste. Mulţi se gândesc că ar fi putut să fie chiar copiii lor în acea secţie de Terapie Intensivă", este de părere prof. univ. dr Florin Tudose, psihiatru.
Starea celor şase bebeluşi răniţi în incendiul de la Giuleşti, internaţi în Secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi a Spitalului „Grigore Alexandrescu" este staţionară, deocamdată nefiind semne de îngrijorare, însă prognosticul rămâne rezervat.
Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu" din Capitală, a precizat că unul din cei şase bebeluşi, care are arsuri extensive şi de căi respiratorii, rămâne în continuare în stare gravă, intubat şi dependent de ventilaţie mecanică. Medicul a mai spus că cei şase bebeluşi nu au ieşit din starea de şoc, dar se poate spune că, dacă ei au rezistat mai mult timp, şansele lor de supravieţuire sunt mai mari.
Oprescu: „Responsabilii vor plăti, vă asigur eu"
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu Foto: Adevărul
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat ieri că lucrările de refacere la Maternitatea Giuleşti vor începe mâine-dimineaţă şi a dat asigurări că vinovaţii vor plăti.
„Problema mea acum este să dau maternitatea în funcţiune", a spus Oprescu. Primarul Capitalei s-a arătat revoltat de ce s-a întâmplat la Maternitatea Giuleşti. „Este o tragedie ce s-a întâmplat. Vinovaţii vor plăti, vă asigur eu. Nu trebuie să se mai întâmple aşa ceva. De ani întregi atrag atenţia asupra sistemului sanitar care s-a degradat", a mai spus primarul.
Deblocarea posturilor
Reprezentanţii Primăriei Bucureşti sunt de părere că deblocarea posturilor din sănătate este esenţială pentru sistemul sanitar. „Trebuie să putem angaja cadre medico-sanitare, astfel încât în Terapie Intensivă să nu mai existe niciun moment fără personal", a declarat Marius Savu, directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB).
Savu a mai spus că în unităţile sanitare vor fi montate avertizoare de fum, dar a subliniat că, indiferent de numărul şi calitatea aparatelor, în spatele lor trebuie să existe oameni, iar în acest sens deblocarea posturilor din sănătate reprezintă un pas important.
Directorul general al ASSMB a declarat că la Secţia de Terapie Intensivă ar trebui să existe, potrivit normativului de personal, şapte asistente şi doi medici, la Maternitatea Giuleşti fiind o singură asistentă, în loc de patru, cât era necesar.