Bolnavii cronic plătesc înzecit pentru tratamente
0Pacienţii care suferă de leucemie, insuficienţă cardiacă, Parkinson vor fi afectaţi de noul sistem de compensare. Două milioane de români cu boli cronice vor trebui să plătească de mâine sume mult mai mari pentru a-şi păstra aceeaşi schemă de tratament.
Tratarea bolilor devine un lux pe care cei mai mulţi români nu şi-l permit. De la 1 septembrie, bolnavii cronic vor fi nevoiţi să scoată din buzunare sume de două până la zece ori mai mari decât pensiile sau salariile lor dacă vor să urmeze aceeaşi schemă de tratament pe care au avut-o în ultimii ani. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu va mai deconta ca până acum medicamentele originale, mai scumpe, pentru bolnavii cronic, ci doar pe cele mai ieftine.
Citiţi şi:
Preţul vieţii pentru o tânără româncă tratată în China: 450.000 de dolari
Bolnavii focşăneni cumpără medicamente la bucată
Sănătatea bolnavă: Spitalele gălăţene, torţe cu cruce roşie
Patru moduri în care poţi muri cu zile în România
Se decontează doar medicamentele ieftine
Noua lege a compensării medicamentelor care a intrat în vigoare de la 1 iulie prevede că CNAS va deconta cea mai ieftină substanţă activă dintr-o clasă de medicamente. Iniţial, legea viza doar medicamentele de pe listele A şi B, decontate în proporţie de 90% şi, respectiv, 50%. De la 1 septembrie, legea ar urma să se extindă şi la medicamente din lista C, destinate bolnavilor cronic.
„Bolnavii de leucemie, hepatită, insuficienţă cardiacă, Parkinson sau boli endocrine vor fi nevoiţi să scoată mii de lei din buzunare pentru a-şi continua tratamentul cu care sunt obişnuiţi. CNAS va deconta doar cele mai ieftine medicamente de la noi de pe piaţă. Astfel, pacienţii care nu vor să-şi schimbe tratamentul vor plăti chiar şi de zece ori mai mult", a spus Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
De zece ori mai scumpe
Potrivit acestuia, dacă un bolnav de leucemie plătea pentru tratamentul său aproximativ 800-1.000 de lei pe lună, din această toamnă, el va fi nevoit să scoată din buzunar peste 7.000 de lei pe lună dacă vrea să rămână pe acelaşi tratament care îl ţine în viaţă. Un bolnav de Parkinson cheltuia, lunar, 200-300 de lei pentru tratare, iar după modificare va avea nevoie de peste 3.000 de lei pentru medicamente.
„Dacă pacientul nu are bani să plătească, se va mulţumi cu ce-i decontează CNAS, adică medicamentele cele mai ieftine. Problema este că nu se ştie dacă organismul se va obişnui cu noul tratament şi dacă aceste pastile, mai ieftine, vor avea acelaşi efect ca celelalte pe care le lua până acum. Se va trece pe substanţe care se foloseau acum 30 de ani. Bolnavul care este obişnuit cu un tratament de trei-patru ani nu vrea să-şi schimbe medicaţia. Pacienţii cu boli cronice nu vor avea să dea 5-6.000 de lei pe lună diferenţa de preţ", spune Vasile Barbu.
Chiar dacă bolnavul cronic se va interna în spital, el tot nu va scăpa de plata medicamentelor. Aceasta pentru că cele mai multe dintre farmaciile spitalelor sunt goale şi, în plus, medicul din spital nu are dreptul să prescrie medicamente compensate.
Pacienţii „exagerează"
Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate susţin însă că pacienţii exagerează. „Există un proiect care prevede ca decontarea să se facă doar la medicamentele cele mai ieftine, însă acest lucru nu se va întâmpla de la 1 septembrie", a declarat dr Dorin Ionescu, director CNAS. Întrebat dacă noua grilă de compensare a medicamentelor pentru bolnavii cronic va intra în vigoare din această toamnă, dr Dorin Ionescu a răspuns că proiectul va intra în dezbatere publică din luna octombrie.
Gratuitate prin programele naţionale
Bolnavii cuprinşi în programele naţionale de sănătate (aproximativ două milioane de persoane) nu sunt afectaţi de schimbarea modului de compensare a medicamentelor. Afecţiunile cuprinse în programele de sănătate sunt: SIDA, tuberculoză pulmonară, afecţiuni cardiace care necesită proceduri de chirurgie, cancerele, scleroza multiplă, diabetul zaharat, hemofilia.
Activităţile profilactice şi tratamentul specific acestor boli sunt finanţate din Bugetul statului şi din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Potrivit legii, pacienţii care fac parte din aceste programe au dreptul la tratamente gratuite.
De la anul vom plăti şi tichetele de sănătate
Ministerul Sănătăţii are un proiect prin care toţi pacienţii care vor călca pragul unui cabinet medical vor plăti suplimentar pentru un tichet de sănătate. Proiectul, care a fost în dezbatere publică şi care urmează să ajungă în Parlament, va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2010. Astfel, românii vor plăti, pe lângă contribuţia la asigurările medicale de 5,5% din salariul brut lunar, şi consultaţiile la medicul de familie, la specialistul din ambulatoriu şi spital.
Mai exact, pentru o consultaţie la medicul de familie vom plăti 5 lei, iar pentru vizitele acestuia la domiciliu, 15 lei. Vizita la medicul specialist va costa 10 lei, iar în afara programului său de lucru, 20 de lei. Când vom chema ambulanţa vom plăti 20 de lei. Coplata pentru spitalizare va fi de 10 lei. Tichetul de sănătate a fost introdus ca una dintre principalele clauze ale angajamentului financiar pe care Guvernul României l-a încheiat cu FMI şi Banca Mondială. La stabilirea preţurilor pentru tichetele de sănătate au fost luate în considerare valori din ţări care au introdus mecanisme de plată suplimentară a serviciilor medicale, ca de exemplu Estonia, Croaţia, Ungaria sau Cehia.