Ambulanţele private câştigă teren în Sătmar
0Serviciile oferite sunt transportul la domiciliu şi consultul medical, dar nu şi urgenţele. Contra unei sume rezonabile, bolnavii pot fi transportaţi la domiciliu de ambulanţe private, care asigură şi consult medical.
Tot mai mulţi sătmăreni apelează la ambulanţele private, singurul serviciu de acest gen din oraş apaţinându-i doctorului Dorel Coica, în prezent directorul Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare. De altfel, firma poartă numele acestuia.
Cele 11 ambulanţe aflate în administrarea serviciului nu intervin în caz de urgenţă, ci doar pentru transportul la domiciliu şi pentru asistenţă medicală. „SMURD şi Serviciul de ambulanţă au competenţă în acest domeniu“, a declarat Coica. De serviciile noastre beneficiază, pe lângă cei 15.000 de pacienţi înscrişi pe listele noastre, alţi 40.000 de sătmăreni”, a declarat Coica.
40 de solicitări pe zi
Preţul unei consultaţii acordate la domiciliu de către medicii de pe salvările private este de 20 de lei, conform hotărârii Colegiului Medicilor. Plata pentru transportul la domiciliu este cuantificată în funcţie de distanţă, costul unui kilometru parcurs fiind 1,2 lei, indiferent dacă este sau nu în interiorul municipiului. „Este mult mai ieftin decât tariful perceput de Serviciul de Ambulanţă Satu Mare, care taxează 1,8 lei/ km“, a mai spus Coica.
Numărul sătmărenilor care solicită o ambulanţă privată se ridică zilnic la aproximativ 40. „Cele mai multe solicitări le avem la transportul bolnavilor care au nevoie de dializă şi îi ducem la Centrul de Dializă, însă avem şi alte solicitări. Transportăm bolnavi la clinicile din ţară sau la domicilii în urma externărilor din spitale“, a mai spus medicul sătmărean. Analizele care se pot efectua pe loc în ambulanţele private sătmărene sunt măsurarea glicemiei şi examenul de urină. „În urmă cu doi ani am beneficiat de serviciile unei ambulanţe private. Trebuia să mergem la Cluj, la Clinica de Pediatrie, cu nepoţelul meu de doar doi ani, iar Spitalul Judeţean II nu avea salvare în acea zi “, a declarat Lotica Dod, o sătmăreancă de 56 de ani.
Mai puţini la serviciul de Ambulanţă
În ceea ce priveşte cererile de transport ale pacienţilor de către serviciul de Ambulanţă Satu Mare, solicitările sunt mult mai puţine. „De cele mai multe ori încercăm să îi ajutăm pe bolnavi, fără să îi punem să achite o anume sumă. Cei care sunt internaţi în spital sunt transportaţi la domiciliu gratuit. Pentru restul, există o taxă la kilometru“, a declarat Brigitta Pastor din cadrul Serviciului de Ambulanţă Satu Mare.