Ahmadinejad nu renunţă la programul nuclear: "Nimeni nu poate impune sancţiuni Iranului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ahmadinejad nu renunţă la programul nuclear: "Nimeni nu poate impune sancţiuni Iranului"
Ahmadinejad nu renunţă la programul nuclear: "Nimeni nu poate impune sancţiuni Iranului"

Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a declarat joi că ţara sa va primi cu bucurie sancţiunile Occidentului legate de programul său nuclear, iar ministrulul iranian al Afacerilor Externe, Hassan Ghashghavi, a declarat că Teheranul nu va accepta nici o "ameninţare sau presiune".

  • Occidentul şi Israelul acuză Iranul că-şi ascunde ambiţiile militare nucleare sub masca unui program atomic civil, iar Teheranul susţine că planul său nuclear urmăreşte scopuri strict paşnice.
  • Trei serii de sancţiuni internaţionale, adoptate de Consiliul de Securitate al ONU în 2005, 2006 şi 2007, nu au reuşit să determine Iranul să-şi suspende programul de îmbogăţire a uraniului.
  • În această situaţie, ţările occidentale avertizează cu recurgerea la noi sancţiuni: Iranul deţine a doua rezervă de gaz şi petrol din lume dar nu are o capacitate de rafinare suficient de mare şi de aceea importă 40 la sută din nevoile sale de combustibil. Statele Unite vor să oprească exoporturile de petrol rafinat către Iran


"Nimeni nu ne poate impune sancţiuni. Şi oricum ne puterm descurca şi singuri", a spus Ahmadinejad, citat de xinhuanet,
referitor la programul Iranian de îmbogăţire cu uraniu.

"Nouă nu ni se pot impune sancţiuni", a declarat cu ironie liderul de la Teheran, subliniind că ţara sa a "remis noi propuneri" vizând reluarea negocierilor cu G5+1 (cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU: China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, SUA, plus Germania).

  • Directorii politici ai Ministerelor Afacerilor Externe ale celor cinci membri permanenţi din Consiliul de Securitate al ONU şi-au reînnoit miercuri apelul către Teheran de a accepta negocieri directe pe acest dosar, în timpul unei reuniuni cu uşile închise, în apropiere de Frankfurt.


Ministrulul iranian al Afacerilor Externe, Hassan Ghashghavi, a respins şi el joi ameninţările ţărilor europene privind intensificarea sancţiunilor internaţionale. "Am spus de mai multe ori că sancţiunile nu au nici un efect şi nu există nici un motiv pentru a retrage" programul nuclear, a declarat Ghashghavi, adăugând că Iranul "îşi respecta în acelaşi timp angajamentele internaţionale".

"Problema nucleară iraniană priveşte Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi nu Consiliul de Securitate. Ei trebuie să înţeleagă că poporul şi Guvernul iraniene nu vor accepta presiunile şi nu vor capitula. Iranul îşi va continua programul, respectând regulile internaţionale", a adăugat Ghashghavi, citat de bloomberg.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite