Se scumpesc carburantii, alcoolul, tigarile, aerul conditionat, depozitele bancare
0Pana la urma, majorarile de taxe si impozite anuntate deja de oficialii guvernamentali vor intra in vigoare de la 1 aprilie. In sedinta de guvern de joi, Executivul va discuta si, probabil, va aproba,
Pana la urma, majorarile de taxe si impozite anuntate deja de oficialii guvernamentali vor intra in vigoare de la 1 aprilie. In sedinta de guvern de joi, Executivul va discuta si, probabil, va aproba, o ordonanta de urgenta privind modificarea Legii Codului Fiscal. In cazul in care nu vor exista modificari in timpul sedintei de guvern, pe langa cresterile de impozite se vor introduce si unele reglementari referitoare la aplicarea celor existente. Producatorii si furnizorii au reusit doar sa-si faca anumite scenarii in ceea ce priveste scumpirile care vor urma, avand in vedere ca modificarile de impozite si taxe nu sunt cunoscute inca decat neoficial. "In mod cert", sustin acestia, "scumpiri vor exista, insa nivelul lor il vom putea calcula abia dupa ce vedem negru pe alb cu cat vor creste si cum se vor aplica majorarile propuse. Legea spune insa ca astfel de decizii nu se pot lua fara consultarea prealabila a mediului de afaceri, insa nimeni nu s-a sinchisit de acest lucru".
Carburantii, alcoolul si tigarile se vor scumpi simtitor
Probabil ca cel mai mare impact pentru buzunarul populatiei il vor avea cresterea accizelor, peste nivelul stabilit initial in acest an. Avand in vedere ca nivelul acestor taxe este calculat in euro, dar sunt platite in lei, pentru ca bugetul statului sa nu piarda bani s-a apelat la o formula inedita: s-a luat in calcul recuperarea diferentei de la 42.550 lei/euro (la care s-a calculat bugetul anul trecut) la 38.500 lei/euro (curs mediu preconizat pentru acest an). Cea mai mare crestere a accizei se inregistreaza la alcool (173 euro/hl), in timp ce la benzina cu plumb cresterea este de peste 89 de euro/1000 l. Pentru benzina fara plumb si motorina cresterea este comparabila, de aproximativ 46 euro/ 1000 l. Desi aparent mica, majorarea cu peste 5 euro a accizei la tutun va duce la o scumpire semnificativa a tigarilor. Vor fi afectati in special cei care fumeaza tigari ieftine, avand in vedere ca acciza minima a fost stabilita la 17,55 euro/1.000 tigarete. In plus, din acest an, vor fi introduse accize la pacura si energie electrica.
Guvernul mareste birurile pentru "luxul" de a avea un cuptor cu microunde, un video sau aparat de aer conditionat
Vinurile spumoase vor fi accizate cu 33,15 euro/hl, dar vor creste si accizele pentru alte produse considerate de lux: 45% pentru confectiile din blanuri naturale, 55% pentru articolele de cristal, 35% pentru parfumuri, 20% pentru aparatele video, cele de aer conditionat si pentru cuptoarele cu microunde, in timp ce pentru armele de vanatoare acciza va fi de 100%. Accize mai mari vor fi aplicate si altor aparate electronice, articole de parfumerie pana la iahturi si barci cu motor pentru agrement. Aceste procentaje se vor aplica produselor la pretul de livrare (daca sunt autohtone) sau la valoarea in vama plus taxele vamale (daca sunt din import). Sa nu uitam insa ca scumpirile pentru aceste produse vor fi de fapt mult mai mari avand in vedere ca, dupa majorarea accizelor, se va aplica TVA, care va mai umfla pretul acestor produse.
Accizele pentru masinile de lux - mai mari, indiferent daca sunt noi sau rulate
Soferii impatimiti dupa masini cu capacitate cilindrica mare (peste 2000 cmc) vor plati mai mult, indiferent daca autoturismele pe care le cumpara sunt noi sau deja rulate. Astfel, pentru o masina cu o capacitate a motorului sub 1.601 cmc cumparatorul nu va plati acciza daca masina este noua, insa va plati 1,5% daca aceasta este rulata. Daca autoturismul are o capacitate de peste 2.500 cmc (pe benzina) sau de peste 3.100 cmc (diesel), acciza va fi de 15 % pentru cele noi si 33% pentru cele rulate. De mentionat ca, daca proiectul de ordonanta nu va suferi modificari, nu vor mai fi scutite de accize nici pacura sau alte uleiuri minerale scoase de la rezerva de stat pentru acordarea de ajutoare umanitare persoanelor fizice pentru incalzirea locuintelor.
Indemnizatiile pentru risc maternal si cele pentru ingrijirea copilului bolnav nu vor mai fi impozitate
De mentionat ca, desi in urma cu aproximativ o luna Guvernul stabilea prin niste norme ca indemnizatiile pentru risc maternal si cele pentru ingrijirea copilului bolnav vor fi impozitate, prin proiectul de ordonanta de modificare a Codului Fiscal acest lucru nu va mai fi valabil. La vremea respectiva, decizia de a impozita aceste venituri a starnit un mare scandal, motiv pentru care Fiscul nu va mai percepe impozit pe venit pentru cele doua categorii, cat si pentru indemnizatia de maternitate si cea de crestere a copilului.
Pentru anumite castiguri, impozitul se plateste la... noroc
Veniturile sub forma de premii dintr-un singur concurs se vor impozita simplu: 16% aplicat venitului net, cu retinere la sursa. Cota unica nu mai este valabila in cazul altor castiguri. de exemplu, castigurile la jocurile de noroc vor fi impozitate cu 20% daca nu depasesc 100 milioane lei si cu 25% daca depasesc aceasta suma. Viitorul Cod Fiscal va pastra o deducere de 6 milioane lei pentru fiecare concurs sau joc de noroc, realizate de la acelasi organizator sau
Impozitul pe vanzarea locuintelor - 16% pentru firme, 10% pentru persoane juridice
Impozitul va fi calculat, incasat si virat de notarul care incheie tranzactia pana la data de 25 a lunii urmatoare autentificarii actului de vanzare- cumparare. Valoarea de baza a proprietatii imobiliare se stabileste in functie de modalitatea de dobandire a imobilului: pret de achizitie, costul constructiilor realizate de contribuabil sau pretul minim orientativ utilizat de Camera Notarilor Publici. In orice caz, valoarea de baza a imobilului nu poate fi mai mica decat pretul pe care l-a platit vanzatorul (atunci cand la cumparat) la care se adauga 5% sau contravaloarea costurilor lucrarilor printr-un act semnat de un expert autorizat. Daca vanzatorul a detinut imobilul respectiv mai mult de 3 ani, valoarea de baza se actualizeaza luand ca baza rata inflatiei pe economie din ultima luna a trimestrului precedent, comunicata de Institutul de Statistica.
Impozitul pe dobanzi, titluri de valoare si operatiuni de cumparare de valuta la termen - 10%
Cei care au depozite in banci vor plati un impozit de 10 la suta din castigul rezultat din dobanda pe care o obtin de la banca. Aceeasi taxa se va aplica si celor care au castiguri de pe urma tranzactiilor cu titluri de valoare, a operatiunilor de cumparare de valuta la termen pe baza de contract (rezultat din variatia de curs) si pentru castigurile de pe piata de capital. De mentionat ca impozitul de 10% pentru castigurile de capital va fi aplicat in cazul in care titlul de valoare este instrainat intr-o perioada mai mica de 365 de zile, in caz contrar impozitul ramanand la 1%.