Temele politice, favorite în cursa pentru Oscar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 22 ianuarie, Academia Americană de Film va decerna titlurile pentru cele mai bune pelicule. Producţiile “Milk”, „Frost/ Nixon” şi „Che” sunt în fruntea cursei pentru nominalizările la Oscar. Un politician gay, un şef de stat şi un revoluţionar sunt eroii centrali ai acestor filme.

Sean Penn joacă în „Milk” rolul primului politician declarat gay din California anilor ‘70. Regizată de Gus Van Sant, cu un scenariu semnat de Dustin Lance Black, pelicula îl aduce în prim-plan pe Harvey Milk, din San Francisco, care a militat pentru drepturile homosexualilor şi care a fost asasinat, alături de primarul oraşului, de un coleg politician, în 1978.

image

Politicianul Milk Harvey, jucat de Sean Penn, în pelicula „Milk”, regizată de Gus Van Sant 



Sean Penn a obţinut pentru interpretarea lui Milk titlul de cel mai bun actor din partea Asociaţiei Naţionale a Criticilor de Film din Statele Unite.

Nixon şi Bush, personaje complexe

Rolul secundar al asasinului lui Milk Harvey, Dan White, e interpretat de Josh Brolin, care a declarat că a vrut să redea în film “vocea adevărată” a eroului, ceea ce a făcut ca rolul să fie la fel de dificil precum cel principal din „W”, în regia lui Oliver Stone, unde îl joacă pe preşedintele americii George W. Bush.

Brolin a mărturisit că atât Stone, cât şi regizorul filmului „Milk”, Gus Van Sant, i‑au dat libertatea să creeze. Actorul a lucrat pentru rolurile sale studiind arhive video, iar pentru „W” a citit 13 cărţi despre Bush şi a ascultat de nenumărate ori discursurile preşedintelui.

În pelicula “Frost/Nixon”, Frank Langella îl joacă pe Richard Nixon, acelaşi personaj pe care l-a jucat şi într-o piesă de teatru, rol pentru care a fost distins cu un premiu Tony.

Langella a declarat că, intrând în pielea acestor personalităţi politice, le poţi ghici psihologia. “Poţi să te uiţi la Bush sau la Obama şi poţi să le descoperi trăsăturile de caracter sau slăbiciunile”, a declarat Frank Langella.

image

Secvenţă din filmul “Frost/Nixon”, unde actorul Frank Langella joacă rolul preşedintelui american Richard Nixon



Langella a mai fost impresionat de vizita casei în care a copilărit Nixon, unde se află acum Biblioteca “Richard Nixon”. Actorul  a citit şi o carte care i-a aparţinut  preşedintelui american, „The Edge of the Sword”, de Charles de Gaulle, volum pe paginile căruia Nixon făcuse însemnări.

“Che Guevara”, un rol ofertant

Benicio Del Toro, interpretul principal din filmul lui Steven Soderbergh, „Che”, care a fost prezentat anul trecut la Cannes, şi-a pregătit şi el timp îndelungat rolul. A petrecut şapte ani călătorind în Cuba şi Argentina, a cunoscut familia lui Che Guevara, a citit cărţi şi a căutat fotografii.

„Câteodată, când joci un personaj, trebuie să creezi o adevărată poveste în spatele său”, a spus acesta. „Povestea poate fi de trei pagini. Dar pentru Che Guevara, povestea are 1.200 de pagini”, a adăugat el.

Actorul a resimţit ca pe o mare provocare momentul în care l-a imitat pe Che Guevara ţinând un discurs la Naţiunile Unite. „Acest discurs este cunoscut pe de rost de oamenii din America Latină”, a spus el.

„Am ascultat caseta de mai multe ori. Cel mai greu lucru a fost să folosesc spaniola cultă a lui Che Guevara”, a mărturisit Del Toro, care nu mai vorbeşte limba spaniolă de la vârsta de 13 ani.

Distincţii pentru roluri de politicieni

Dintre actorii care au fost premiaţi pentru roluri de politicieni fac parte Ben Kingsley, pentru rolul lui Mahatma Gandhi, în „Gandhi” (1982), Forest Whitaker, pentru rolul lui Idi Amin („Ultimul rege al Scoţiei”, 2006) şi Helen Mirren („Regina”, 2006).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite