Restanţele, mult mai rapide decât creditele
0Valoarea împrumuturilor restante a crescut cu 120% în intervalul iulie 2007 - iulie 2008, în timp ce volumul creditelor a avansat cu 55,8% După un an de credite "relaxate" şi de depreciere
Valoarea împrumuturilor restante a crescut cu 120% în intervalul iulie 2007 - iulie 2008, în timp ce volumul creditelor a avansat cu 55,8%
După un an de credite "relaxate" şi de depreciere a leului în raport cu euro, restanţele la împrumuturi au ajuns în iulie la 1,76 miliarde de lei.
Odată cu aplicarea normelor proprii de creditare de către bănci, începând din vara anului trecut, românii s-au înghesuit la ghişee să ia primele împrumuturi relaxate. Tot de atunci, au început însă şi bătăile de cap.
Dobânzile s-au majorat semnificativ (în special la împrumuturile în monedă naţională), iar leul a pierdut constant teren în raport cu euro. Astfel, ratele tot mai mari au făcut ca tot mai mulţi români, dar şi firme, să se afle în imposibilitatea de a-şi mai achita datoria la bancă.
Ponderea în total se apropie de 1%
Împrumuturile restante au crescut cu 120%, de la 799 milioane de lei iulie 2007 la 1,757 miliarde de lei în aceeaşi lună a acestui an, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). În condiţiile în care ritmul de creştere al restanţelor l-a depăşit semnificativ pe cel al creditelor contractate (55,8% iulie 08/iulie 07), ponderea datoriilor în total împrumuturi a crescut şi ea foarte mult.
Astfel, dacă în iulie anul trecut, sumele restante la instituţiile bancare ocupau 0,69% în volum creditelor contractate, după un an, aceasta se situa la aproape 1% din total. Deşi ponderea este încă una redusă, dinamica acesteia îngrijorează.
O redresare a nivelului restanţelor s-a resimţit în luna decembrie, când valoarea acestora s-a redus cu 5,05 milioane de lei faţă de luna precedentă. Scăderea a fost însă compensată în prima lună a anului, când sumele restante au urcat cu 175,68 milioane de lei.
Leul conduce la restanţe
Totalul creditelor în euro (97,4 miliarde lei) acordate populaţiei şi firmelor este cu aproape cu 20% mai mare decât volumul celor în lei (82,1 miliarde lei). În ciuda acestui fapt, restanţele la împrumuturile în lei sunt cu mult superioare celor la creditele în euro. De asemenea, acestea au înregistrat, în intervalul iulie 2007 - iulie 2008, o dinamică însemnată, iar ponderea lor în totalul finanţărilor în monedă naţională a crescut semnificativ.
Astfel, în timp ce restanţele în lei se ridicau în iulie la 1,33 miliarde de lei (în creştere cu 149% faţă de iulie 2007), sumele restante la împrumuturile în euro se situau la 421 milioane de lei (mai sus cu 43,6% faţă de aceeaşi lună din anul trecut, ţinând cont şi de deprecierea leului).
În acelaşi interval, ponderea restanţelor la lei în total împrumuturi în monedă naţională a avansat de la 0,911% la 1,627%.
De cealaltă parte, creditele restante în euro în total împrumuturi contractate în această valută şi-au redus ponderea de la 0,466% în iule 2007 la 0,433% în aceeaşi lună a lui 2008. Acest lucru se explică şi prin faptul că majoritatea împrumuturilor contractate în monedă europeană sunt pe termen lung şi garantate cu ipotecă. Garanţia oferită băncii constrânge clientul să-şi achite rata oricât de strâmtorat ar fi de dobânzile în creştere.