Piata romaneasca - invadata de oferte de centrale de apartament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe piata romaneasca de centrale termice sunt prezenti, cu oferte variate pentru toate tipurile de locuinta, cei mai importanti producatori mondiali: Bosch, Ariston, Lamborghini, Viessmann, Hermann.

Pe piata romaneasca de centrale termice sunt prezenti, cu oferte variate pentru toate tipurile de locuinta, cei mai importanti producatori mondiali: Bosch, Ariston, Lamborghini, Viessmann, Hermann. Inainte de studierea propriu-zisa a ofertelor fiecarui producator, potentialul cumparator trebuie sa-si stabileasca principalele criterii care il intereseaza, si anume suprafata pe care vrea sa o incalzeasca exprimata in metri cubi, numarul de persoane care vor beneficia de "serviciile" centralei. Si combustibilul cu care va functiona centrala respectiva. In functie de tipul locuintei, se poate opta pentru o centrala termica cu tiraj fortat sau tiraj natural. Pentru apartamente de bloc si alte locuinte, care nu dispun de cos de evacuare a gazelor arse, se recomanda tirajul fortat, adica evacuarea fumului din gazul ars printr-o gaura care se face in peretele unde este instalata centrala. Pentru case si locuinte care dispun de cos de fum pentru evacuarea naturala a gazelor, se vor folosi centrale cu tiraj natural. In functie de suprafata pe care centrala trebuie sa o incalzeasca, centrala trebuie sa aiba o anumita capacitate. De exemplu, pentru un apartament de bloc de aproximativ 70 de metri patrati, cu 4 locatari, specialistii recomanda o centrala cu o putere nominala de 23 de kilowati, aceasta fiind una dintre cele mai "mici" centrale. Combustibilii cu care poate functiona centrala sunt de mai multe feluri, cea mai des intalnita varianta fiind cea pe gaz. Se mai pot instala centrale pe lemne, energie electrica etc.
Centrale de apartament - in rate si la promotie
Pentru incalzirea unui apartament sunt necesare de regula centrale de apartament cu o putere relativ redusa, de aproximativ 22 sau 23 de kW. Pentru acest segment, oferta producatorilor este bogata. Din gama Junkers, din grupul Bosch se incadreaza in aceasta categorie minicentrala termica ZW 23-1 AE, cu tiraj fortat si putere reglabila intre 8/10 si 23 kW, care functioneaza cu combustibil gazos. Centrala, insotita de kit-ul de evacuare si un regulator de gaz, costa circa 29 de milioane de lei, produsul beneficiind de 2 ani de garantie din momentul punerii in functiune. Consumul este de circa 2,7 metri cubi de gaz metan pe ora, functionand in medie intre 7 si 10 ore pe zi. Centrala se poate achizitiona si in rate. Daca alegeti sa luati un credit pentru 36 de luni, rata lunara se ridica la aproximativ 1.350.000. Din aceeasi gama, a centralelor pentru apartamente de bloc, face parte si centrala XILO a producatorului italian Lamborghini, cu o putere de 22,5 kW si un pret de 22,8 milioane de lei, la care se adauga pretul pentru un regulator de gaz, de aproximativ 1,6 milioane, si costurile pentru robinetii de gaz si de apa, care se ridica la suma de cel mult un milion. Producatorul italian Ariston propune, din gama centralelor termice cu tiraj fortat, modelul UNO 24 MFFI, cu un consum la putere nominala de aproximativ 2,75 metri cubi de gaz pe ora. Centrala se poate achizitiona la pretul de 24,5 milioane de lei, cumparatorul primind cadou un termostat. La Romstal, cele mai vandute modele de centrale pentru apartament sunt cele din gama Viessmann si Supermicra. Pentru o centrala termica Viessmann, in perioada 1 februarie si 27 martie, pe durata promotiei Romstal, pretul este redus cu 23 la suta, ajungand la circa 589 de euro (echivalent in lei, la un curs de 1 euro= 39.000 de lei) sau o rata fixa de 19,3 euro pe luna pe o perioada de 4 ani, cu o dobanda fixa de 25 la suta. Centrala Viessmann, in varianta cu tiraj fortat, are un consum minim de 1,27 metri cubi de gaz pe ora, un consum maxim de 2,8 metri cubi pe ora si o garantie de 3 ani. Modelul Supermicra, cu o capacitate de 24 de kW, costa circa 31 de milioane si are un consum maxim de 2,71 metri cubi de gaz pe ora. Pentru case, producatorii recomanda centralele termice cu tiraj natural, care sunt de regula mai ieftine decat cele cu tiraj fortat deoarece cele cu tiraj fortat necesita echipamente suplimentare (kit de evacuare etc.). La Junkers, modelul ZW 23-1 KE, destinat caselor si locuintelor cu cos de fum, costa in jur de 589 de euro (TVA inclus, echivalent in lei la cursul zilei efectuarii platii).
Incalzire "personalizata" a locuintei
Pentru cei care simt nevoia sa personalizeze modul in care isi incalzesc locuinta, producatorii au pregatite cateva produse. De exemplu, cei care isi doresc o temperatura constanta a aerului in locuinta de 25 de grade pot achizitiona un termostat de ambient. Acest dispozitiv masoara temperatura din fiecare camera si, daca gaseste abateri de la temperatura dorita, declanseaza pornirea centralei. Termostatul de ambient este disponibil in varianta mecanica, la un pret de aproximativ 350 de mii, in varianta electronica cu sau fara display, cu preturi variind intre 600 si 1,3 milioane de lei. De asemenea, se poate opta pentru un crono-termostat de ambient, care are in dotare si un cronometru, cu un pret de circa 4,5 milioane de lei. Cu ajutorul acestui aparat, care controleaza timpii de pornire ai centralei, centrala poate fi programata sa functioneze cu 30 de minute inainte de venirea acasa a membrilor familiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite