Piaţa Universităţii, reabilitată la liceu
0În România a apărut primul manual despre istoria comunismului. La mai bine de 18 ani de la evenimentele din decembrie 1989, elevii de liceu pot afla ce a reprezentat Piaţa Universităţii pentru
În România a apărut primul manual despre istoria comunismului. La mai bine de 18 ani de la evenimentele din decembrie 1989, elevii de liceu pot afla ce a reprezentat Piaţa Universităţii pentru români şi cum a fost înăbuşit protestul faţă de regimul Iliescu prin chemarea de către acesta a minerilor în Capitală.
În acelaşi manual, autorii prezintă şi importanţa Punctului 8 din celebra Proclamaţie de la Timişoara, manifest prin care societatea civilă cerea ca foştii demnitari şi activişti ai regimului comunist să fie scoşi din viaţa politică.
"O istorie a comunismului din România" este un manual opţional pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a. Practic, din acest an, liceenii au posibilitatea de a înţelege atât ce s-a întâmplat în "epoca de aur", cât şi în perioada postdecembristă.
Elevii claselor a XI-a şi a XII-a vor putea studia din această toamnă despre regimul trăit de părinţii şi de bunicii lor
Prima lucrare pentru liceeni care descifrează istoria comunismului din România a fost concepută de un colectiv de tineri istorici.
Anul şcolar 2008-2009 debutează cu o premieră pentru programa şcolară a liceenilor. "O istorie a comunismului din România" este un manual realizat de şase cercetători din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România şi se va găsi în librării la un preţ de 20 lei. Programa cursului este alcătuită astfel încât să fie parcursă într-un an şcolar.
Manualul este o abordare complementară la temele care tratează istoria comunismului din România şi pe care elevii le studiază pe parcursul liceului în cadrul cursului general de istorie.
"Tematica cursului, dar şi modul în care este alcătuit acest manual vor asigura succesul acestor ore de istorie a comunismului," ne-a declarat Rodica Mihescu, profesor de istorie, Colegiul Gheorghe Lazăr.
De la "Epoca de aur" la tranziţia de după
Conţinutul cărţii se vrea unul pur istoric, echilibrat, fără propagandă. În cele 12 capitole, elevii pot afla informaţii dintre cele mai diverse, cum ar fi: Ideologia comunistă de la Marx şi Engels la Lenin şi Stalin, Scurt istoric al PCR, "Celălalt" în regimul comunist, Rezistenţa armată anticomunistă, Ideologia în "Epoca Ceauşescu", Anul 1989 sau Moştenirea comunismului în anii "90. Structura este una inedită.
Textele sunt uşoare şi pe înţelesul liceenilor, iar pozele sunt crâmpeie de viaţă din epocă pentru a-i ajuta pe tineri să înţeleagă mai bine cum erau acele vremuri.
"Pentru mine comunismul a însemnat zece minute de desene animate duminica, după care venea tovarăşul Nicolae Ceauşescu să vorbească frumos despre însămânţarea la hectar... şi eu m-aş fi tăvălit pe jos de plâns că-mi plăceau mult desenele şi aş mai fi vrut...", mărturiseşte un internaut în paginile manualului.
Comportamente democratice şi totalitare
Autorii manualului au acordat o importanţă deosebită evenimentelor din "89, dar şi perioadei de tranziţie din anii "90. "Ieşirea din comunism n-a fost nicăieri şi niciodată experimentată până în anii "90.
Istoricii şi cercetorii ştiinţelor sociale susţin că perioada postcomunistă este, mai degrabă, un amestec de atitudini şi comportamente democratice şi totalitare, care evoluează permanent şi care poate duce fie la democraţie, fie la un regim autoritar", fragment din carte.
Jumătăţi de adevăruri
Evenimentele postdecembriste sunt prezentate concret, fără interpretări. "De partea cealaltă, societatea civilă activă s-a autodefinit ca anticomunistă, dar a reprezentat un procent redus din populaţie. Acţiunile sale cele mai însemnate (elaborarea Proclamaţiei de la Timişoara sau manifestaţiile din Piaţa Universităţii) au fost respinse de marea majoritate a populaţiei, chiar dacă aceasta era conştientă că în viaţa publică erau spuse doar jumătăţi de adevăruri, iar guvernarea apela la ameninţări şi violenţă (vezi mineriadele din 1990 şi 1991."
Tinerii pot afla prin intermediul acestui curs care au fost evenimentele politice ce s-au succedat Revoluţiei din "89.
Emanaţii Revoluţiei
"Lipsa culturii politice democratice în rândul populaţiei a fost speculată de primii lideri politici ai României postcomuniste. Cea dintâi preocupare a acestora a fost obţinerea legitimităţii în faţa celor pe care îi conduceau.
Ei s-au prezentat ca fiind <> din decembrie 1989. Grupaţi în Frontul Salvării Naţionale, considerându-se îndreptăţiţi să conducă România, noii lideri erau reprezentanţi ai elitelor comuniste marginalizate de Ceauşescu, iar susţinătorii lor proveneau, în cea mai mare parte, dintre fostele cadre din administraţia şi întreprinderile de stat, care îşi asigurau astfel supravieţuirea în elita socială, economică şi politică", conchid autorii manualului.
"Mircea, să se vadă că lucrezi"
primele cuvinte auzite la Televiziunea Română pe 22 decembrie 1989
Revoluţia este un moment controversat al istoriei noastre
Bogdan Murgescu
Eram respectat şi toată lumea avea nevoie de mine
fost gestionar de Alimentara