El Pais: "Cele două feţe ale României" - Revista presei spaniole
0“Asociaţia ţiganilor români cere primãriei planuri de integrare socialã pentru aceastã etnie”, scrie “Las Provincias”. Preşdintele Asociaţiei Ţiganilor Români, Hai Romales,
“Asociaţia ţiganilor români cere primãriei planuri de integrare socialã pentru aceastã etnie”, scrie “Las Provincias”.
Preşdintele Asociaţiei Ţiganilor Români, Hai Romales, Miticã Creţu, solicitã primãriei din Alicante programe de integrare care sã se adreseze în special ţiganilor de naţionalitate românã, el susţinând cã UE oferã bani ţãrilor europene în acest sens.
“Cele douã feţe ale României”, intituleazã “El Pais” reportajul realizat cu ocazia sosirii preşedintelui Bãsescu la Madrid"
Diaspora românã din Europa şi America de Nord îşi spune problemele cu care se confruntã ca strãin preşedintelui Traian Basescu, venit în vizita la Madrid, în Alcala de Henares.
“Firmele agroalimentare Monte Nevado şi Huercasa s-au lansat pe piaţa din România”, publicã “Nort Castilla”
Douã firme din Segovia, Castilla y Leon, îşi vor expune, în aceste zile, produsele agroalimentare pe piaţa din România. Astfel, jambonul şi mezelurile spaniole vor fi oferite potenţialilor clienţi din Bucureşti, prin intermediul lanţului de supermarketuri Carrefour. Campania va lua sfârşit în data de 15 octombrie.
“Un locuitor din Morales a reclamat un grup de români care a ocupat o parcelã din proprietatea sa”, informeazã “Norte de Castilla”
Proprietarul parcelei pe care şi-au instalat casele improvizate din cartoane şi plastic un grup de români aşteaptã şi acum rezoluţia reclamaţiei depuse în urmã cu doua luni la judecãtoriea din localitatea Toro, provincia Zamora, Castilla y Leon. Acesta susţine cã, încã din luna aprilie a acestui an, aproximativ 40 de persoane de naţionalitate românã s-au aciuat la el pe propietate şi nu vor sã plece. Doar un ordin judecãtoresc îi poate evacua pe aceştia.
“Puţini români se gândesc sã se întoarcã în ţara de baştinã, chiar dacã este crizã”, titreazã “Publico”
Un reportaj în care este descrisã viaţa de zi cu zi a unui cuplu de români care trãieşte de muţi ani în Spania şi care, chiar dacã aceastã ţarã trece printr-o crizã economicã, nu au de gând sã se întorcã în patria mamã. Jurnaliştii au vorbit şi cu Miguel Fonda, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Spania, care îşi împãrtãşeşte pãrerile în legãturã cu ceea ce înseamnã sã fii român în Spania.
“În patru cartiere, 10% dintre vecini sunt strãini”, scrie “20 minutos”, ediţia de Valladolid.
În urmã cu opt ani, când a venit primul val de imigranţi în zonã, în oraşul Valladolid, provincia Burgos, numãrul strãinilor a crescut de la 1.140 la 20.199 de persoane. Majoritatea este de naţionaliate românã, marocanã şi brazilianã. Anul trecut s-au îregistrat la primãrie 4.444 de strãini, în acest an declarându-şi domiciliul doar 622 de persoane.