"N-am sa candidez niciodata impotriva lui Ion Iliescu"
0* "Am incercat sa evit sa candidez pentru postul de presedinte al Romaniei" * "Modelul Traian Basescu, un model de dictatura de tip estic, ca in Belarus sau Ucraina" * "Nu sunt sigur ca am sa mai merg in perioada urmatoare la actiuni oficiale la Cotroceni" * "Eram hotarati sa nu cerem suspendarea presedintelui Romaniei * Daca Traian Basescu va continua cu comentariile pe care le face..." * "Iepurasul trebuie tinut la fezandat cinci ani de z
- Credeti in continuare ca Romania are doi presedinti?
- Am impresia ca are doi prim-ministri.
- V-ati schimbat parerea. Pana acum spuneati ca Romania are doi presedinti. Unul erati dvs., altul era Traian Basescu.
- Nu, eu am spus altceva atunci si cred ca nu s-a inteles foarte bine. Votul romanilor a fost foarte impartit, aproape egal. In primul tur de scrutin, eu am avut cu 700.000 de voturi mai mult decat Traian Basescu. In turul al doilea, Traian Basescu a atras multe dintre voturile PRM, dupa care le-a dat un prefect maghiar in Covasna. Eu m-am referit la faptul ca un anumit segment electoral sensibil egal cu cel care l-a votat pe Traian Basescu m-a votat pe mine cu un anumit mesaj si cu o anumita legitimare. De aceea, atunci cand Traian Basescu vorbeste despre mine sau este lipsit de respect in relatia cu presedintele Camerei sau presedintele PSD, el face o impolitete fata de cei aproape 5 milioane de alegatori care m-au votat. Din punct de vedere formal, sigur, Traian Basescu este presedintele Romaniei. Dar nu cred ca poate cu 5 milioane de voturi sa ignore cealalta parte a alegatorilor din Romania. Cred ca Traian Basescu are datoria de a fi presedintele tuturor romanilor, inclusiv al celor care m-au votat pe mine.
- Dar PSD are doi presedinti?
- PSD are acum doi presedinti, presedintele partidului care sunt eu si presedintele executiv care este Octav Cozmanca.
- Ion Iliescu unde se regaseste in tabloul de familie?
- Ion Iliescu reprezinta presedintele fondator al partidului, care a initiat aceasta miscare politica, care ieri (luni - n.n.) s-a reinscris in partid, a revenit in partid in calitate de lider, urmand ca decizia privind structura viitoare de conducere a partidului sa fie decisa la congresul care va avea loc in lunile urmatoare.
- Daca Ion Iliescu isi va depune candidatura pentru presedintia partidului, veti candida impotriva lui?
- N-am sa candidez niciodata impotriva lui Ion Iliescu. Eu cred foarte mult in formula de echipa, dar cred ca este important sa candidezi pentru ceva, si nu impotriva cuiva. In acesti 15 ani de cand fac politica am incercat sa construiesc si sa intaresc echipe.
- Echipa are un capitan. Cine va fi capitanul acesteia? Nu pot sa fie doi capitani in teren.
- Este o intrebare care isi va gasi raspunsuri succesive in functie de felul in care vom configura echipa. Eu am mai lucrat cu Ion Iliescu in echipa si nu am avut niciodata dificultati in a stabili pentru fiecare un anumit rol. As vrea sa spun un lucru important, pentru ca sunt la un moment de bilant personal si sigur va trebui sa facem un bilant si la nivelul partidului. Acesti patru ani de guvernare au fost foarte grei pentru mine. Au fost patru ani in care am realizat cateva lucruri deosebite si sunt bucuros ca ele s-au infaptuit in perioada 2000-2004. Exista in continuare foarte multa nemultumire sociala. In ceea ce ma priveste, am incercat sa evit sa candidez pentru postul de presedinte al Romaniei. Si nu intamplator. Stiam de la inceput ca tot ceea ce este nemultumire impotriva guvernarii se va indrepta catre candidatul prim-ministru la Presedintie. Acest lucru era inevitabil. De fapt sunt mirat ca am obtinut in final asa de multe voturi favorabile. A fost un vot pozitiv pentru mine. Pentru Traian Basescu a fost in mare masura un vot negativ impotriva guvernarii. Dar eu am considerat ca pot sa fiu o locomotiva puternica pentru alegerile parlamentare. Acest lucru s-a intamplat. Am obtinut la alegerile din 28 noiembrie cu 4 procente mai mult decat partidul.
- Credeti ca acest lucru va legitimeaza mai mult pentru a ramane presedintele partidului in continuare?
- Nu, eu vreau sa spun urmatorul lucru si aici am sa fac o paranteza. In acesti patru ani, am avut o multime de dileme, o multime de situatii in care trebuia sa iau anumite decizii. Deciziile pe care le-am luat au fost mai curand legate de performanta guvernarii decat de masuri radicale in interiorul partidului. Stiu foarte bine ca nu poti sa deschizi mai multe fronturi in acelasi timp. Niste masuri mai radicale in interiorul partidului ar fi generat instabilitate politica, cu costuri foarte mari pentru guvernare. Ma intreb, acum, daca aceasta decizie a fost cea mai corecta. Guvernarea a mers foarte bine, in schimb, la nivel de partid si al unor structuri locale au fost unele probleme care au creat nemultumire. Votul la alegerile parlamentare a aratat, pe de o parte, sprijinul pentru ceea ce a fost bun pe zona de guvernare, dar si nemultumiri in legatura cu anumite persoane, cu anumite structuri. Cred ca acum sunt intr-o situatie foarte buna, cand nu mai avem de facut aceasta optiune intre guvernare si innoirea partidului. Este un moment foarte bun pentru noi sa facem aceasta innoire. Este o innoire care s-a vazut la alegerile locale, prin numarul mare de tineri care au intrat consilieri locali, aproape 2.200 de tineri. Dupa congres, partidul se va moderniza si se va innoi. In opozitie este mult mai simplu sa faci acest lucru...
- Ma iertati ca va intrerup, dar totusi PSD a mai fost in opozitie si tot nu s-a modernizat. De ce credeti ca acum se va intampla acest lucru?
- Eu va aduc aminte ca in acesti patru ani au venit in echipa multi oameni tineri, in Parlament sunt multi oameni tineri...
- Deci numai biologic se poate rezolva problema la PSD...
- Nu numai biologic. Innoirea nu inseamna numai oameni foarte tineri, dar si foarte multi oameni noi care au venit in partid, indiferent de varsta. In ultimele zile, am simtit o foarte mare presiune din partea unor oameni care nu erau in partid, care doresc sa intre in partid. Probabil ca este acea zona de simpatizanti care au resimtit mult mai puternic votul decat unii membri de partid. Cred deci ca aceasta noua perioada de opozitie va fi foarte utila pentru partid. Sunt optimist din acest punct de vedere. Reactiile de genul colegilor de la Cluj ne arata ca partidul este un partid dinamic care isi traieste viata lui, cu frustrari, cu nemultumiri.
- Deci ati stiut de reuniunea de la Cluj?
- Stiam ca va avea loc aceasta intalnire, sunt intalniri traditionale ale colegilor din Ardeal. Stiam ca vor discuta despre ce urmeaza sa facem, era o dezbatere despre strategiile viitoare. Textul declaratiei nu l-am vazut inainte de a fi publicat si nici nu l-am cerut sa-l cenzurez in vreun fel. El exprima un fundament pentru o discutie in continuare. Sunt unele lucruri cu care sunt de acord, sunt altele cu care sunt mai putin.
- Cu ce nu sunteti de acord?
- N-am sa intru in comentarii acum, in mod public, in legatura cu acest document, dar, repet, el reprezinta o baza pentru o discutie viitoare in randul partidului. Exista o preocupare pentru viitorul partidului si cred ca este un lucru foarte pozitiv.
- Credeti ca este posibil sa mai apara asemenea documente pana la congres?
- Cred ca da. Am vorbit, de exemplu, cu Adrian Severin, care spunea ca are cateva ganduri, in legatura cu viitorul partidului, pe care vrea sa mi le trimita. Am mai vorbit si cu alti colegi si sunt multi preocupati de acest subiect si mi se pare un lucru foarte bun.
- Exista mai multe variante privind data congresului pentru alegerea presedintelui. Dumneavoastra preferati organizarea lui in februarie sau mai tarziu?
- Eu as prefera luna martie. Repet, este important sa dam timp pentru aceste reasezari in partid. PSD, dincolo de faptul ca este un partid foarte puternic, are acum ocazia de a renunta la unii din oamenii care nu sunt necesari in functii de conducere. Dar acest lucru nu trebuie sa fie impus. Noi, in ultimele luni, am impus unele schimbari, inclusiv cu Biroul Coordonator, desi, dupa razboi, multi pot sa spuna... Sa stiti ca printre cei de la Cluj erau si unii din Biroul Coordonator. Dar se pare ca ei au uitat chestia asta. Deci, ceea ce este important este sa aducem liderii nu prin decizie de la centru, ci de la nivel de teritoriu...
- Revenind la Ion Iliescu, cum veti face ca acesta sa nu-si mai impuna punctul de vedere in partid, avand in vedere ca a reusit acest lucru chiar si la Cotroceni fiind? Este vorba de unele decizii, cum ar fi alegerile anticipate sau reforma fiscala, care s-au dovedit ulterior a nu fi tocmai corecte.
- Ion Iliescu nu a impus ca presedinte anumite puncte de vedere. Intotdeauna a avut argumente si, poate, sigur, in viata trebuie sa decizi daca fortezi anumite lucruri sau nu. E vorba si de personalitatea fiecaruia. Nu stii niciodata cum este mai bine. Sa creezi in permanenta crize, situatii tensionate cum se intampla si acum de altfel sau sa fie un alt tip de politician. Ion Iliescu este un om care se gandeste de mai multe ori si nu este adeptul unor solutii care au un anumit grad de risc.
- Atunci cum credeti ca se va lipi el de aceasta generatie tanara din partid, de care vorbeati?
- In toate partidele mari convietuiesc mai multe generatii. Este nevoie si de intelepciune, dar este nevoie si de curaj si fermitate. Eu cred ca vom sti sa gasim echilibrul intre toate acestea. Eu cred ca am facut multi pasi inainte pentru a deveni un partid social-democrat, modern si echilibrat. Mai sunt insa multe de facut pentru ca traditiile in partide din punct de vedere al valorilor, al doctrinelor se creeaza foarte greu. Mai fac o paranteza si spun ca mi se pare absolut incredibila formula asta, care a aparut acum, cu fuziunea PNL-PD in care o doctrina social-democrata se uneste cu una liberala pentru a da o doctrina crestin-democrata. Din punct de vedere al doctrinei, totul este mult mai greu. Eu vad lucrul acesta in partid. Am incercat in ultimul timp sa introduc mai multe elemente de noutate doctrinara. Noi ne hranim mai mult din revolutie si din problemele noastre cu reforma-soc sau reforma graduala si nu am discutat suficient despre modernizare, despre tranzitie. Despre tranzitie cred ca nu trebuie sa mai discutam pentru ca premierul Tariceanu ne spunea recent ca ea s-a incheiat. Eu am unele rezerve in legatura cu chestiunea asta.
- Dar intr-un guvern PNL si PD ati intra?
- Nu. De altfel, pana la urma s-a realizat guvernul de coalitie, dar nu este guvernul de mare coalitie, ci guvernul de mica coalitie, pentru ca din Uniunea nationala PSD+PUR n-a intrat la guvernare PSD, ci a intrat PUR. Asa ca este un guvern de mica coalitie.
- Regretati acum ca ati dat locuri pe lista PUR?
- Nu. Sigur, unii dintre colegii mei sunt suparati ca au ramas pe afara, nereusind sa ajunga in statiunea balneara numita Parlamentul Romaniei. Ar trebui sa intelegem ca la nivelul alegerilor locale atunci cand s-a vazut ca multe dintre hainele purtate de colegii nostri erau rupte la colturi, in diferite locuri, bombardamentul mediatic al Antenei 1 a fost cel care a scos in evidenta toate aceste lucruri. Au fost probabil 6-7 procente pe care noi le-am pierdut din aceste motive.
- Da, dar nu pierdeati guvernarea pentru ca erati un singur partid cu cel mai mare procent in Parlament...
- Suna foarte frumos! Problema este daca fara PUR si fara un anumit tip de neutralitate a Antenei 1 reuseam sa mai obtinem acest scor. Sa ne aducem aminte ca PUR era curtat si de Alianta. Daca trecea in cealalta parte, pentru noi alegerile generale ar fi fost extrem de complicate. Sunt convins ca pierdeam mult mai mult. Cred ca prin procesul acesta de curatenie in partid, pe care-l vom face in perioada urmatoare, nu vom mai avea a ne teme la alegerile viitoare de astfel de situatii. Atunci vom merge singuri, fara a ne mai teme de anumite puncte vulnerabile care au existat, din pacate. Cat despre relatiile cu actuala putere, eu consider ca s-a intamplat un lucru care nu este normal intr-un sistem democratic. Practic, prin santaj, o anumita majoritate parlamentara a fost schimbata. Santajul cu alegerile anticipate a fost extraordinar de puternic la adresa UDMR, care a cedat mult si dupa aceea si PUR. Acest lucru este inadmisibil, pentru ca presedintele tarii trebuie sa aiba ca scop asigurarea stabilitatii politice a tarii, nu sa genereze instabilitate. Exista o majoritate gata formata, intre PSD, PUR si UDMR, care a fost ignorata. Pe baza santajului de care vorbeam, a reusit sa formeze guvernul. Acum are loc un proces de racolare de parlamentari, cu bani sau cu avantaje. asta este modelul de democratie si de stat de drept pe care ni-l ofera in momentul de fata Traian Basescu. Din pacate, lucrurile vor continua in aceasta directie. Ceea ce avem acum este un model de dictatura de tip estic, de tipul Belarus sau Ucraina inainte de alegeri, in care presedintele, practic, actioneaza ca prim-ministru. El numeste oamenii in guvern, el numeste seful Politiei, el da indicatii partidelor. Eu nu cred ca aceasta este directia de democratizare in care trebuie sa mearga Romania. De aceea pe mine m-a deranjat cand Traian Basescu a vorbit despre schimbarea presedintilor Camerelor. Nu este vorba de postul meu. Eu am mai fost presedinte al Camerei. Electoratul a stabilit o anumita forma de coabitare, datorita faptului ca voturile au fost impartite aproape egal. Traian Basescu vrea cu 5 milioane si ceva de voturi sa comande si la Parlament, si la Guvern, si la Presedintie, ceea ce nu este in ordine. Respectul lui pentru opozitie trebuie sa se vada si in ceea ce priveste rezultatele si structura Parlamentului. Mai este ceva: la momentul la care a avut loc votul pentru presedintii Camerelor, PUR nu trecuse inca in zona guvernamentala. Conform Constitutiei si regulamentelor, aranjamentul politic si configuratia politica de la momentul constituirii Parlamentului este cel care trebuie respectat pana la sfarsit, indiferent de migrari. Traian Basescu nu stie aceste lucruri. El a incitat Parlamentul sa faca aceasta schimbare a presedintilor. Cred ca este o lipsa de respect fata de Parlament si principiile constitutionale, ca sa nu mai vorbesc de separatia puterilor. Revocarea presedintilor Camerelor nu trebuie sa fie privita decat ca o sanctiune aplicata acestora si trebuie sa existe motive temeinice pentru a fi facuta. La fel ca si la suspendarea presedintelui Romaniei.
- Veti initia procedura de suspendare a presedintelui Romaniei?
- Eram hotarati sa nu facem acest lucru, dar am impresia ca Traian Basescu inca nu realizeaza ca trebuie sa ramana in zonele strict constitutionale care sunt ale lui. Daca va continua cu comentariile pe care le face...
- Comentarii are dreptul sa faca, la fel ca orice cetatean.
- Nu stiu, Traian Basescu nu este orice cetatean. Daca ar fi fost orice cetatean, nu era presedintele Romaniei. Avem 22 de milioane de cetateni. E o diferenta intre presedintele Romaniei si ceilalti. Aduceti-va aminte ca Ion Iliescu nu a avut parte de aceeasi justificare din partea ziarelor, atunci cand s-a exprimat, la Satu Mare, in legatura cu recursul in anulare privind restituirea proprietatilor. Atunci, procedura de suspendare a presedintelui Ion Iliescu a pornit pe baza unor declaratii. Va trebui sa vedem. Nu cred ca este cazul acum, este o atentionare, daca Traian Basescu nu ramane in zona lui de competenta constitutionala, ne mai da sfaturi cum sa ne modernizam, cine e bun, cine e rau la noi, daca se mai amesteca in problemele Parlamentului, sigur, o astfel de actiune poate sa devina posibila.
- Ce simtiti cand il vedeti pe Traian Basescu la Cotroceni? Mergeti acolo la actiunile oficiale...
- Am mers, dar nu sunt sigur ca am sa mai merg in perioada urmatoare. In interviul pe care l-a dat, el vorbeste de faptul ca nu poate sa mai colaboreze cu Ion Iliescu sau cu mine. Are o formula care este calomnioasa, vorbind despre ridicarea sistemului mafiot la rang de politica de stat. Astea sunt lucruri pe care le spui in campanie electorala, si atunci nu am avut reactii. Eu l-am ajutat pe Traian Basescu, ca presedinte al Camerei, sa depuna juramantul, pentru ca, daca nu as fi trecut peste niste elemente de procedura, el nu ar fi avut cum sa-si depuna juramantul inainte de constituirea Birourilor Permanente si ar fi avut niste complicatii constitutionale prin care, stiu eu, Nicolae Vacaroiu devenea presedintele statului si putea sa desemneze un prim-ministru. Acum vine Cosmin Gusa si vorbeste de nelegalitatea procedurii de desemnare a presedintilor. El nu intelege ca, daca s-ar anula votul pentru presedinti, atunci, practic, s-ar anula si depunerea juramantului de catre Traian Basescu, cu niste complicatii imense.
- Nu mi-ati spus ce simtiti cand il vedeti pe Traian Basescu la Cotroceni.
- Eu nu simt absolut nimic. Eu nu mi-am dorit foarte tare sa fiu presedinte al Romaniei. Sigur ca nu m-a bucurat faptul ca nu am castigat. Am alergat foarte mult prin tara, am facut toate eforturile pentru a castiga aceasta competitie, dar nu am nici un fel de problema. Nu am acest drog al puterii.
- Ati spus ca veti merge mai rar la vanatoare daca veti fi presedintele Romaniei. Acum veti merge mai des?
- Da. Nu renunt la vanatoare. Aici este un lucru in care eu cred ca am gresit. Trebuia sa ma afirm efectiv asa cum sunt. Incercarea mea de a tine seama de toate lucrurile posibile si de toti cei care ar fi putut, eventual, sa ma pretuiasca nu a fost buna. Eu nu pot sa ma schimb acum, la 54 de ani. Trebuie sa fiu asa cum sunt. Este lectia cea mai importanta pe care am tras-o din aceste alegeri.
- Dati-ne o reteta vanatoreasca de gatit un iepuras adevarat.
- Trebuie tinut la fezandat cinci ani de zile si, dupa aceea, poate fi gatit foarte bine.
- Il transati?
- Electoratul va transa.