Ministrul apărării se plânge că nu-i ajung banii
0conduce primise doar 1,92 la sută din PIB. Ministrul apărării era chiar mulţumit că bugetul fusese suplimentat, faţă de anul precedent, cu 400 milioane de dolari. Mai mult, Atanasiu a declarat
conduce primise doar 1,92 la sută din PIB. Ministrul apărării era chiar mulţumit că bugetul fusese suplimentat, faţă de anul precedent, cu 400 milioane de dolari. Mai mult, Atanasiu a declarat că se va gândi dacă va propune preşedintelui Băsescu schimbarea din funcţie a şefului Statului Major General, Eugen Bădălan, pentru exprimarea publică a unui alt punct de vedere decât cel a conducerii politice a ministerului. Câteva săptămâni mai târziu, Comisiile de apărare adoptau un amendament de majorare al bugetului MApN la aproape 2,1 la sută din PIB, în lipsa ministrului apărării, care era plecat în voiaj de nuntă. Conform angajamentelor NATO, până în 2008, România este obligată să asigure armatei un procent de 2,38 din produsul intern brut, lucru pe care Bădălan l-a reamintit cu acea ocazie.
Cu toate că anul trecut se declara mulţumit cu bani mai puţini, acum două zile, Teodor Atanasiu a reclamat insuficienţa sumelor bugetare multianuale destinate MApN pentru perioada 2007-2010. El a sugerat că doreşte retragerea trupelor româneşti din Irak pentru că bugetul Armatei nu permite îndeplinirea tuturor obiectivelor propuse. "Trimitem trupe în Irak, tăiem ceva de acasă. Mai ţinem nu 90.000 de militari în armata română, ci doar 70.000 sau 80.000, sau nu mai operaţionalizăm o forţă angajată la NATO, sau nu mai luăm maşini de luptă în locul ARO-urilor româneşti", a subliniat Atanasiu, după încheierea audierii sale la comisiile reunite de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor şi Senat. Conform unei declaraţii a ministrului apărării, România cheltuieşte aproximativ 200 milioane de dolari pe an pentru menţinerea trupelor în Irak şi Afganistan. Această sumă reprezintă aproape 12 la sută din bugetul actual al MApN. Cum până acum s-a pus doar problema retragerii militarilor români din Irak, acest lucru ar însemna o economie de maximum 6 la sută din banii alocaţi Armatei.