Medici si pacienti, in ceata dupa declansarea operatiunii "vanzarea cabinetelor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vanzarea cabinetelor catre medicii de familie, hotarata printr-o ordonanta de urgenta, i-a bagat in ceata pe beneficiari. Unii dintre ei au primit deja oferta din partea primariilor, cu pretul pe

Vanzarea cabinetelor catre medicii de familie, hotarata printr-o ordonanta de urgenta, i-a bagat in ceata pe beneficiari. Unii dintre ei au primit deja oferta din partea primariilor, cu pretul pe care trebuie sa-l plateasca pentru a deveni proprietar, altii asteapta ca ordonanta sa iasa din Parlament, cu modificarile de rigoare, in timp ce altii acuza primariile ca, in loc sa treaca la vanzarea cabinetelor, le concesioneaza. Multi se tem ca vor fi scosi din cabinet de concurenti care ofera un pret mai bun la licitatie. In ordonanta de urgenta care a fost adoptata de Guvern se prevede ca pretul cabinetului este stabilit de catre un evaluator independent, angajat de o comisie stabilita la nivel local. Pretul de vanzare se stabileste prin negociere directa intre cumparator si comisie, pornindu-se de la pretul de vanzare din raportul de evaluare. Dupa cum sustin medicii, acest pret va fi "umflat", in conditiile in care la primaria care se ocupa de vanzare ramane 90 la suta din bani. In centrul Capitalei, un dispensar in care lucreaza sase medici a fost evaluat la 500.000 de euro, bani pe care acestia nu au de unde sa-i obtina. Dupa dezbaterile din Senat, prevederea a fost schimbata, pretul de vanzare al cabinetului reprezentandu-l o valoare de inventar, actualizata cu indicele inflatiei. Astfel, ar fi desfiintat evaluatorul, iar pretul devine unic, stabilit in baza activelor existente in fiecare cabinet. Modificarea nu a fost insa realizata de Camera Deputatilor.
Profilul cabinetului poate fi schimbat dupa cumparare
In Bucuresti, spre exemplu, Primaria Sectorului 1 lucreaza deja la lista spatiilor care vor fi vandute, dar in alte sectoare se asteapta ca Parlamentul sa se pronunte asupra ordonantei. "La nivelul administratiei nu este foarte clar cine se ocupa de vanzare, desi exista o hotarare care prin care aceste spatii au fost date primariilor de sector. Oricum, Primaria Sectorului 4 este una dintre cele mai lenese, iar cei de acolo spun ca inca asteapta normele de aplicare ale ordonantei", ne-a declarat dr. Tereza Franciuc, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie. Pe de alta parte, tot in sectorul 4, dr. Doina Mihaila, presedintele Patronatului Medicilor de Familie, spune ca, in ultimele saptamani, in loc ca spatiile sa fie vandute, ele sunt concesionate. In orasele mai mici, medicii de familie nu exclud posibilitatea aparitiei unor "intelegeri" cu autoritatile locale, astfel incat pretul de vanzare sa fie cat mai mic. O alta problema pe care o ridica aceasta ordonanta este aceea a modului in care va fi utilizat spatiul cumparat. Se prevede ca spatiile nu pot fi folosite decat pentru activitati medicale, dar nu se precizeaza ce fel de activitati, astfel ca, imediat dupa cumparare, acesta poate fi vandut unor alti medici, care sa desfasoare alte activitati decat medicina de familie, cum ar fi medicina estetica sau acupunctura.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite