Masa în familie
0strălucire ospeţelor. Masa în familie sau cu cei dagi - iată o noţiune care trebuie repusă în drepturi! Măcar sâmbăta şi duminica! Doriţi o idee pentru un meniu mai deosebit? Vă
strălucire ospeţelor. Masa în familie sau cu cei dagi - iată o noţiune care trebuie repusă în drepturi! Măcar sâmbăta şi duminica! Doriţi o idee pentru un meniu mai deosebit? Vă recomandăm:
Ruladă de porc cu cremă de cartofi
Pentru 4 porţii
Ingrediente: 1 ceapă, 1 legătură zarzavat de supă, 1 bucată întreagă cotlet de porc fără os (cca 1 kg), sare, piper, 5 linguri ulei de floarea-soarelui, 2 linguri pastă de tomate, 400 ml supă de legume (instant), 200 ml vin alb sec, 600 g cartofi, 3 roşii, 2 castraveciori muraţi, 1 legătură ceapă verde, 1-2 linguri zeamă de lămâie, 200 g smântână Mod de preparare: Se încinge cuptorul la 1750. Ceapa se curăţă, se taie cubuleţe. Zarzavatul de supă se curăţă, se spală şi se taie tot cubuleţe. Carnea se spală, se zvântă şi se condimentează cu sare şi piper. Se încing 1-2 linguri ulei în tavă. Carnea se rulează, se leagă cu sfoară şi se pune în tavă. Se lasă să se rumenească puţin, apoi se unge cu pasta de tomate. Se adaugă ceapa şi legumele şi se rumenesc şi ele puţin, apoi se toarnă supa şi vinul şi se lasă să se înăbuşe 50-60 de minute. Între timp, se curăţă cartofii, se spală, se taie în cuburi mari şi se fierb în apă sărată cca 15-20 de minute. Se scurg, se zdrobesc şi se amestecă cu restul de ulei, roşiile şi castraveţii tăiate cubuleţe mici şi ceapa verde tăiată inele. Se condimentează cu sare şi piper şi, după gust, cu zeamă de lămâie. Se scoate friptura din tavă, iar sosul de legume se trece prin sită pentru a obţine un piure. Se adaugă smântâna şi se încălzeşte sosul 5 minute. Se scoate sfoara, se taie friptura felii şi se serveşte cu sosul de legume şi crema de cartofi.
ştiaţi că?
Faţa de masă, tacâmurile şi scobitorile apar încă din Evul Mediu. În schimb, lingurele şi furculiţele nu sunt utilizate înainte de secolele XIII-XIV. Abia epoca Renaşterii avea să introducă solniţele, carafele şi paharele, care constituiau uneori adevărate obiecte de artă.