Lustrarea "dinozaurilor" din diplomaţie s-a încheiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

e mai bogat decât în urmă cu un an şi mai tânăr", a declarat Ungureanu în cadrul reuniunii anuale a diplomaţiei româneşti. Lustrarea "dinozaurilor" din diplomaţie - aşa cum o cerea

e mai bogat decât în urmă cu un an şi mai tânăr", a declarat Ungureanu în cadrul reuniunii anuale a diplomaţiei româneşti. Lustrarea "dinozaurilor" din diplomaţie - aşa cum o cerea preşedintele Băsescu în februarie a.c. - s-a făcut pe cale naturală. 43 de ambasadori şi 10 consuli au fost rechemaţi în mare parte pentru că li se termina mandatul, iar 27 de ambasadori şi 3 consuli au fost pensionaţi. Actuala generaţie de diplomaţi are, potrivit ministrului de externe, vârsta între 26-35 ani, în cazul ambasadorilor. Doar 10 procente din cadrele diplomatice au peste 56 de ani. "Mărirea bazei documentare a CNSAS va atrage după sine o necesară periere", a mai declarat ministrul, exprimându-şi regretul că ministerul său a rămas singura instituţie care a cerut acest lucru.

Tinerii nu sunt atraşi de cariera diplomatică
Aderarea României la UE presupune mărirea numărului de cadre diplomatice cu câteva mii, iar Ungureanu este îngrijorat de numărul foarte redus de tineri care vor să urmeze cariera diplomatică. "Sunt nemulţumit de numărul cadeţilor care trebuie să înceapă cariera diplomatică. Atractivitatea diplomaţiei este redusă din cauza insuficientei motivări financiare", a spus ministrul, promiţând că în următoarele luni salariile cadrelor diplomatice în centrale vor fi mărite. Ungureanu vrea să aducă diplomaţi şi din alte centre universitare decât Bucureştiul. Pentru aceasta, MAE va crea primele "locuinţe sociale pentru uzul studenţilor din provincie". "Văd o foarte mare inerţie, nenumărate mecanisme care nu reuşesc să scape de rutina ruginită. Nu este admisibil ca România să rateze ocazie după ocazie", a spus Ungureanu cu referire la lipsa schimburilor comerciale în urma vizitelor diplomatice.

Geoană desfiinţează externele
Prezent la reuniunea diplomaţilor, liderul PSD nu a pierdut ocazia să critice strategia de politică externă actuală şi să facă şi campanie electorală. Toate acestea, deşi anunţase că vorbeşte în calitate de fost ministru de externe. Geoană a amintit de "energiile exagerate" depuse de preşedintele Băsescu în proiectul regiunii Mării Negre şi a sfătuit guvernul să opteze pentru intrarea României după 2007 într-un format Vişegrad lărgit alături de Ungaria şi Polonia. În cazul Moldovei, liderul PSD a spus că ar fi bine ca România să nu aibă două politici, una la nivel declarativ şi alta la nivel faptic.

"În România nu se respectă legea"
Prezent la reuniunea diplomaţiei româneşti, ministrul german pentru Europa, Guenter Gloser, a declarat că germanii ar fi mult mai interesaţi să investească şi să lucreze în România dacă legile ar fi respectate. Gloser a explicat pentru Adevărul că a primit plângeri din partea oamenilor de afaceri germani că "diverse licitaţii şi achiziţii au fost făcute arbitrar şi că anumite înţelegeri nu au fost respectate".

Israelul nu e dezamăgit că nu trimitem trupe în Liban
Israelul nu este dezamăgit de decizia României de a nu trimite militari români în Liban. "Israelul nu a cerut României să participe la forţa de pace a ONU în Liban", a declarat ambasadorul Rodica Gordon-Radian. Ea a amintit că CSAT a spus că va reveni asupra deciziei în cazul în care Israelul va solicita României trimiterea de trupe în sudul Libanului.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite