Locotenentul lui Culita Tarata, afaceristul Dulute - cercetat de DNA pentru un tun de 40 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paravanul afacerilor lui Dulute: o matusa de 85 de ani

Procurorii sectiei teritoriale Iasi a DNA lucreaza de cateva luni la ceea ce se contureaza a fi cel mai mare tun financiar cu terenuri din judetul Vaslui. Printr-o subevaluare fara precedent, Constantin Dulute, un apropiat al lui Culita Tarata, a pus mana pe un teren de 94 de hectare, platind doar 375 milioane de lei vechi. Valoarea actuala a acelui lot depaseste, conform anchetatorilor, 40 milioane de euro. Pentru a scapa de raspundere, Dulute a trecut intreaga afacere pe numele unei matusi de la tara, in varsta de 85 de ani, care, din pensionara cu 1,5 milioane pe luna, a ajuns multimiliardara. Zilele trecute insa, octogenara s-a trezit cu procurorii pe cap si, speriata, a dat in vileag intreaga potlogarie.
Constantin Dulute a devenit cunoscut in lumea oamenilor de afaceri, dupa ce a preluat activele din Insula Mare a Brailei, detinute de Culita Tarata. Se vorbea despre Dulute ca un paravan al miliardarului nemtean. Dupa aceeasi metoda, acesta din urma a infiintat un sereleu pe nume Agroaliment, in care unic actionar figureaza Anica Nacu, matusa sa din partea sotiei. Prin aceasta firma s-au derulat in ultimii ani afa-ceri cu terenuri si cereale, toate tranzactiile fiind scriptic ale batranei care a fost croitoreasa de cand se stie. La inceputul anului 2002, firma Agroaliment a facut probabil afacerea numarul 1 din judet. Societatea Hidrotehnica Vaslui aproba in decembrie 2001 vanzarea prin negociere directa a mai multor active, printre care si pepiniera agrosilvica Barlad. Cumparatorul a fost chiar sereleul Anicai Nacu, care a achitat 375 milioane de lei pentru cele 94 de hectare de teren scoase la mezat. Surprinzator este, pe langa pretul ridicol, si faptul ca tranzactia a avut loc exact in ajunul Craciunului, pe 24 decembrie. Pe langa aceste anomalii, procurorii DNA au considerat ca dubioasa si o alta clauza din contract, potrivit careia SC Agroaliment SRL nu trebuia sa plateasca integral terenul, ci in mod esalonat.
Concluzia anchetei: Hidrotehnica a fost tepuita
La patru ani dupa acest tun financiar, procurorii DNA sunt in masura sa demonstreze ca semnatura de pe acel contract nu apartine Anicai Nacu, ci mai degraba nepoatei sale, Gabriela Dulute. Mai mult, evaluarile actuale arata ca cele 94,7 hectare de teren vandute de Hidrotehnica depasesc 40 milioane de euro. Timp de un an si jumatate, Constantin Dulute s-a tinut departe de aceasta afacere. In iunie 2004, sereleul Agroaliment face o majorare de capital cu 250 milioane de lei si asa este cooptat in firma si Dulute. Procentul sau din partile sociale este de la acea data de 98 la suta, in timp ce batrana Anica Nacu ramane cu 2 la suta din firma. In prezent, octogenara a ramas fara averea de ordinul zecilor de milioane de euro si mai este luata la descusut si de procurorii DNA. Din acest motiv, ea este dispusa sa colaboreze cu anchetatorii, cu toate ca, si daca ar fi gasita vinovata, varsta o va scuti de executarea unei pedepse ca sa o priveze de libertate.

Grupurile de interese vor sa-i infunde matusa lui Dulute
"Toata povestea este o diversiune platita cu bani grei de adversarii mei, spune Dulute. Exista un procuror care a lucrat la comanda, mi-a intocmit un dosar pentru ceva ce n-am facut si acum s-a retras din cauza. Eu am fost la DNA, recent, pentru a clarifica lucrurile. Cat priveste societatea Agroaliment, eu nu eram actionar acolo cand s-a cumparat terenul de 94 de hectare. Chiar si asa, pot sa va spun ca afacerea facuta de matusa mea a fost cat se poate de legala. Detinem documente in acest sens".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite