Litoral 2008: haznaua în care ne scăldăm
0În fiecare an, zeci de mii de români pleacă la mare. Strâng bani, îşi cumpără costume noi de baie, fac rezervări la hotelurile de pe litoral, se sacrifică pentru un concediu reuşit
În fiecare an, zeci de mii de români pleacă la mare. Strâng bani, îşi cumpără costume noi de baie, fac rezervări la hotelurile de pe litoral, se sacrifică pentru un concediu reuşit alături de familie şi de prieteni. Din păcate, turiştii nu ştiu că sănătatea lor e în pericol atunci când iau decizia să se scalde în mare.
Nu numai că Marea Neagră este poluată industrial, dar niciun oraş de pe malul românesc nu are staţie de epurare. Aşa că miile de turişti înoată printre reziduurile deversate de canalizarea din Constanţa, Eforie sau Mamaia. În plus, hoteluri ca Rex, Steaua de Mare sau Riviera aruncă apa murdară din piscine direct în mare.
Lucia Varga, secretar de stat în Ministerul Mediului, a declarat pentru "Adevărul" că "lucrările de modernizare a staţiilor de epurare sunt întârziate". De fapt, o baie în Marea Neagră reprezintă o loterie din punct de vedere al sănătăţii, iar autorităţile ar trebui să avertizeze turiştii în ce ape se scaldă.
Zeci de conducte care brăzdează plajele litoralului deversează în mare mii de tone de ape menajere
Deversările de reziduuri menajere din sistemele de canalizare ale localităţilor de coastă fac din Marea Neagră românească o hazna în care ne scăldăm.
În zilele toride de vară nu ai cum să nu simţi izul pestilenţial care pune stăpânire pe multe dintre plajele litoralului românesc.
Tinzi să crezi că vine de la algele intrate în putrefacţie, dar nu este întotdeauna aşa. De multe ori, apa menajeră deversată în Marea Neagră din sistemele de canalizare ale localităţilor de coastă este purtată de curenţi către plaje.
Autorităţile cunosc situaţia şi o monitorizează, dar, până la instalarea unor staţii de epurare moderne şi performante, nu se poate face mai nimic.
14 deversări autorizate
Potrivit Direcţiei Ape Dobrogea Litoral (DADL), există 14 deversări autorizate în Marea Neagră. Din punctul de vedere al debitului, cele mai importante sunt deversările de ape menajere din Constanţa, Mangalia, Costineşti şi Eforie.
La Constanţa şi Eforie au fost deja demarcate lucrări pentru construcţia unor staţii de epurare, dar graficul nu a putut fi respectat, recunoaşte directorul DADL, Gheorghe Babu.
Cauzele sunt, evident, balcanice. La Mangalia nu se ştie, căci noul primar abia instalat în funcţie, Claudiu Tusac, este prea ocupat pentru a se interesa de astfel de probleme, iar consilierul său, Răzvan Teodorescu, este total depăşit de întrebările "tehnice" ale unor ziarişti.
Şi hotelurile de lux deversează
Piscinele mai multor hoteluri de lux de pe litoral sunt golite tot direct în mare. Autorităţile susţin însă că apa provenită din aceste piscine este considerată "convenţional curată", fiind deja tratată. Atât secretarul de stat Varga, cât şi directorul DADL, Gheorghe Babu, dau asigurări că este imposibil ca aceste "ape convenţional curate" să fie amestecate, în procesul de deversare, cu cele menajere.
Mai mult, directorul Babu susţine că specialiştii ASP efectuează constant analize ale apei din piscinele hotelurilor. Directorul ASP, dr. Enescu, îl contrazice însă: "În noul Ordin s-au scos din normative verificările apelor din piscine, deci nu le mai efectuăm.
Chiar şi noi ne-am mirat de ce. Vedeţi dumneavoastră, de multe ori situaţia din teren diferă de viziunea autorităţilor de la Bucureşti, care, uneori, nu pot să prevadă, atunci când legiferează, diverse ipostaze întâlnite în practică!
Cât despre apa din piscine, aceasta este, în general, doar excesiv clorifiată, provocând usturimi ale ochilor, mai ales. Dar asta tot din dorinţa proprietarilor care folosesc foarte mult clor tocmai cu intenţia de a fi siguri că apa este curată".
Focarul de la Eforie Sud
Deversările din Eforie îngrijorează, admite directorul Autorităţii de Sănătate Publică Constanţa (ASP), dr. Marius Enescu. Până la finalizarea staţiei de epurare, cele trei conducte amplasate între Eforie Sud şi Tuzla poluează iremediabil zona.
Conducte otrăvite
Golful în care se fac deversările seamănă, mai degrabă, cu o zonă afectată de deversări petroliere. La faţa locului, din cauza duhorii venite din conductele prin care trec fecale, ţi se face rău. În apropiere locuiesc, însă, oameni, dar se şi construieşte de zor, iar deversările au loc la numai câteva sute de metri de plaje publice.
Aflat într-o vizită de lucru pe litoral, secretarul de stat Lucia Varga, din cadrul Ministerului Mediului, susţine că situaţia este monitorizată: "Am solicitat, încă de anul trecut, o inventariere a descărcărilor care se efectuează în Marea Neagră.
Apele menajere reziduale, insuficient epurate, provenite de la staţii de epurare nemodernizate, se regăsesc în această inventariere. Acestea sunt cuprinse într-un program de finanţare, dar, din păcate, există întârzieri ale lucrărilor".
Hoteluri care-şi golesc piscinele în Marea Neagră
Mamaia: Hotel Rex, Complex Vega, Complex Riviera, Club Castel, Complex Amiral
Olimp: Piscina Oltenia
Jupiter: Complex Capitol, Tobogan Emanuel
Cap Aurora: Complex Diamant
Constanţa: Piscina Steaua de Mare
Apele menajere reziduale provin de la staţii de epurare nemodernizate. Acestea sunt cuprinse într-un program de finanţare, dar, din păcate, există întârzieri ale lucrărilor.
Lucia Varga, secretar de stat în Ministerul Mediului
Citiţi mâine: Lista localităţilor de pe litoral care deversează ape reziduale în mare.