Procurorul General al României: O să verificăm cum au ajuns în presă informaţii din dosarul Voicu
0Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că a fost lansată o cercetare internă, cu privire la scurgerea în presă a stenogramelor din cazul Voicu, adăugând că aceasta este una dintre problemele pe care a încercat să le rezolve în timpul mandatului.
"Sigur că nu o s-o eliminăm şi scurgeri de informaţii din interiorul instituţiei către exterior, întotdeauna vor fi. Există un ordin dat de procurorul general, prin care toţi procurorii trebuie să aibă aceeaşi conduită în relaţia cu presa, comunicarea către public se face prin intermediul comunicatelor de presă, în mod egal. De ieri, s-a început o verificare internă cu privire la aceste aspecte, o să verificăm cum au ajuns aceste informaţii în spaţiul public", a declarat Kovesi, la televiziunea publică.
Ea a explicat faptul că interesul de a face publică o astfel de informaţie nu mai era la fel de mare dacă era cercetat un cetăţean care nu are o calitate publică. "În momentul în care o persoană deţine o funcţie publică în stat, sigur că interesul este mult mai mare. În acest caz s-a declanşat o verificare şi o să facem cercetări pentru a stabili cum bucăţi din referatul întocmit de procuror au ajuns în spaţiul public", a adăugat Kovesi.
Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a confirmat că exită serioase probleme de integritate sectorială în sistemul judiciar. "Săptămâna următoare noi o să înaintăm, în CSM, un set de observaţii cu privire la raportul care a fost susţinut astăzi în faţa noastră"
Şi la nivelul Senatului va fi efectuată o analiză, la solicitarea lui Mircea Geoană, după ce în presă au apărut fragmente din stenogramele aflate la dosarul lui Cătălin Voicu. Cu toate acestea, el a precizat că procedura de secretizare a documentelor a fost riguros respectată.
După ce mai mulţi magistraţi din ţară au început să strângă semnături pentru ca judecătorii anchetaţi penal să nu fie lăsaţi în sălile de judecată, s-a pus în discuţie şi dreptul celor doi magistraţi de a mai judeca.
"Nu e cazul să generalizăm, pentru că facem justiţie, nu jurnalism. Atâta vreme cât noi nu avem nicio evidenţă clară, şi pentru mine o evidenţă clară înseamnă o hotărâre de condamnare a cuiva pentru o faptă prevăzută de legea penală, nu-mi pot permite să duc mahalaua într-o sală de judecată sau la televizor", a explicat Norica Nicolai, vicepreşedinte PNL.
Părerea acesteia a fost susţinută şi de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, care a explicat că unui judecător sau unui procuror nu îi este interzis dreptul de a-şi exercita profesia, dacă împotriva lui s-a declanşat urmărirea penala. "Doar în momentul în care se pune în mişcare acţiunea penală, intervine suspendarea din funcţie", a declarat Florica Bejinaru.
Senatorul PSD Dan Şova a atras atenţia asupra devoalării secretului profesional, referindu-se la scurgerea în presă a stenogramelor. "Aceste informaţii au ajuns în presă, în urma faptului că cineva, fie de la DNA, fie de la Ministerul Justiţiei, fie de la Senatul României, a comis o infracţiune.Normal că există dreptul opiniei publice de a fi informat, dar sunt în postura de a încerca să iau apărarea magistraţilor. Ca avocat, nu sesizez o legătură foarte directă între posibilitatea dânşilor de a intra în complet şi a judeca şi lucrurile care sunt puse în discuţie", s-a exprimat senatorul PSD.
Revoltat de faptul că se pune în discuţie modul în care au ajuns stenogramele în presă, deputatul PD-L Sever Voinescu a declarat: "Avem un fapt gravissim. Avem nişte stenograme a căror autenticitate a fost confirmată de către preşedintele Comisiei Juridice din Senat, care arată următorul tablou: un senator cheamă la ordin doi înalţi magistraţi. Acolo se desfăşoară un dialog suprarealist. Sunt judecători de Înaltă Curte care îi spun senatorului "Să trăiţi". Sunt judecători de Curte Supremă care îi spun "nu am putut să rezolvăm dosarul ăla" şi îi raportează, "tremur de furie că n-am putut, iartă-mă că nu am putut să-l rezolv". Ce mă supără este că ne depărtăm de la subiectul real: că suntem în faţa dovezii unei imixtiuni a politicului, cumplită", a spus deputatul la TVR.