Inundatiile din aceasta saptamana lasa in urma unsprezece morti si sapte disparuti
0Unsprezece persoane au decedat, iar alte sapte sunt date disparute, in judetul Harghita, cel mai afectat de inundatiile din ultimele doua zile, conform ultimului bilant al Ministerul Administratiei si
Unsprezece persoane au decedat, iar alte sapte sunt date disparute, in judetul Harghita, cel mai afectat de inundatiile din ultimele doua zile, conform ultimului bilant al Ministerul Administratiei si Internelor. In urma ploilor torentiale si a descarcarilor electrice, peste 1.403 case au fost inundate, dintre care 66 de gospodarii si anexe, iar 15 au fost distruse. Unsprezece poduri si podete sunt avariate, 30 de hectare de teren agricol sunt inundate, iar 53 de localitati au ramas fara curent electric. Zeci de militari, jandarmi si politisti au fost trimisi in Harghita pentru a ajuta la evacuarea apei si salvarea sinistratilor. O situatie asemanatoare se intalneste si in judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Hunedoara, Mures si Prahova. Astfel, in Bihor au fost afectate localitatile Popesti, Suplacu de Barcau si Valea lui Mihai, iar pe DN 1h, Ales-Sintea, circulatia se desfasoara cu dificultate. In Bistrita-Nasaud, in urma precipitatiilor abundente, a fost afectata resedinta judetului, fiind inundate 30 de case si gospodarii. Si in Hunedoara, ploile torentiale au afectat comunele Gurasada si Burjuc. In judetul Mures, ca urmare a cresterii debitelor raurilor, in special a Tarnavei, au fost afectate municipiul Targu Mures si comunele Santioara de Mures. Primariile din municipiul Sighisoara, comunele Albesti si Vanatori au primit avertizari de inundatii. Opt localitati din judetul Prahova au fost afectate de precipitatii.
Viitura amana inceperea scolii in Pascani
Peste 3.000 de elevi care locuiesc in zona orasului Pascani, afectata de recentele inundatii, ar putea incepe scoala cu intarziere, din cauza ca unitatile scolare in care invata acestia au fost grav avariate de apele revarsate. In afara de Grupul Scolar Unirea si de Scoala Speciala din Pascani, in prezent impracticabile din cauza apelor, alte sapte scoli din zona au fost avariate de pe urma inundatiilor. "Sunt pesimist in legatura cu inceperea la timp a programului scolar in aceste institutii", a declarat presei subprefectul de Iasi, Florin Ungureanu.
In Harghita, bolnavii care au nevoie de dializa nu pot ajunge la spital
In zonele inundate din judetul Harghita, bolnavii care au nevoie de dializa nu pot ajunge la spital, din cauza ca drumurile au devenit impracticabile. In zona Odorhei-Cristur sunt 14 persoane care au nevoie, zilnic, de dializa. In ultimele 24 de ore, mai multe drumuri au fost blocate, iar circulatia rutiera este inchisa intre Odorheiu Secuiesc si Sighisoara, precum si intre Cristuru Secuiesc si Bisericani. in plus, sectia de dializa a Spitalului Municipal din Odorheiu Secuiesc intampina probleme din cauza ca a fost sistata alimentarea cu apa. Elicopterele de salvare ale SMURD nu au cum sa aterizeze in zona, singurele care ar putea face fata fiind aparatele de zbor militare. Bolnavii care fac dializa mai pot rezista doar o zi, maximum doua, fara rinichiul artificial.
Un dezastru in Sighisoara a fost evitat in ultimul moment
O acumulare nepermanenta de la Vanatori, din judetul Mures, a fost pusa in functiune pentru ca orasul Sighisoara sa nu fie inundat. Autoritatile locale au luat aceasta decizie dupa ce debitul raului Tarnava Mare a atins cotele de inundatie, iar pe celelalte cursuri de apa s-a ajuns la cotele de atentie. Acumularea nepermanenta din zona are o capacitate de stocare a apei de 28 milioane de metri cubi. in luna mai a acestui an, cand judetul Mures a fost unul dintre cele mai afectate de inundatii, datorita acumularilor permanente de la Bezid, Valea si Zetea s-au evitat inundatii catastrofale. Acumularea nepermanenta se realizeaza prin bararea unui curs de apa sau prin indiguirea laterala a unui teren, avand rol doar in atenuarea viiturilor.