Florii sub zapezi si ape dezlantuite
0Apele au acoperit 7.000 de gospodarii si 34.000 hectare de teren arabil Inundatiile catastrofale din Vestul tarii au fost cauzate, pe de o parte de compozitia solului din Banat, care nu permite
Apele au acoperit 7.000 de gospodarii si 34.000 hectare de teren arabil
Inundatiile catastrofale din
Vestul tarii au fost cauzate, pe de o parte de compozitia solului din Banat, care nu permite infiltrarea apei, dar si de incalzirea globala, a declarat Ion Sandu, directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). "Din data de 17 aprilie pana in 21 aprilie au cazut 170 de litri de apa pe metrul patrat. in istoria meteorologica a Romaniei au mai fost asemenea cantitati de precipitatii, si au ajuns chiar si la 200 de litri pe metrul patrat. Diferenta este ca ploile au cazut in alte zone. Aceste cantitati sunt corelate cu caracteristicile solului din acea zona. Daca intr-o perioada atat de scurta cade o cantitate atat de insemnata de precipitatii si solul nu permite inflitrarea apei, atunci se pot produce astfel de inundatii. Dupa cum s-a vazut, sunt zone inundate nu numai de revarsarea diferitelor rauri, dar sunt hectare de teren agricol care sunt sub ape doar din cauza ploilor. Daca aceeasi cantitate cadea in Moldova nu se produceau astfel de inundatii", a spus Ion Sandu. "In legatura cu prognoza, exista o veste buna si una proasta. De astazi pana luni inceteaza precipitatiile in Banat, dar de luni seara va incepe din nou sa ploua. Cantitatile vor fi de 15-20 de litri pe metrul patrat. Asa ca, pana luni dupa-masa sunt sigur ca apele se vor retrage, dar dupa aceea, daca va ploua intens, este posibila o noua revarsare a raurilor", a mai spus directorul ANM. in ceea ce priveste lapovita si ninsoare, Ion Sandu a declarat ca aceste fenomene nu ar trebui sa provoace ingrijorare, pentru ca asemenea situatii apar la intervale de 5-6 ani. Inundatiile determinate de precipitatiile din ultimele zile au afectat circa 7.000 de gospodarii si peste 34.000 de hectare de teren arabil, provocand pagube care au depasit o suta de miliarde de lei. Judetele cele mai afectate de inundatii sunt Arad, Caras-Severin, Mehedinti si Timis. Autoritatile din Caras-Severin apreciaza ca acestea au fost cele mai mari inundatii din ultimii o suta de ani. Si in judetul Hunedoara exista localitati inundate.
De sus, Carasul pare un lac intins
"Intreg judetul arata de parca m-as fi plimbat cu elicopterul peste un lac intins. Casele pareau niste barcute, iar oamenii suiti pe ele aratau exact ca niste pescari care se luptau cu plasele. Se uitau cu disperare la noi si sperau ca-i vom ajuta cu ceva". Marturia apartine unui ziarist din Caras-Severin, care a survolat ieri judetul dintr-un elicopter pus la dispozitie de autoritatile locale. Marile orase din Caras au fost inundate. In Resita, spre exemplu, mai bine de 100 de case au fost serios afectate. Nici cele doua biserici din localitate nu au scapat de furia naturii. Pagubele in judet sunt de peste 500 de miliarde de lei. Au fost afectate 20 de obiective culturale, 1.000 de case, peste 1.500 de gospodarii anexe, scoli si lacase de cult. Nici drumurile nationale nu au scapat, fiind afectate pe o portiune de circa 154 de kilometri. Directia Silvica are si ea pagube de peste 20 de miliarde de lei.
Viscol in estul si nordul tarii
Aproape 90 de localitati din judetul Neamt au ramas, vineri, fara energie electrica in urma viscolului puternic, a anuntat prefectul Toade Mocanu, citat de corespondentul Mediafax. Potrivit prefectului, caderile de zapada si vantul puternic au dus la avarierea a 266 de posturi de transformare a energiei electrice. Totodata, pe toate drumurile nationale din Neamt se circula in conditii de iarna.
Si in judetele Botosani si Suceava, circulatia rutiera se desfasoara in conditii de iarna, in urma ninsorilor din noaptea de joi spre vineri. Pe sosele, stratul de zapada atinge de la 6 pana la 10 centimetri.
In Harghita a inceput sa ninga abundent din noaptea de joi spre vineri, iar circulatia pe drumurile nationale din zonele montane ale judetului a fost ingreunata din cauza zapezii. Potrivit reprezentantilor Sectiei de Drumuri Nationale Harghita, pe DN 12, intre Miercurea-Ciuc si Comanesti mai multe TIR-uri neechipate corespunzator au ramas blocate in trafic, nemaireusind sa urce pantele. Ninsori si viscol s-au inregistrat si in Bistrita-Nasaud, unde stratul de zapada a atins patru centimetri in unele zone din judet. Potrivit reprezentantilor Sistemului de Gospodarire a Apelor Bistrita-Nasaud, vineri dimineata era viscol in zona Muntilor Bargaului, la Piatra Fantanele si Straja. In noaptea de joi spre vineri, temperaturile au coborat pana la minus 8 grade Celsius la Straja, iar vineri dimineata, la ora 5,00, la Bistrita temperatura era de 2 grade Celsius.
Taranii din Cruceni - evacuati cu elicopterele
Doua elicoptere Puma 330 Socat, apartinand Fortelor Aeriene Romane, au transportat ieri dupa-amiaza cativa locuitori dintr-o comuna timiseana afectata de inundatii. Pe langa Cruceni, au fost evacuate circa 2.600 de persoane din localitatile Rudna, Crai Nou (judetul Timis) si Gataia (Caras-Severin). Cotele apelor in zona sunt in scadere in Banat, in acest moment fiind depasita cota de pericol pe raul Barzava, in zona Partos, si pe Bega Veche, la Pischia. O prima evaluare a pagubelor este asteptata luni, dar la o prima vedere numai in judetul Caras-Severin pagubele sunt de 210 miliarde lei.
Peste 100 de politisti implicati in actiunile de salvare
Politistii de frontiera impreuna cu efective apartinand inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta actioneaza pentru intrajutorarea populatiei sinistrate, pe frontiera de sud-vest a tarii, cea mai puternic afectata de inundatii. Potrivit autoritatilor, peste 100 de politisti de frontiera sunt implicati in actiunile de salvare a persoanelor aflate in pericol. Comitetele judetene pentru situatii de urgenta au inventariat si stabilit spatii de cazare pentru populatia evacuata. Cele doua structuri ale Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) continua sa aprovizioneze cetatenii cu apa minerala si paine. La dispozitia autoritatilor locale doua autocamioane pentru transport apa si alimente, un autobuz pentru transportul persoanelor, trei autospeciale pentru evacuarea sinistratilor si o ambarcatiune pentru salvarea persoanelor izolate.
La Siriu cad bolovani
Circulatia pe Drumul National 10, care face legatura intre Buzau si Brasov, a fost restrictionata pe un singur sens, dupa ce, in noaptea de joi spre vineri, urmare a precipitatiilor abundente, au inceput sa cada bolovani in zona barajului Siriu, iar de pe versant se scurge mal. Conform Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Buzau, in localitatea Bascenii de Sus, torentii formati din cauza ploilor au antrenat resturi vegetale si au blocat trecerea peste paraul Basca, amenajata dupa ce, in urma cu aproximativ o luna, podul peste paraul ce face legatura intre localitatile buzoiene Calvini si Zeletin fusese distrus de o viitura. Vineri dimineata, in zona nu se circula, localnicii fiind izolati.