Festivitatea înjurăturilor
0n-ar fi fost destul de stresaţi de primul examen din viaţa lor, copiii au primit o veste groaznică din partea liderilor de sindicat din învăţământ: profesorii vor boicota testele. Dascălii nu
n-ar fi fost destul de stresaţi de primul examen din viaţa lor, copiii au primit o veste groaznică din partea liderilor de sindicat din învăţământ: profesorii vor boicota testele. Dascălii nu vor supraveghea şi nu vor corecta nicio teză, ceea ce înseamnă spulberarea visului de a deveni boboci de liceu. Nici ce de-a XII-a n-au scăpat. Ei sunt ameninţaţi că nu vor putea susţine bacalaureatul, examinare obligatorie pentru admiterea la facultate, iar restul elevilor riscă să rămână cu mediile neîncheiate.
Copiii sunt victimele unor guvernanţi care fac ping-pong cu problemele şcolii româneşti. Premierul Tăriceanu, vicepremierul Gheorghe Pogea, vicepremierul Marko Bela, ministrul educaţiei, Mihail Hărdău, ministrul de finanţe, Sebastian Vlădescu, şi ministrul muncii, Gheorghe Barbu, au terfelit acordul semnat cu dascălii pentru încetarea grevei de anul trecut. De şase luni, niciunul dintre distinşii guvernanţi ai Coaliţiei n-a suflat o vorbă despre imposibilitatea de a respecta acordul, iar acum vin şi pasează cu neruşinare vina de la unul la altul. Pedistul Gheorghe Pogea se răţoieşte la Tăriceanu şi la Vlădescu, pe care îi acuză că au lipsit de la întâlnirile cu profesorii. Hărdău, cu incoerenţa sa verbală, zice că el a făcut tot-tot ce ţinea de Ministerul Educaţiei şi că profesorii sunt şuntaţi de liberalii care nu deschid puşculiţa. Vlădescu vine la răspuns în faţa profesorilor şi spune, cu pauze lungi între cuvinte, că va da bani la rectificarea bugetară de la sfârşitul acestei luni. Până vin banii, nu se ştie câţi, până se fac licitaţiile şi până încep lucrările de investiţii în infrastructura învăţământului, trece vara, iar anul şcolar şi cel universitar vor începe la fel de mizerabil ca şi până acum. Ministrul muncii spune, cu un glas de om trezit în toiul nopţii de un cutremur, că Legea salarizării bugetarilor e o chestie mult prea complexă pentru a fi scrisă atât de repede. Atunci, de ce oare acest ministru şi colegii săi de cabinet s-au angajat, prin semnătură, să scrie această lege până la 15 aprilie? Domnul Tăriceanu se face că plouă când vine vorba de şcoală, iar domnul Marko Bela este absent de la acţiunile de rezolvare a crizei din educaţie, ca şi cum nu ar avea în portofoliu învăţământul. Probabil că Marko Bela şi-a dorit să fie vicepremier doar ca să facă universităţi în limba maghiară.
Blocarea începutului sau sfârşitului de an şcolar e cea mai puternică formă de presiune a sindicatelor din educaţie asupra guvernanţilor, dar, din păcate, în urma acestor proteste, profesorii se aleg cu mai nimic, iar elevii, în loc de sărbătoare, au parte doar de stres. În ultimele guvernări, a devenit o obişnuinţă ca festivitatea de deschidere şi de închidere a anului şcolar să se transforme dintr-o amintire plăcută în ameninţări, circ şi groază. E trist că florile şi îmbrăţişările revederii sau despărţirii au fost înlocuite de înjurăturile profesorilor provocate de nesimţirea politicienilor.