Economia românească va genera peste 150.000 de locuri de muncă în 2008
0Construcţiile, comerţul, producţia şi sistemul bancar vor fi domeniile care vor absorbi un număr semnificativ de angajaţi. Piaţa forţei de muncă va urma şi în acest an coordonatele
Construcţiile, comerţul, producţia şi sistemul bancar vor fi domeniile care vor absorbi un număr semnificativ de angajaţi.
Piaţa forţei de muncă va urma şi în acest an coordonatele deja stabilite în 2007. Deficitul de angajaţi din unele domenii de activitate va continua, iar industriile care au absorbit un număr mare de angajaţi vor fi motorul principal de scădere a ratei şomajului.
Construcţiile, comerţul modern, retailerii, sistemul bancar, dar şi serviciile se numără printre cele mai active industrii, în condiţiile în care peste 150.000 de noi locuri de muncă vor apărea pe piaţa românească.
Spre deosebire de anii trecuţi, când investiţiile masive din zona Capitalei au concentrat şi o cerere crescută de forţă de muncă în această regiune, în 2008, expansiunea companiilor în teritoriu îşi va spune cuvântul.
Vor fi disponibile tot mai multe locuri de muncă şi în oraşele din provincie, şi asta pentru că tot mai mulţi investitori şi-au redirecţionat atenţia spre noi zone cu potenţial mare de dezvoltare.
Laura Huşti-Răduleţ, PR specialist în cadrul companiei de recrutare Lugera&Makler, consideră ca producţia şi retailul vor fi principalele domenii care vor atrage un număr mare de noi angajaţi. "Dezvoltarea economică şi apariţia de noi jucători pe piaţă vor determina în 2008 o cerere crescută de forţă de muncă în numeroase industrii.
Cele mai multe angajări considerăm că se vor realiza în domenii precum producţia, şi aici vorbim de investiţiile din Ardeal, Nokia Village de exemplu, dar şi în retail sau shared services centers (SSC-uri)", a declarat, pentru "Adevărul", Răduleţ. Potrivit acesteia, în acest an, cele mai numeroase cereri de forţă de muncă vin din domenii precum construcţii, comerţ, producţie, FMCG, SSC-uri, servicii, IT.
Necesarul crescut de forţă de muncă în aceste domenii se datorează, în bună măsură, şomajului scăzut, migraţiei forţei de muncă, investiţiilor masive realizate în anumite zone sau sectoare de activitate. În plus, specialiştii în resurse umane consideră că lipsa personalului va fi resimţită şi în perioada următoare.
"Deficitul de personal se remarcă mai cu seamă în cazul poziţiilor specializate, pentru care nu există o piaţă suficient de vastă în vederea acoperirii necesarului de personal, indiferent de domeniile de activitate ale companiilor angajatoare", spune oficialul Lugera&Makler.
Piaţa neagră va fi atrasă spre zona de legalitate
Sectorul construcţiilor va rămâne şi în acest an un punct fierbine pe harta ocupării forţei de muncă. Deşi în sistem este nevoie numai în 2008 de aproximativ 100.000 de noi angajaţi, oficialii din domeniu au mari semne de întrebare atunci când vine vorba de disponibilitatea muncitorilor.
"Numai în 2008 sectorul de construcţii ar putea absorbi în jur de 100.000 de muncitori, însă este cunoscut că în acest domeniu ne confrutăm cu o mare criză de personal, astfel că forţa de muncă ar putea fi atrasă de la piaţa neagră sau prin apelarea de import de muncitori din Asia sau zona fostei Iugoslavii", a precizat, pentru "Adevărul", Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO).
Potrivit acestuia, în perioada 2008-2009, piaţa autohtonă a construcţiilor va avea nevoie de peste 500.000 de muncitori, faţă de 380.000 disponibili în prezent. În 2007, numărul angajaţilor din domeniu a crescut cu 50.000 de persoane, Plosceanu considerând că aceştia au fost atraşi de piaţa neagră către zona de legalitate.
Peste 15.000 de noi locuri de muncă, în retail
După construcţii, retailul va fi domeniul care va genera un număr semnificativ de locuri de muncă, atât la nivelul Capitalei, cât şi în ţară. Astfel, nu mai puţin de 15.000 de poziţii urmează a fi create în sistem, prin inaugurarea de noi malluri, dar şi hipermarketuri. Astfel, retailerul francez Carrefour va deschide şase noi unităţi.
La o medie de 600 de angajaţi/ unitate, asta înseamnă aproximativ 3.600 de noi locuri de muncă. Nici Auchan nu se lasă mai prejos, mergând mai departe şi în acest an cu planurile de extindere. "Anul acesta vom deschide în Suceava, Timişoara şi Constanţa.
Echipa unui hipermarket Auchan din afara Bucureştiului numără între 450 şi 550 de persoane, în funcţie de dimensiunile magazinului", a precizat Mariana Drăgan, director de comunicare în cadrul companiei. Reţeaua Real hipermaket va crea în jur de 2.400 de locuri de muncă, în timp ce discounterul Plus va numără cu aproximativ 700 mai mulţi angajaţi la sfârşitul lui 2008.
Reţeaua magazinelor Mega Image va absorbi în jur de 250 de persoane în acest an. "Principalul obiectiv al Mega Image este să devină prima alegere ca supermarket a clienţilor, în special a celor din Bucureşti. În acest scop, vom continua să ne extindem în Capitală şi în acest an prin deschiderea a şase noi supermarketuri. În total, acestea vor crea un număr de aproximativ 250 de noi locuri de muncă", spune Anca Bira, director de resurse umane în cadrul companiei.
Piaţa bricolajelor va continua şi ea să crească, astfel că numai la nivelul Praktiker vor fi generate aproximativ 500 de noi locuri de muncă. "În acest moment, ne bazăm pe păstrarea ritmului de extindere a reţelei de magazine, ceea ce înseamnă o medie anuală de 4-5 deschideri. Activitatea noastră de recrutare se va concentra, aşadar, îndeosebi pe formarea echipelor pentru noile unităţi.
Pentru a ne putea susţine dezvoltarea, vom urmări şi consolidarea departamentelor din sediul central. Suntem în punctul în care putem vorbi de un total de aproximativ 500 de angajări noi pentru 2008", a precizat preşedintele Praktiker România, Gunther Vosskamper.
Un număr semnificativ de angajaţi vor fi atraşi de noile malluri ce urmează a fi inaugurate în acest an. Numai la nivelul Capitalei vor fi deschise în acest an trei mari centre comerciale, respectiv Cotroceni Park, Liberty Mall şi Băneasa Shopping City.
6.000 de persoane pentru trei malluri
La o medie de 2.000 de angajaţi/unitate, cele trei mari zone de shopping vor genera în jur de 6.000 de noi locuri de muncă numai în Bucureşti. Dacă luăm în calcul că şi în provincie numărul de malluri va creşte considerabil, este de aşteptat ca acest segment să ducă la o rată mult mai ridicată a angajărilor. În ceea ce priveşte problemele întâmpinate de angajatorii de profil în recrutarea forţei de muncă, Mariana Drăgan susţine că dificultăţile apar la funcţiile de patiser, măcelar, cofetar sau agenţi de pază.
"De asemenea, se angajează în mod constant operatori pentru casele de marcat, pentru că echipele sunt mari - aproximativ 200 de persoane, iar turn-overul - destul de ridicat", spune Drăgan. Preşedintele Praktiker România susţine că nevoia de forţă de muncă, îndeosebi cea specializată în vânzări, este tot mai mare. "De aici apare dificultatea cu care toate companiile de pe piaţă se confruntă în acoperirea nevoii de personal la nivelul magazinelor, dar şi în asigurarea necesarului de specialişti pentru poziţii din structurile centrale", a subliniat Vosskamper.
>> Necesarul crescut de forţă de muncă în aceste domenii se datorează, în bună măsură, şomajului scăzut, migraţiei forţei de muncă
CE AȘTEAPTA ROMANII IN 2008 DE LA JOB
Să fiu mai productiv(ă) - 11,99%
Să echilibrez mai bine viaţa profesională cu cea personală - 18,83%
Să fiu mai bun(ă) cu colegii mei - 1,42%
Să îmi găsesc un job nou - 67,76%
Sursa: Sondaj efectuat de echipa Neogen pe site-ul bestjobs.ro
Băncile recurg tot mai mult la recrutarea internă
Sectorul bancar îşi va continua şi în acest an expansiunea teritorială. Potrivit datelor disponibile furnizate de câteva companii din domeniu, reiese că în acest an vor fi create peste 2.500 de locuri de muncă.
Ritmul de angajări se va situa aproximativ la nivelul anului trecut, când au fost ocupate peste 6.000 de locuri de muncă. "Anul trecut au intrat în bancă circa 800 de noi colegi, atât în sucursalele băncii, cât şi în sediul central.
În contextul planurilor de extindere organică a reţelei pe termen mediu, care presupune deschiderea în 2008 a unui număr de cel puţin 70 de sucursale, estimăm că va fi necesar un număr de peste 1.000 de persoane", a declarat, pentru "Adevărul", Daniela Rohan, director executiv resurse umane în cadrul UniCredit Ţiriac Bank. O medie de 70 de noi unităţi vizează şi Piraeus Bank.
"Dacă în 2007, banca şi-a extins prezenţa în toate reşedinţele de judeţ ale ţării, în 2008, Piraeus Bank România se va concentra pe oraşele cu un număr mediu de locuitori. Estimăm că cel puţin 600 de noi angajaţi se vor alătura echipei noastre până la sfârşitul acestui an", spune Gabriela Constantinescu, director de resurse umane în cadrul companiei.
Ritmul de aborbaţie este similar şi în cazul Alpha Bank. Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii companiei, în 2008 vor fi inaugurate alte 75 de unităţi, în întreaga ţară, inclusiv în Bucureşti. "Vom inaugura, bineînţeles, şi alte magazine bancare Alpha Point, pentru că dorim să ajungem cât mai aproape de clienţii noştri. În 2008, estimăm că vom avea 700 de colegi noi", au declarat oficialii Alpha Bank. Bancpost va angaja în acest an circa 300 de persoane, cele mai problematice judeţe în recrutarea forţei de muncă fiind Galaţi, Ilfov, Tulcea, Arad, Sibiu, Bacău.
Analiştii de credite, greu de găsit
Lipsa de personal este caracteristică şi în acest domeniu, pentru toate poziţiile, fie că vorbim sau nu de funcţii de conducere. Un exemplu în acest sens este domeniul analizei de credite pentru care este extrem de dificil de găsit specialişti.
"Poziţia care a înregistrat cea mai mare fluctuaţie de personal este cea de consultant vânzări cu doi-trei ani experienţă, cu vârste cuprinse între 25-30 de ani, pentru că această categorie are cele mai mari oportunităţi de creştere ca director de agenţie sau sucursală", spune Rohan. Mai mult decât atât, reprezentanta UniCredit Ţiriac Bank estimează şi o creştere salarială. "Creşterile salariale în sistemul bancar vor continua şi în 2008, pentru că poziţiile-cheie nou apărute nu pot fi acoperite cu oameni din afara sistemului. "Estimăm o creştere a salariilor de până la 20% anul acesta", spune Daniela Rohan.
În fapt, recrutarea din interior începe să devină o practică tot mai uzitată de către companiile bancare, în condiţiile în care costurile cu forţa de muncă externă este foarte mare. "Pentru ocuparea poziţiilor deschise apelăm desigur la recrutarea externă, însă am dezvoltat şi un sistem foarte bine pus la punct de recrutare internă. De altfel, procentul poziţiilor ocupate prin intermediul recrutării interne a crescut semnificativ în ultimii doi ani comparativ cu perioadele interne: recrutarea internă s-a dublat practic în 2006 şi 2007 faţă de 2005", a precizat Alina Bebia, manager recrutare în cadrul Raiffeisen Bank.
>> Pentru anul în curs, estimăm o creştere a salariilor în mediul bancar de până la 20%. Poziţia cu cea mai mare fluctuaţie de personal este cea de consultant vânzări cu doi-trei ani experienţă.
Daniela Rohan, director executiv resurse umane, UniCredit Ţiriac Bank