Dosarul lui Băsescu a fost distrus în 1979
0Unul dintre acestea, care poartă antetul CNSAS, confirmă că dosarul de colaborator al lui Băsescu a fost distrus în 1979, după ce actualul preşedinte fusese racolat în 1972. Operaţiunea în
Unul dintre acestea, care poartă antetul CNSAS, confirmă că dosarul de colaborator al lui Băsescu a fost distrus în 1979, după ce actualul preşedinte fusese racolat în 1972. Operaţiunea în care a fost distrus dosarul preşedintelui a fost lansată în 1973 de către Securitate şi prevedea distrugerea dosarelor de colaboratori ai Securităţii ale membrilor PCR. Operaţiunea se numea "Jarul".
Confirmări
Ciuvică spune că, în septembrie 2006, CNSAS a primit de la SRI şi de la Direcţia Siguranţă Militară din MApN documentele care dovedesc că Traian Băsescu a fost colaborator al Securităţii. GIP a dat publicităţii Decizia nr. 310/26.09.2006 a CNSAS referitoare la Traian Băsescu şi care, în opinia lui Ciuvică, dovedeşte că preşedintele a avut legături cu fosta Securitate. În acest document, în Registrul inventar-arhivă al fondului reţea, păstrat la Constanţa, apare menţionat la poziţia 17592 numele domnului Traian Băsescu, cu numărul de înregistrare a dosarului personal nr. 3990 şi cu menţiunea "Dosar personal distrus cu procesul-verbal nr. 58212/15.08.1979, - Procesul-verbal de distrugere nr. 0058212/15.08.1979 (copie autentificată de SRI), încheiat în data de 15 august 1979 de I. J. Constanţa". La punctul 26 al Deciziei CNSAS se spune că CNSAS a primit "Adresa de răspuns a MApN - Direcţia Siguranţă Militară nr. I 872/25.09.2006, prin care s-a transmis, la solicitarea CNSAS, o copie xerox a filelor 64, verso şi 65, declasificate, din "Registrul-jurnal pentru reţea informativă, al U.M. 02150 Mangalia", inventariat sub numărul 39/1972, în care figurează domnul Traian Băsescu în calitate de colaborator, fără nume conspirativ, cu dosarul nr. 3990, ce a fost transferat la Inspectoratul Judeţean Constanţa al M.I cu nr. 00151392/29.09.1976".Mugur Ciuvică spune că documentele CNSAS demonstrează că Traian Băsescu a fost racolat de Direcţia a IV-a a Securităţii în 1972, pe vremea când era student la Institutul de Marină şi că numele preşedintelui se regăseşte în Registrul-jurnal pentru reţeaua informativă al U.M. 02150 Mangalia, registru care cuprindea toţi colaboratorii Securităţii de la Institutul de Marină. Dosarul de colaborator nr. 3990/1972 al lui Traian Băsescu a fost distrus în 1979 cu Procesul-verbal de distrugere nr. 0058212/15.08.1979.
CNSAS, în culpă
Mugur Ciuvică se declară revoltat de faptul că, "deşi se afla în posesia documentelor în care scrie negru pe alb că Traian Băsescu a fost colaborator al Securităţii şi că dosarul său de colaborator a fost distrus, Colegiul CNSAS a decis că Traian Băsescu "nu a fost agent/colaborator al poliţiei politice comuniste". şeful GIP spune că "CNSAS a preferat să-i dea un certificat de bună purtare lui Traian Băsescu pe baza faptului că dosarul său de informator ar fi fost distrus". Ciuvică îi critică pe membrii Colegiului CNSAS care "s-au prefăcut că nu înţeleg că Securitatea nu a ars nişte coperţi goale şi că dosarul personal nr. 3990 al lui Traian Băsescu nu putea cuprinde altceva decât datele despre colaborarea acestuia cu Securitatea". Mai mult, spune Ciuvică, decizia este "ruşinoasă".
Dosarele membrilor PCR, distruse
Adevărul a prezentat recent declaraţiile preşedintelui Colegiului CNSAS, Claudiu Secaşiu, prin care acesta anunţa că membrii PCR care au fost colaboratorii Securităţii vor putea fi mai greu de identificat. "Înainte de 1989 a fost, dacă vreţi, o discriminare între membrii de partid, ale căror dosare s-au distrus potrivit normelor Securităţii de clasare a dosarelor, în comparaţie cu nemembrii de partid", afirmă Secaşiu. El spunea că "cei care n-au fost niciodată membri de partid sunt de două ori dezavantajaţi: mai întâi, lor nu li se distrugeau eventualele dosare de colaborare, iar a doua lor vulnerabilitate rezida în faptul că trăiau în medii de maxim interes pentru Securitate, în zonele cele mai urmărite, mă refer la cercurile intelectuale, disidente, culte, medii şcolare, literare etc".
Una dintre operaţiunile de distrugere a dosarelor de Securitate s-a numit "Jarul" şi a avut loc în perioada în care a fost distrus şi dosarul actualului preşedinte.
Onoarea preşedintelui
"Grupul de Investigaţii Politice solicită preşedintelui Traian Băsescu să publice pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale documentele referitoare la colaborarea sa cu Securitatea aflate în posesia CNSAS. În 16 august 2006, preşedintele Băsescu cerea:
Daţi-mi dosarul şi-l fac public!
. Dacă mai are o urmă de onoare, Traian Băsescu ar trebui să se ţină măcar acum de cuvânt şi să publice documentele referitoare la colaborarea sa."
Surse din CNSAS confirmă adevărul spuselor lui Ciuvică
Surse din CNSAS au confirmat autenticitatea deciziei CNSAS în privinţa lui Traian Băsescu, susţinând că Ciuvică a intrat în posesia hârtiei în mod legal, urmare a unei solicitări de verificare a lui Traian Băsescu. Sursele din CNSAS au mai detaliat că documentele prezentate de SRI privind anumite evidenţe de la SRI Constanţa sunt reale, însă, conform procedurilor legale, nu au putut să-i dea lui Traian Băsescu o decizie de colaborare, în lipsa dosarului propriu-zis. Aceeaşi problemă a existat, conform aceloraşi surse, şi în cazul lui Mircea Coşea şi Şerban Mihăilescu, care nu pot primi decizia de poliţie politică pentru că dosarele lor nu există, în ciuda faptului că, în aceste două cazuri, membrii Colegiului au la dispoziţie inclusiv dovezi că aceştia au fost plătiţi. (NewsIn)
SRI a minţit instanţa
"SRI a minţit instanţa în procesul pe care mi l-a intentat Traian Băsescu în anul 2004", consideră Ciuvică. "Dacă SRI considera în momentul procesului că, faptul că Traian Băsescu a fost colaborator al Securităţii, ţine de siguranţă naţională, ar fi trebuit să transmită instanţei un document secret, aşa cum a făcut Ministerul Apărării Naţionale. De altfel, aşa cum reiese din Decizia Colegiului CNSAS, SRI a minţit în repetate rânduri şi CNSAS-ul, susţinând din iunie 2004 până în septembrie 2006 că Traian Băsescu nu figurează în evidenţele Securităţii".