C.V. Tudor, acuzat că a făcut poliţie politică
0partidului şi statului şi ar urmări să creeze stări de tensiune care pot genera intervenţia unei puteri străine". În continuarea documentului se spune că cei doi s-au adresat organelor de
partidului şi statului şi ar urmări să creeze stări de tensiune care pot genera intervenţia unei puteri străine". În continuarea documentului se spune că cei doi s-au adresat organelor de securitate "pentru că au mare încredere în această instituţie". Corneliu Vadim Tudor a declarat că documentul se află în dosarul său de urmărire informativă, dar l-a contestat spunând că nu are semnătura generalului Bordea şi nu are nici ştampilă. El a recunoscut însă că a fost "în vizită" la Bordea, unde spune că a băut o cafea şi a discutat cu totul alte subiecte. Liderul PRM spune că nu l-a mai văzult pe Bordea de 25 de ani.
Raportul Bordea mai relevă că cei doi "şi-au exprimat opinia că actuala stare de lucruri ar fi determinată de sistemul organizatoric din cultură, care ar face ca acest sector să fie în afara controlului de partid şi a democraţiei comuniste". În document se mai precizează că C.V. Tudor şi Bandac şi-au justificat iniţiativa prin "dorinţa de preîntâmpina o stare de lucruri care ar fi gravă şi de necontrolat".
Vadim s-a plâns lui Ceauşescu
Lavinia şandru a mai prezentat şi o scrisoare pe care C.V. Tudor i-a adresat-o lui Nicolae Ceauşescu, în 1983, în care se plânge că, într-o şedinţă a Uniunii Scriitorilor, criticul literar Mircea Iorgulescu l-a atacat cu ocazia lansării unui volum de poezii. C.V. Tudor considera că este nedrept ca el, "un tânăr scriitor, devotat trup şi suflet partidului" să fie judecat în chip iresponsabil că închină lui Ceauşescu o carte. "Ce mă fac cu colegii mei de breaslă, cu acei câţiva scriitori români care fac o politică ciudată, insidioasă, mergând până la rezistenţa deschisă faţă de linia promovată de partid?!", scria liderul PRM. El îl ruga "din suflet" pe Ceauşescu să dispună "ca asemenea tip vitriolant de critică şi de atac să nu mai fie posibil în cadrul unui organism care se pretinde democratic", considerând şedinţa de birou de la Uniunea Scriitorilor un atac neloial la adresa sa şi "o jignire la adresa colectivului 23 August şi a Comitetului Municipal Bucureşti al PCR". Scrisoarea, care începea "mult iubite şi stimate tovarăşe Nicolae Ceauşescu" se încheia cu mulţumiri sincere din partea actualului lider PRM. "Vă mulţumescu din inimă şi vă asigur că orice s-ar întâmpa, indiferent de cât de grave vor fi acuzaţiile pizmaşilor şi apatrizilor, vă voi glorifica întreaga mea viaţă", spunea în încheiere C.V.Tudor, care şi-a respectat cuvântul dat.
Liderul PRM respinge acuzaţiile
C.V. Tudor declară că dosarul său a fost fabricat. Printr-un comunicat remis ieri, preşedintele PRM spune că Securitatea ar fi hotărât, în februarie 1981, cu două luni înainte de data raportului lui Bordea, că "Tudor Corneliu Vadim nu prezintă interes pentru specificul unităţii noastre, pentru acest motiv dosarul se închide şi se predă spre păstrare la arhivă".
CNSAS ar putea redeschide cazul
Cazimir Ionescu, membru CNSAS, spune că din dosarul primit de la SIE reiese că liderul PRM a refuzat colaborarea. Constantin Buchet, reprezentantul PRM în Colegiu, este de părere că raportul furnizat de şandru este suspect şI ar fi putut fi plasat în dosarul lui C.V.Tudor. Mircea Dinescu a declarat că liderul PRM trebuie audiat, iar cazul său trebuie redeschis.