Bursa oferă investitorilor noi instrumente financiare
0Subscrierile la majorările de capital vor putea fi valorificate imediat prin drepturile de alocare. Durata mare de înregistrare a majorărilor de capital social la instituţiile autorizate pe
Subscrierile la majorările de capital vor putea fi valorificate imediat prin drepturile de alocare.
Durata mare de înregistrare a majorărilor de capital social la instituţiile autorizate pe piaţa românească de capital nu va mai fi o problemă până la sfârşitul anului în curs, susţin reprezentanţii BVB. Emitenţii vor avea posibilitatea să adopte în intervalul de subscripţie până la operarea majorării în Registrul Comerţului un nou instrument financiar: drepturile de alocare.
Investitorii la Bursă, dar şi societăţile comerciale vor putea să-şi valorifice, astfel, imediat, subscrierile în cadrul majorărilor de capital social. "Drepturile de alocare umplu perioada în care investitorii erau privaţi de drepturile de proprietate la subscriere", explică Stere Farmache, directorul Bursei de Valori Bucureşti (BVB). La maturitate, după înregistrarea majorării de capital Drepturile de alocare sunt ataşate acţiunilor noi emise şi au numai valoare intrinsecă pe care acestea le-o conferă.
Instrumentele financiare vor fi tranzacţionate ca şi acţiunile, supunându-se aceloraşi reguli şi sistem de tranzacţionare, cu deosebirea că sunt emise pe termen scurt. Acestea ajung la maturitate după înregistrarea majorării de capital la Oficiul Registrului Comerţului sau în eventualitatea anulării majorării de capital de către o instanţă judecătorească.
"În cazul în care majorarea de capital este declarată nulă în instanţă, drepturile de alocare îşi pierd consistenţa şi substanţa, iar investitorii care cumpără aceste instrumente financiare îşi asumă acest risc de la bun început. Ţinând cont de faptul că înglobează acest risc, drepturile de alocare se vor tranzacţiona cu un discount", precizează Septimiu Stoica, preşedintele BVB.
De asemenea, în cazul ofertelor publice iniţiale (IPO) care nu mai intră pe piaţă, investitorii care au luat drepturi de alocare primesc suma subscrisă iniţial. Noile instrumente cresc lichiditatea Bursei Reprezentanţii operatorului de piaţă susţin că riscurile asociate acestui tip de instrumente financiare nu sunt mai mari comparativ cu cele existente în momentul de faţă pe piaţa de capital.
Adrian Mănăilă, membru în Comitetul Bursei de Valori, explică faptul că, în cazul anulării majorărilor de capital social derulate prin ofertă publică, societatea poate reitera majorarea pe o procedură neviciată, obţinând în cele din urmă finalizarea operaţiunii. Succesul instrumentelor financiare depinde însă de disponibilitatea companiilor listate de a-l adopta. "Rămâne la atitudinea societăţilor comerciale dacă ataşează acţiunilor emise şi drepturile de alocare", spune Mănăilă.
Pe lângă faptul că oferă posibilitatea valorificării imediate a acţiunilor rezultate din majorarea capitalului social, drepturile de alocare asigură diversificarea produselor bursiere. Totodată, determină creşterea lichidităţii acţiunilor pentru emitenţii care le vor adopta, oferind, în acelaşi timp, şi posibilitatea practicării arbitrajului între acţiuni şi drepturile de alocare.
Dezvoltarea acestui nou tip de instrumente financiare a fost aprobată în consiliul Bursei în urmă cu două luni, urmând ca, până la sfârşitul anului, să intre la tranzacţionare. "Este nevoie de avizul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), şi tot Comisia trebuie să modifice regulamentul pentru calificarea acestui produs ca valoare mobiliară", a precizat preşedintele BVB, Septimiu Stoica.
Caracteristicile drepturilor de alocare n sunt înregistrate la CNVM; n sunt liber transferabile, emise în formă dematerializată şi evidenţiate prin înscrierea în cont; n sunt ataşate întotdeauna acţiunilor noi emise plătite integral şi sunt emise în raportul: un drept de alocare la o acţiune; valoarea nominală este zero; are valoare intrinsecă dată de acţiunea ataşată; sunt tranzacţionate ca şi acţiunile, folosind aceleaşi reguli şi sistem de tranzacţionare; sunt emise pe termen scurt şi ajung la maturitate după înregistrarea majorării de capital la Oficiul Registrului Comerţului sau după ce majorarea de capital este declarată nulă de către o instanţă judecătorească; certifică faptul că posesorul acestuia deţine o acţiune, care îi va fi atribuită ulterior maturităţii dreptului de alocare; în cazul emitenţilor admişi pe piaţa reglementată a BVB, drepturile de alocare pot fi folosite când majorarea de capital este făcută prin ofertă publică de vânzare primară, încorporarea rezervelor, acordarea de dividende sub formă de acţiuni, acordare de acţiuni pentru membrii conducerii şi/sau pentru angajaţii emitentului, aport în natură, fuziune prin absorbţie, ofertă publică de vânzare de obligaţiuni convertibile în acţiuni sau conversia datoriilor.