Cum a ajuns Bogdan Buzăianu „Nicolas elveţianul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Buzăianu (dreapta)  cu o mână salutându-l pe Marius Vizer, iar cu cealaltă strângând  o pungă „Energy Holding“,  în 2010, la Tokyo
Bogdan Buzăianu (dreapta) cu o mână salutându-l pe Marius Vizer, iar cu cealaltă strângând o pungă „Energy Holding“, în 2010, la Tokyo

Unul dintre cei mai cunoscuţi băieţi deştepţi din energie, Bogdan Nicolae Buzăianu, a renunţat la cetăţenia română şi s-a apucat de judo şi de afaceri cu aur.

Transformarea lui Bogdan Nicolae Buzăianu s-a produs în anul 2008 când a renunţat de bunăvoie şi nesilit de nimeni la cetăţenia română pentru a se face elveţian şi a se muta de tot în ţara Alpilor. După schimbarea cetăţeniei, Bogdan Nicolae Buzăianu şi-a schimbat şi numele, devenind, din Nicolae, Nicolas. Cu un nume nou şi o nouă patrie, Nicolas Buzăianu avea nevoie şi de un job nou, aşa încât... şi-a luat mai multe.

Prin intermediul lui Marius Vizer, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo (FIJ), elveţianul Nicolas Buzăianu a devenit  ambasador onorific al FIJ. În această calitate, Buzăianu a cutreierat lumea, din Mongolia până în Africa şi din Rusia până în Singapore. În Mongolia a fost primit chiar de preşedintele acestui stat, iar în Rusia, unde Vladimir Putin este el însuşi un mare judoka, a fost invitat de mai multe ori.

Ambasador în Zambia şi escrocherii cu aur

În prezent, Nicolas Buzăianu îşi arogă calitatea de industriaş, afacerist elveţian, cu businessuri în domeniul energetic, inclusiv în cadrul industriei producătore de echipamente energetice. În Elveţia, Nicolas Buzăianu apare şi ca membru fondator al unei asociaţii obscure, Paix Academie, asociaţie din care fac parte nume sonore ale vieţii internaţionale ca fostul preşedinte UNESCO - Federico Mayor. Şi o ultimă reuşită este calitatea de adjunct al ambasadorului Zambiei în Franţa şi cea de ambasador al Zambiei la UNESCO.

Buzăianu a devenit ambasador al unei ţări al cărei cetăţean nu era şi, în luna octombrie a acestui an, a fost în centrul unui scandal internaţional după ce noul preşedinte al Zambiei, ales la 23 septembrie, Michael Sata, succesorul lui Rupiah Banda, l-a acuzat ca fiind implicat într-o escrocherie cu aur. Buzăianu şi-a pierdut rapid rangul de ambasador şi a anunţat că-l dă în judecată pe preşedintele Sata, cerându-i despăgubiri de 100 de milioane de dolari.

Legături bolnăvicioase

În Elveţia, Nicolas Buzăianu a devenit membru al Forumului Crans Montana şi chiar preşedinte al uneia dintre comisiile de lucru ale acestei asociaţii - Consiliul pentru Politici Publice Internaţionale.  În luna iunie a acestui an, la manifestările Forumului Crans Montana desfăşurate la Bruxelles, Buzăianu i-a avut printre invitaţii din România pe Mazbud Roy Amir, nimeni altul decât actualul preşedinte al Energy Holding SRL, Răzvan Chivu, consilier, Gabriel Cristian Costea de la compania Plasty Prod, Ion Iliescu, fost preşedinte al României, Adrian Năstase, fost premier, Dan Ion Drăgoi, de la compania Comvex Constanţa, şi Radu Constantin Ragea, subsecretar de stat în Ministerul Justiţiei. Un alt om de casă al lui Buzăianu, Dragoş Niţescu, a fost prezentat în cadrul forumului ca fiind CEO al unei companii fictive, Investime Mining Afrika.

În plus, Forumul Crans Montana a încheiat un parteneriat, în luna noiembrie a anului trecut, cu două instituţii importante din România - Eximbank şi Agenţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), demersuri despre care nu amintesc niciuna dintre instituţii, chiar dacă una dintre ele este subordonată guvernului. Forumul Crans Montana oferă unor personalităţi ale vieţii publice internaţionale distincţii, beneficiari de-a lungul timpului fiind şi Petre Roman, Mugur Isărescu, Adrian Năstase şi Ion Iliescu.

Energy Holding „forever"

Cel mai important exponent al băieţilor deştepţi, Nicolas Buzăianu, controlează în continuare, prin interpuşi, afacerile companiei Energy Holding, chiar dacă susţine cu fiecare ocazie că nu mai are nimic de-a face cu societatea de pe urma căreia s-a îmbogăţit.  Înainte de acest tun, contractele de retehnologizare pentru Porţile de Fier i-au adus alte câteva sute de milioane. În prezent, firma la care Buzăianu este acţionar se numeşte Selectra AG Elveţia.

Bogdan Buzăianu continuă să menţină relaţii strânse cu persoane implicate în Energy Holding. De exemplu, persoana care administrează reţelele şi site-urile noii sale companii din Elveţia, Selctra AG, face acelaşi lucru şi pentru Energy Holding. Administratorul site-urilor este Bogdan Danile Oprean - om de casă al lui Buzăianu -, cei doi fiind văzuţi împreună la Salonul Auto de la Geneva. În plus, cu ocazia Campionatului Mondial de Judo de la Tokyo, în 2010, Bogdan Buzăianu a primit o diplomă din partea lui Marius Vizer şi o strângere de mână. Într-o fotografie făcută cu acea ocazie şi publicată în „Judo World Columns", Nicolas Buzăianu apare cu o pungă în mână pe care scrie „Energy Holding" şi Buzăianu. Sigur, mai scrie şi Gazprom.

Legătura cu băieţii deştepţi din Bulgaria

Ofensiva lui Buzăianu pe planul îmbunătăţirii expunerii internaţionale a continuat cu implicarea companiei elveţiene controlate de el în sponsorizarea lansării oficiale din luna mai 2011, la Viena, a asociaţiei „Centrul pentru Dialog şi Cooperare" (CGDC), fondată de unii dintre prietenii băieţilor deştepţi din Bulgaria - printre care se numără celebrul consultant internaţional Stamen Stanchev şi fostul preşedinte al Bulgariei Petar Stoyanov. La prima întrunire a membrilor CGDC de la Viena, din 20-21 mai 2011, el a participat însă în calitate de ambasador al Zambiei la UNESCO şi de membru al comitetului executiv al UNESCO din partea acestei ţări.

Afaceri de băiat deştept

Bogdan Buzăianu este prezent pe piaţa de energie din România încă din anul 1996, când a reuşit să se impună, prin grupul de firme pe care îl controlează, ca un actor proeminent în sectorul reabilitărilor grupurilor energetice de la Porţile de Fier şi echipamentelor energetice, precum şi pe segmentul de furnizare a electricităţii către consumatori eligibili şi la export.

În anul 1997, VA TECH Elveţia, reprezentată în România de Buzăianu şi care de-a lungul timpului şi-a schimbat denumirea de mai multe ori, preluând în 2001 Sulzer Hydro şi devenind în prezent Andritz Hydro, a obţinut prin încredinţare directă contractul de retehnologizare Porţile de Fier I - în baza HG 474/1997, promovată de Ministerul Industriei şi Resurselor la acea vreme (care, surprinzător, a şi suplimentat valoarea contractului, deşi firma elveţiană propusese o sumă mai mică, de doar 145 de milioane de franci elveţieni). Ulterior, lucrările realizate s-au dovedit de proastă calitate (situaţia era mai rea decât înainte de retehnologizare).

Cu toate acestea, în 2001, aceleiaşi firme i se atribuie în mod similar (HG 848/2001) şi retehnologizarea de la Porţile de Fier II (contract în valoare de 122,51 milioane de euro). La fel, apar probleme după retehnologizare, se înregistrează diferite avarii, pe care însă cei implicaţi, de o parte VA TECH, şi de alta Hidroelectrica, le-au muşamalizat permanent.

Într-un final, în 2006, în urma unui proces Hidroelectrica - VA TECH, aceasta din urmă a fost obligată să plătească un milion de euro penalităţi, însă suma este una modică, reprezentând aproximativ 10% din valoarea prejudiciului produs. Imediat, în 2007, garanţia a expirat, partea română fiind nevoită să suporte costurile remedierii defecţiunilor frecvente şi pierderile cauzate de neproducerea energiei cât timp grupurile sunt scoase din funcţiune - astfel încât valoarea estimată a prejudiciilor create Hidroelectrica fiind de aproximativ un miliard de euro.

În prezent, Bogdan Nicolae Buzăianu, împreună cu foşti sau actuali factori de conducere ai Hidroelectrica, face obiectul cercetărilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infrac­ţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (Dosarul penal nr.151/DP/2005) pentru săvârşirea de activităţi suspecte de evaziune fiscală şi spălare de bani de natură să conducă la subminarea economiei naţionale.

Energie ieftină de la Hidro

Bogdan Nicolae Buzăianu, prin intermediul mai multor firme de furnizare de energie controlate în mod direct sau indirect, a contractat în perioada 2001-2004 aproximativ 60% din energia produsă de Hidroelectrica. Contractele au fost încheiate ferm şi pe o perioadă de 10 ani. Principalele firme controlate de Buzăianu care au încheiat contracte preferenţiale cu Hidroelectrica sunt Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, Energy Holding, Ehol, Atel Energy şi Energy Financing team.

Sub pretextul renegocierii condiţiilor păguboase din contractele cu băieţii deştepţi (incriminate formal, dar păstrate de toţi directorii Hidroelectrica şi miniştrii de resort de-a lungul timpului), în aprilie 2010, în urma „negocierilor" cu Mihai David - director general al producătorului hidroenergetic până la sfârşitul anului trecut furnizorii de energie amintiţi mai sus au obţinut prelungirea contractelor respective până în anul 2018, precum şi suplimentarea cantităţilor de energie electrică, în medie cu 13%.

Practic, deşi preţurile au fost majorate faţă de nivelul iniţial din 2001-2004, prin intermediul acestor contracte, grupul de firme controlat de omul de afaceri elveţian şi-a prezervat poziţia de furnizor semnificativ pe piaţa autohtonă, asigurându-şi o profitabilitate estimată la aproximativ trei miliarde de euro. Suma se regăseşte oglindită ca pierdere pentru Hidroelectrica.

Import-export cu electricitate de tranzit

Cu sprijinul unor persoane din conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei şi Dispeceratului Energetic Naţional, Buzăianu face import-export de electricitate cu state limitrofe sub acoperirea operaţiunilor de tranzit netaxabile, implicând firme din grup ce au ca acţionari juridici aceleaşi firme ca cele româneşti - înregistrate în Bulgaria, Ungaria şi Serbia. Firmele folosite sunt Atel Bulgaria, Alpiq Energy SE România şi Alpiq Serbia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite