Braşov:GALERIE FOTO / Parada Lipiţanilor la Herghelia Sâmbăta (UPDATE)
0Crescătorii de Lipiţan din 19 ţări au fost impresionaţi de frumuseţea cailor crescuţi sub munte. Specialiştii au participat la Adunarea Generală a Federaţiei Internaţionale a Crescătorilor de Cai de Rasă Lipiţan, organizată pentru prima dată în România în ultimii 16 ani.
Întâlnirea de la Braşov a fost programată cu trei ani în urmă. După şedinţele pentru care s-au întâlnit, crescătorii de Lipiţan din ţările participante nu au putut rata o vizită la herghelia de la Sâmbăta de Jos. Fiecare cal prezentat a fost atent pregătit, pieptănat şi copitele i-au fost lăcuite de angajaţii hergheliei. Totul pentru a le face o impresie cât se poate de bună vizitatorilor.
Scopul pregătirilor a fost atins. Majoritatea celor peste 50 de crescători de Lipiţan din întreaga lume au fost impresionaţi de exemplarele văzute la Herghelia de stat de la Sâmbăta de Jos. Mulţi dintre ei şi-au exprimat chiar dorinţa de a cumpăra cai crescuţi în comuna de la poalele munţilor Făgăraş. „Din păcate, nu avem la vânzare în acest moment niciunul dintre exemplarele prezentate. Caii pe care îi avem sunt ţinuţi de montă şi nu putem să îi vindem. Le-am oferit în schimb mânjii lor”, afirmă Cosmin Drăgan, director Hergheliei de la Sâmbăta de Jos.
Pentru export
Caii lipiţani proveniţi din Herghelia de la Sâmbăta au ajuns în ultimii ani în aproape toate ţările europene şi uneori au trecut chiar Oceanul. „Sunt foarte buni prieteni, sunt blânzi şi uşor de crescut. România este unul dintre cele mai importante centre din lume de creştere a cailor Lipiţan”, crede Karl Reiter, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Crescătorilor de Lipiţani.
Herghelia de la Sâmbăta este una de stat, iar bugetul zilnic pentru creşterea unui cal nu depăşeşte 30 de lei. Banii sunt insuficienţi pentru creşterea, îngrijirea şi dresarea cailor. Restul banilor necesari creşterii exemplarelor din herghelie sunt alocaţi, an de an, de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva.
80 de cai frumoşi
Inteligenţa Lipiţanului, frumuseţea şi aspectul exterior, eleganţa mersului, culoarea lui caracteristică, dar şi aptitudinile de tras la atelaj fac din această rasă una dintre cele mai importante şi apreciate rase din România. Toate aceste caracteristici au putut fi observate şi admirate la caii de la Sâmbăta de Jos de cei 50 de crescători străini de cai. „Aici avem în prezent 80 de cai. La ânceput, în 1873, totul a început cu 22 de exemplare. În timp, caii lipiţani de aici au ajuns să fie apreciaţi la curţile regale din Anglia, Spania şi au ajuns chiar până în Statele Unite”, povesteşte Gheorghe Mohanu, directorul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.
Între artă şi ştiinţă
Creşterea cailor era văzută în trecut drept o adevărată artă. Îngrijitorii de la Sâmbăta spun că, astăzi, creşterea cailor nu este altceva decât o ştiinţă foarte exactă. Rasa Lipiţan a fost creată în urmă cu patru secole, iar la noi în ţară a fost adusă în urmă cu opt decenii. Menţinerea purităţii acesei rase de-a lungul timpului s-a datorat în primul rând creşterii pe bază de linii de sânge.
Cai pur-sânge
Culoarea dominant a unui lipiţan este vânătă, dar există cai negri, murgi sau roibi. Temperamentul lor este foarte activ, dar blând, inteligent, docil, supus la comenzi, viguros şi elegant. Are articulaţii solide, o talie medie de 157 cm, piept puternic şi larg.
Vezi Galeria Foto