Basescu l-a trecut pe Blair prin proiectele sale strategice privind Marea Neagra
0Ambasadorul britanic Quayle, lasat nemancat de omologul sau Ghibernea
Presedintele Traian Basescu a aratat, ieri, la Londra, ca nu a glumit deloc cand a promis ca va face din Marea Neagra unul dintre punctele-cheie ale politicii externe a Romaniei. La intalnirea pe care a avut-o, ieri, cu premierul britanic Tony Blair, la resedinta acestuia din Downing Street 10, Basescu a facut din importanta strategica a Marii Negre una din temele centrale ale discutiei. De altfel, presedintele a mentionat aceasta chestiune ca fiind unul dintre aspectele centrale ale intalnirii cu Blair, inaintea integrarii europene si a ridicarii vizelor pentru cetatenii romani.
"Problemele de securitate legate de Marea Neagra devin o problema comuna a Romaniei si a Marii Britanii, care vor promova impreuna un proiect de securizare a Marii Negre", a declarat Traian Basescu. El a legat sosirea celei de-a doua fregate - Regina Maria - achizitionate de Romania din Marea Britanie de "intarirea structurii de putere a Romaniei in Marea Neagra" si de "nevoia de consolidare a influentei NATO si UE" in regiune.
Daca a reusit sa-l convinga pe Tony Blair de importanta strategica a Marii Negre, presedintele Basescu nu a avut acelasi succes in privinta ridicarii obligativitatii vizelor pentru romanii care vor sa calatoreasca in spatiul britanic: "Am ridicat aceasta chestiune si promisiunea este ca o vor analiza in perioada urmatoare". Intrebat daca partea britanica a avansat vreo data concreta, Basescu a recunoscut ca nu. "Am primit un raspuns suficient de diplomatic, in acelasi timp numarand incidentele cu infractori romani pe teritoriul Marii Britanii".
Seful guvernului de la Londra si presedintele roman au discutat, dupa cum era de asteptat, si despre situatia din Irak. Traian Basescu a spus ca nu i s-a cerut suplimentarea trupelor romanesti din Irak. "Deocamdata, nu se pune aceasta problema. Ramanem acolo pana cand institutiile statului irakian vor fi in masura sa conduca eficient tara si sa garanteze linistea necesara inceperii unui proces de reconstructie solid, consistent".
Problema combaterii coruptiei din Romania a fost si ea ridicata in timpul intrevederii, care a durat o jumatate de ora. Potrivit lui Traian Basescu, Tony Blair nu a cerut in mod explicit ca autoritatile de la Bucuresti sa ia masuri impotriva coruptiei. "Nu a fost o cerere a premierului. Stie ca se desfasoara si a inceput sa nu mai aiba griji, se pare".
Seful statului a plecat de la Londra cu doi consilieri britanici la pachet
Presedintele Basescu nu a plecat cu mana goala de la Londra. Pe langa sprijinul pentru integrarea Romaniei in UE in ianuarie 2007, Traian Basescu s-a ales si cu doi consilieri britanici, unul pe probleme legate de combaterea coruptiei si celalalt pe chestiuni de integrare europeana. Cei doi experti vor sosi la Palatul Cotroceni in luna aprilie.
Din delegatia care l-a insotit pe Traian Basescu in vizita de lucru de o zi in Marea Britanie au facut parte, pe langa consilierii prezidentiali Adriana Saftoiu, Andrei Plesu si Theodor Stolojan, ministrii de Externe si de Interne, Mihai Razvan Ungureanu si Vasile Blaga. Din suita lui Basescu a facut parte si ambasadorul britanic la Bucuresti, Quinton Quayle. Desi ambasadorul a fost un sprijin de nadejde pentru delegatia romana, relatia acestuia cu Ambasada Romaniei la Londra n-a fost tocmai reciproca. Duminica seara, la dineul oferit la resedinta ambasadorului Dan Ghibernea, aparitia lui Quayle a parut o surpriza pentru toata lumea, cu toate ca diplomatul britanic fusese invitat. Pe langa faptul ca nu a fost intampinat de Ghibernea, care lipsea, Quayle s-a vazut in situatia de a nu mai prinde nimic de mancare (tratatia constand, oricum, in crenvursti cu piure si un soi de parjoale). Ambasadorul s-a repliat si s-a lipit de grupul de ziaristi care pleca sa viziteze Londra, marturisind ca este lihnit de foame. Quinton Quayle le-a spus, razand, ziaristilor ca nu va merge decat in locuri "respectabile", ceea ce s-a si intamplat: ambasadorul s-a vazut nevoit sa ia, drept cina, doua pungi cu snacks intr-un pub respectabil.