VIDEO Nemulţumitului i se ia Bac-ul
0Cel puţin 17 elevi care luaseră examenul în primă instanţă şi au încercat să îşi mărească nota au picat examenul după contestaţii. Rata de promovare la nivel naţional a crescut după contestaţii (potrivit datelor aflate la dispoziţia „Adevărul“ înainte de închiderea ediţiei) cu puţin peste un procent.
Proporţia candidaţilor care au picat Bacalaureatul după contestaţii rămâne aproape neschimbată, la fel cum s-a întâmplat şi în ultimii ani. Mai mult de jumătate dintre elevii care au dat examenul l-au picat, rata de promovare fiind, potrivit datelor deţinute înainte de închiderea ediţiei, de aproximativ 45 de procente şi jumătate. În aceste condiţii, aproximativ 115.000 de candidaţi sunt aşteptaţi la sesiunea a doua, probabil cea mai importantă sesiune de toamnă a acestui examen susţinută vreodată.
Citiţi şi:
VIDEO Rezultatele contestaţiilor la Bacalaureat 2011: Au fost admise 1% din contestaţii. Vezi notele finale din oraşul tău!
FOTO Ai lu’ Moromete: „Ăia de picară Bacu’ să vină la coasă, dă-i dracu’!“
Doar puţine dintre cele peste 80.000 de contestaţii au adus note mai mari celor care le-au depus. În schimb, pentru 17 dintre contestatari (14 din Buzău, 2 din Hunedoara şi unul din Sibiu), care luaseră examenul, cererea de recorectare a lucrărilor a fost o idee foarte proastă. Ei au trecut în tabăra picaţilor. Cei care au promovat în schimb, intră în grupul select al celor care pot intra la universităţile de stat încă din prima sesiune de admitere, care începe chiar din acest final de săptămână.
Evoluţia rezultatelor după contestaţii
An Rezultate înainte Rezultate după contestaţii
2007 80.78% 82.08%
2008 77.24% 78.30%
2009 79.95% 81.47%
2010 67.29% 69.30%
Dosare penale pentru profesorii prea binevoitori
Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a înregistrat un dosar penal pentru neglijenţă în serviciu după ce 119 candidaţi din Geoagiu şi Orăştie au fost eliminaţi de la proba la matematică pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Ei aveau sub lucrarea scrisă foi xeroxate cu subiectele rezolvate. Ancheta îi vizează pe 20 de profesori-supraveghetori din cele două centre, dar ar putea fi extinsă şi asupra altor persoane.
Două profesoare de la Liceul „Solomon Haliţa" din Sângeorz Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud, sunt cercetate pentru trafic de influenţă, după ce două absolvente au reclamat că ele urmau să primească bani de la elevi pentru a-i favoriza. Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, procurorul Angela Sângeorzan, „din aceste plângeri rezultă că s-au colectat de la clasele a XII-a de la Liceul Teoretic «Solomon Haliţă» din Sângeorz-Băi bani, în vederea constituirii unui fond de protocol care urma a fi înmânat unui număr de doi profesori diriginţi, aceştia urmând să-i transmită comisiilor de examinare pentru favorizarea elevilor din cele două clase la examen", a declarat Sângeorzan. Cercetările penale se efectuează sub aspectul traficului de influenţă, pedepsit cu închisoarea de la doi la zece ani. „Este vorba de profesoarele diriginte Daniela Vasilichi şi Alexandra Căluşer. Fondul de protocol a fost de 150 de lei, plătit de fiecare elev. În total s-au strâns 9.000 de lei."
A pierdut Bac-ul cu 50 de sutimi la recorectare
Alexandra, într-o fotografie postată pe Facebook
Absolventă a Colegiului Naţional „Gheorghe Bariţiu" din Sibiu, Alexandra Maria Mazilu a făcut două contestaţii: una la matematică şi una la geografie. La matematică Alexandra obţinuse nota 5,10, în vreme ce la geografie obţinuse nota 9,10. Iniţial, luase examenul de Bacalaureat cu nota 7,70. În urma contestaţiilor, nota la matematică a fost scăzută la 4,60, iar cea la geografie a rămas neschimbată. Prin urmare, Alexandra a fost declarată respinsă la examen. La Limba şi literatura română, Alexandra a obţinut nota 8,90. Până la închiderea ediţiei, tânăra nu a putut fi contactată pentru a comenta situaţia.
Pasionată de Nichita Stănescu
Conform paginii personale de internet, Alexandra este pasionată însă de canalele TV de muzică pentru tineri. De asemena, ea urmăreşte adesea Euforia TV şi emisiunea Dr. Oz. În ceea ce priveşte modelele de urmat în viaţă, Alexandra se arată interesată de Cristian Chivu şi Adrian Mutu, ca sportivi de performanţă. În literatură, preferaţii fetei sunt Nichita Stănescu şi Antoine de Saint Exupery. „Dacă o iubeşti, fă totul! Iubirea trece prin apă, nu-i e frică că se-neacă. A iubi nu înseamnă a ne privi unul pe celălalt, ci a privi amândoi în aceeaşi direcţie", spune Alexandra despre ea însăşi, pe pagina personală de internet. Ramona Găină
Notă mai mare, fără promovare
Isabela Cociş din Braşov va petrece următoarele săptămâni ale verii „cu burta pe carte". Tânăra a reuşit să-şi ridice nota la matematică în urma contestaţiilor, de la 3,80 la 5,00, dar degeaba. Nota de 5,10 la biologie şi cea de 7,00 nota la proba de Limba şi literatura română nu au ajutat-o să acumuleze decât media 5,70. „Am fost la un pas de a lua Bacalaureatul în urma contestaţiei, dar nu a fost să fie. Subiectele de la matematică au fost prea grele pentru mine, nu m-am putut descurca deloc la partea a doua. Mi-am propus să fac medidaţii şi să mă înscriu în sesiunea de toamnă", a spus, cu zâmbetul pe buze, Isabela. Tânăra a terminat Colegiul Tehnic „Mircea Cristea" din Braşov şi spune că a făcut meditaţii şi înainte de Bacalaureat, chiar la matematică, materie la care nu a excelat niciodată.
I-a scăzut nota cu un punct la biologie
Adrian Bologa, tot din Braşov, mărturiseşte că va urî toată viaţa cuvântul „contestaţie". A fost nemulţumit de o notă de 8,5 la biologie, numai că, în loc să-i ridice media, contestaţia i-a scăzut-o cu un punct. „Acum am 7,5. Nu mă aşteptam la un asemenea rezultat, mai ales că m-am pregătit foarte mult", a spus absolventul Liceului „Andrei Mureşianu". Tânărul spune că subiectele nu i s-au părut grele, dar că tot a fost nevoit să facă meditaţii, „ca să fie sigur de o medie bună". În opinia lui, de vină pentru rezultatele slabe de la Bacalaureat sunt în primul rând elevii, care nu mai au niciun interes pentru şcoală. Teodora Nicolae
Recompensă de mulţi cai-putere pentru semieşec la Bacalaureat
Anemary Grigore
Alexandru Petre din Ploieşti este unul dintre cazurile fericite care, în urma contestaţiei, a luat BAC-ul. Absolventul Colegiului „Mihai Viteazul" din Ploieşti mai avea nevoie de câteva sutimi pentru a obţine diploma. Iniţial, luase 5,98; după contestaţii, are 6,25. Româna l-a salvat. A luat iniţial 5,70, iar în urma contestaţiilor a obţinut 6,50. Asta, deşi pe parcursul anului a făcut meditaţii la toate materiile la care a dat probă scrisă. În urma recalculării lucrărilor, el a obţinut puţin peste nota 6, ceea ce înseamnă că a luat Bac-ul. Chiar dacă n-ar fi promovat, Alexandru nu se temea că nu se va descurca în viaţă, el mizând pe sprijinul financiar din partea părinţilor.
Alexandru Petre, alături de cadoul primit de la părinţi de majorat
Aceştia nu au aşteptat ca fiul lor să susţină examenul „maturităţii" pentru a-l răsplăti în caz că promovează, ci i-au oferit un cadou destul de valoros la împlinirea vârstei majoratului. Este vorba despre o maşină cu mulţi cai-putere, pe care nu puţini oameni, cu ani buni de muncă în spate, şi-ar permite-o. De altfel, Alexandru speră ca autoturismul să îi fie schimbat cu unul şi mai performant, drept răsplată că a promovat Bac-ul.
„Sunt fericit că în urma contestaţiilor am promovat. Dar şi dacă nu s-ar fi întâmplat acest lucru, părinţii mei m-ar fi putut întreţine în continuare, aşa cum au făcut şi până acum. Tatăl meu este poliţist de profesie, iar mama este managerul unei firme de epurare a apei. Când am împlinit 18 ani am primit din partea lor această maşină, care, de altfel, este trecută pe numele meu", ne-a precizat Alexandru Petre.