Adolescente gravide într-o casă de copii
0Două fete de la un centru de plasament din Ocna Şugatag au rămas însărcinate după ce şi-au făcut un obicei din a dispărea noaptea din instituţie. Două fete din Centrul de Plasament pentru Copii Şcolari din Ocna Şugatag au rămas însărcinate, după ce au plecat din instituţie cu nopţile, fără aprobare.
Ambele copile încă nu au atins pragul majoratului, una având 16 ani, iar cealaltă, 17 ani. Ele plecau adesea din centrul de plasament, chiar dacă nu le era permis acest lucru. Nu doar o singură dată, directorul centrului, Florin Puţ, a fost nevoit să le aducă înapoi cu ajutorul poliţiei.
Minora de 16 ani era dusă aproape zilnic într-un sat din apropiere de prietenul ei, unde îşi petreceau nopţile împreună. Cealaltă, în schimb, mergea prin cluburile şi barurile din Sighetu Marmaţiei şi se întorcea în zori. O scuză a directorului vizavi de această situaţie este faptul că în centrul respectiv sunt internaţi 77 de copii, cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani. „Este greu să faci faţă tuturor. Fiecare copil în parte ar avea nevoie de îngrijiri speciale”, spune Florin Puţ.
Minorele săreau pe geam
Fetele însărcinate recunosc că o mare parte din vină o poartă şi ele, însă niciuna dintre tinere nu vrea să renunţe la copil. În cazul în care li se interzicea să părăsească centrul, aşteptau până se dădea stingerea şi fugeau pe geam.
Colegii celor două le ţin partea. „Iubiţii lor veneau după ele seara. Numai vedeam că lipsesc. Ştiam că una e în Budeşti, iar alta în club” spune un băiat din centru.
Alţi colegi de-ai lor spun că au fost cazuri în care fetele erau în stare să recurgă şi la violenţă pentru a putea părăsi incinta. „Nu putem să îi privăm de libertate pe copii. Ei de multe ori ies sub diferite pretexte”, afirmă Puţ. Pe de altă parte, el spune că numărul supraveghetorilor este prea mic faţă de numărul minorilor din centru.
Centrul va fi închis
Puţ a mai precizat că minorii din centru nu beneficiază de un psiholog şi nici de un asistent maternal. „Cele două posturi sunt scoase de mult la concurs, dar nimeni nu este interesat de ele”, a conchis Puţ. Actualmente cele două adolescente se află la Ocna Şugatag, dar nu pentru mult timp. Ele vor fi transferate la Centrul de Asistenţă Maternală din Baia Mare, unde vor primi asistenţă de specialitate.
În această perioadă, ele sunt consiliate de psihologii de la fundaţia „Hope and Homes for Children”, filiala Baia Mare. „Nu putem să transformăm centrele în adevărate fortăreţe. Şi într-o familie se pot întâmpla astfel de probleme”, ne-a declarat Nicolae Boitor, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Potrivit acestuia, centrul de la Ocna Şugatag va fi închis cât de curând, minorii urmând să fie transferaţi în case de tip familial.
Copii cu copii
Peste 50 de minore au devenit mame de la începutul acestui an în Maramureş, cel puţin asta arată statisticile spitalului judeţean din Baia Mare, locul unde se înregistrează majoritatea naşterilor din judeţ. „Noi trebuie să anunţăm autorităţile în cazul unei naşteri cu mamă minoră, iar acestea au învăţat să nu declare tatăl.
Acesta ar intra automat la corupere de minori, deci tinerele sunt de cele mai multe ori «educate» să declare tată necunoscut, sau că au fost victima unui viol”, spune directorul medical al spitalului, Sabin Nemeş Bota. Anca Miklos