VIDEO 2.000 de explozii nucleare. Un secol. Un filmuleţ de 15 minute.

VIDEO 2.000 de explozii nucleare. Un secol. Un filmuleţ de 15 minute.

Prima bombă termonucleară în două trepte a generat o putere de 10 megatone de TNT.

Pe Pământ au fost, în nici 100 de ani, peste 2.000  de explozii nucleare toate provocate de mai puțin de zece țări. Un japonez prezintă într-un videoclip toate aceste explozii și câte a produs fiecare țară. Acestea au fost între 1945 și 1998, pornind de la primul test făcut de americani, până la intrarea în scenă a Indiei și Pakistanului.

Animația este un proiect artistic al lui Isao Hashimoto. El a dorit ca oamenii să conștientizeze ce s-a întâmplat și ce probleme poate avea prezentul din cauza unui trecut măcinat de războaie, notează publicaţia “Discover Magazine” în ediţia sa online.


Deși de peste un deceniu n-a mai fost nicio explozie, țări ca Israel sau Coreea de Nord reprezintă o amenințare prin arsenalul nuclear pe care îl dețin. Și, desigur, chiar dacă armele nucleare nu sunt folosite, tehnologia pentru ele este disponibilă oricui are capacitatea și dorința de a le construi.

În prezent, mai sunt aproximativ 20.000 de arme nucleare, comparativ cu anul 1985 când erau active peste 65.000. Mai puţin de zece ţări deţin astfel de armament, printre acestea fiind India, Pakistan și Coreea de Nord care nu au semnat Tratatul de Neproliferare Nucleară. Acesta prevede ca nicio țară să nu folosească arsenalul nuclear în conflicte militare și nici să dezvolte armele de distrugere în masă. De asemenea, Israel nu și-a declarat puterea nucleară, dar estimările spun că ţara ar avea aproximativ 200 de focoase nucleare active.

Cronologia erei atomice

“Trinity” a fost primul test al unei explozii nucleare și a fost condus de armata Statelor Unite ale Americii pe 16 iulie 1945. Totodată, acest test este considerat începutul Erei Atomice. Pe baza aceluiași design și a rezultatelor testului “Trinity”, americanii au creat bomba atomică “Fat Man” cu care au bombardat Nagasaki din Japonia pe 9 august 1945. La Hiroshima a fost detonată bomba “Little Boy”.

În ceea ce privește Uniunea Sovietică, aceasta a testat prima bombă nucleară pe 29 august 1949, în cadrul operațiunii “First Lightning”. Până în 1990, sovieticii aveau să desfășoare peste 700 de teste nucleare. Din 1992, odată cu dizolvarea Uniunii, arsenalul nuclear a revenit Federației Ruse care însă n-a continuat testele nucleare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările