Premiile Ig Nobel, pentru descoperirile cele mai inutile: Orgasmul desfundă nasul, iar politicienii corupţi sunt graşi

Premiile Ig Nobel, pentru descoperirile cele mai inutile: Orgasmul desfundă nasul, iar politicienii corupţi sunt graşi

The Stinker, Mascota oficiala a premiilor Ig Nobel Foto: www.improbable.com

Premiile Ig Nobel 2021, pentru descoperirile cele mai inutile, a fost acordat studiilor din care reiese că: politicienii corupţi sunt graşi; sexul desfundă nasul; barba protejează feţele bărbaţilor de pumni.

Premiile Ig Nobel, acordate anual din 1991, sunt menite să onoreze realizările care îi fac pe oameni întâi să râdă, apoi să gândească. În cadrul unei ceremonii online, laureaţilor le-au fost acordate virtual trofee de hârtie şi câte o bancnotă falsă de 10 trilioane de dolari. 
 
Potrivit improbable.com, premiul pentru biologie i-a revenit unei cercetătoare din Suedia, care a analizat variaţiile sunetelor scoase de pisici, de la tors şi mieunat la ciripit, şuierat şi mârâit, dar şi diversele moduri în care comunică ele cu oameni.
 
Echipa care a primit premiul pentru ecologie a folosit analiza genetică pentru a identifica diferitele specii de bacterii care trăiesc în guma de mestecat lipită pe trotuarele din diferite ţări, scrie Digi24
 
Cei care au primit premiul pentru chimie au analizat aerul din cinematografe.
 
„Intrumentele pe care le vedeţi şi auziţi în spatele meu sunt folosite, în mod normal, pentru a studia elementele chimice din pădurea amazoniană. Pentru acest proiect, însă, am luat echipamentele la cinema.
 
Aici, la cinema, dacă măsori compoziţia aerului în mod continuu, observi că unele substanţe variază în acelaşi timp cu scenele din film.
 
Asta înseamnă că oamenii care privesc filmul emană substanţei chimice în funcţie de răspunsul emoţional la conţinut”.
 
Laureatul premiului Ig Nobel pentru economie a descoperit că obezitatea politicienilor dintr-o ţară indică un nivel relativ ridicat de corupţie.
 
„Am constatat că în ţările percepute ca fiind relativ corupte, miniştrii au, în medie, un indice de masă corporală mai ridicat, îtimp ce ţările care sunt percepute ca fiind mai puţin corupte, au politicieni mai slabi.
 
Aşadar, corupţia la nivel înalt se vede pe feţele a politicienilor”.
 
Premiul pentru pace a fost acordat echipei care a arătat că bărbaţilor le creşte barbă pentru că îi protejează când încasează pumni în figură.
 
„Întrebarea noastră a apărut ca urmare a observaţiei că oamenii sunt singurii dintre marile primate la care masculii au păr facial, dar nu şi femelele. Dar şi că bărbile acoperă acele părţi ale feţei care sunt cele mai vulnerabile la lovituri de pumn
 
Am observat că energia totală absorbită a fost cu 37% mai mare atunci când proba a fost acoperită cu lână. Acest rezultat este în concordanţă cu ipoteza conform căreia oamenii sunt anatomic specializaţi pentru lupta cu pumnii”.
 
Ig Nobelul pentru transporturi a fost câştigat de un experiment în care 12 rinoceri au fost atârnaţi cu capul în jos câte 10 minute, un medic veterinar a vrut să ştie dacă există vreun risc pentru sănătatea animalelor atunci când sunt transportate cu elicopterul.
 
Rezultatul a fost că rinocerilor le este chiar mai bine aşa decât culcaţi pe burtă sau pe o parte.
 
Au mai primit premii Ig Nobel cercetătorii care au venit cu o nouă metodă de control a gândacilor pe submarine sau cei care au arătat că orgasmul desfundă nasul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările