Omul bionic e construit pe tehnologie americană, dar „mintea“ este din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frank, primul om bionic creat în totalitate din proteze, a primit inteligenţa sa artificială de la i-Free, o firmă rusească ce dezvoltă aplicaţii şi jocuri mobile.

Omul bionic a fost creat pentru a arăta câte s-au putut face în ultimii ani în domeniul inteligenţei artificiale, dar şi al prosteticii. 

Cercetătorii şi medicii au luat proteze, organe artificiale şi chiar au refăcut faţa robotului, folosindu-se de cele mai mai performante tehnologii din momentul de faţă. Frank are oase, mâini, chiar şi sânge artificiale.

Frank poate recunoaşte vocea umană, să converseze puţin şi chiar să aibă simţul umorului, potrivit i-Free, citaţi de Venture Beat. 

Toate comenzile vocale şi cererile către omul bionic sunt procesate de platforma rusească, iar răspunsurile robotului, care vin foarte rapid, sunt procesate în acelaşi fel.

i-Free a dezvoltat în ultimii ani tehnologii de inteligenţă artificială şi chiar este gazda conferinţei Artificial Intelligence and Natural Language. Tehnologiile sale sunt parte a unor aplicaţii mobile, iar firma are 500 de angajaţi în Sankt Petersburg, Belarus, Ucraina, China sau Brazilia. 

Robotul a costat în total un milion de dolari. Mâinile lui vin de la Touch Bionics şi sunt numite i-Limb, în timp ce picioarele şi încheieturile vin de la BiOM, fiind purtate şi de bioinginerul Hugh Herr de la MIT Media Lab. Pentru a monta toate acestea, cercetătorii au folosit un exoschelet numit Rex, fabricat în Noua Zeelandă.

Pe lângă membre, care nu sunt dificil de montat, omul bionic are o inimă artificală, sânge, plămâni, pancreas, splină, rinichi şi un sistem circulator funcţional.

Inima artificială a fost fabricată la SynCardia în Arizona şi a fost montată până acum în 100 de oameni. Ea rezistă până la 12 luni, în aşteptarea unui transplant. Arterele şi venele sunt făcute dintr-un polimer care creează organe sintetice în orice formă.

Creierul omului bionic nu este cel mai dezvoltat, dar îi permite să audă şi să primească mai multe comenzi vocale. Pentru a răspunde la întrebări, creierul a primit un soft care poate permite o conversaţie. Walker consideră însă că "are personalitatea unui băiat enervant de 13 ani din Ucraina".

image
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite