AUDIO „Vocea” lui Marte: care sunt primele sunete înregistrate de roverul Perseverance

AUDIO „Vocea” lui Marte: care sunt primele sunete înregistrate de roverul Perseverance

Foto: NASA/JPL

Odată cu primele înregistrări video de pe Planeta Roşie, NASA a publicat şi o înregistrare audio în care surprinde sunetele de pe Marte.

Ştiri pe aceeaşi temă

Roverul Perseverance, ajuns pe Marte pe 18 februarie, a înregistrat 60 de secunde de suenete de pe Planeta Roşie, care pot fi ascultate în clipul de mai jos. Sunetele au fost înregistrate la doar două zile de amartizarea lui Perseverance înăuntrul craterului Jezero şi surprind vântul de pe Marte, alături de câteva mişcări ale roverului.

„Copleşitor” a fost descris momentul în care cei de la NASA au ascultat pentru prima oară sunetele de pe Marte trimise de Perseverance, potrivit lui Dave Gruel, de la Jet Propulsion Laboratory (JPL). Fişierul audio a fost dezvăluit în aceeaşi conferinţă de presă în care NASA a prezentat şi primele videoclipuri surprinse de Perseverance.

Gruel este omul care se ocupă de sistemul de camere EDL al lui Perseverance, care include şi un microfon realizat de compania daneză DPA Microphones. Acesta ar fi trebuit să fie folosit pentru a captura sunetul în timpul celor „şapte minute de teroare”, în care roverul a coborât pe planeta Marte, însă nu a reuşit acest lucru. La puţin timp după aterizare însă, microfonul a funcţionat din nou, înregistrând sunetele care se pot auzi aici.

Perseverence are şi un al doilea microfon, construit în instrumentul SuperCam.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările