Noul Nokia 3310 există doar pentru că sunt bani de făcut pe seama naivilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul Nokia 3310 arată ca toate celelalte dumbphones lansate de Nokia înainte să dispară. FOTO Unilad
Noul Nokia 3310 arată ca toate celelalte dumbphones lansate de Nokia înainte să dispară. FOTO Unilad

Compania din Finlanda care nu e Nokia, dar vinde telefoane Nokia, a anunţat câteva modele în Barcelona şi un dispozitiv clasic: 3310. Dacă nu exista internetul, foarte probabil n-ai fi auzit de el şi nimănui nu i-ar fi păsat de relansarea lui.

La Mobile World Congress, telefoanele Nokia au fost prezentate de HMD Global - care operează sub sloganul „Home of Nokia Phones“. E compania finlandeză care deţine licenţa pentru brand şi care speră că va reuşi să-l readucă la viaţă după ce Nokia şi Microsoft n-au ştiut să-l ţină în viaţă. Telefoanele smart nu sunt neapărat rele, dar cele mai multe ştiri au fost despre Nokia 3310, un model celebru pe internet şi care, cumva, a adunat ceva notorietate în aproape două decenii.

Cât Nokia era pe val, a avut două modele de succes: 1100 prin volumul de vânzări şi 3310 prin faima de pe internet. Acum, HMD Global vorbeşte despre relansarea unui „dispozitiv modern clasic renăscut. Subţire, uşor şi incredibil de durabil, reprezintă o variantă modernă a celui mai bine vândut telefon mobil din toate timpurile“. Repet: cel mai bine vândut e un Nokia, dar e 1100. Ba chiar şi iPhone 6 şi 6 Plus au fost mai bine vândute decât el, 3310 fiind chiar şi în urma Motorola Razr V3.

Desigur, companiile se laudă mult, iar Nokia 3310, noul, e doar o laudă deşănţată. Este un telefon de 50 de euro, adică de vreo 10 euro să-l fabrici. Camera va fi incredibil de proastă, iar calitatea construcţiei la fel. E făcut în China la un cost redus, nu mai e vorba de calitatea Nokia. E vorba de un înlocuitor mediocru.

Datele tehnice: ecran de 2,4 inci, autonomie de aproape 25 de zile, spaţiu de stocare de 16MB şi suport card microSD, are suport pentru dual SIM şi funcţionează pe 2G. Are jack de căşti şi port microUSB, iar pe spate e o cameră foto de 2 megapixeli. E mai uşor decât precedentul şi cu un finisaj care cu siguranţă nu va rezista la fel de bine ca pe vechile telefoane Nokia.

Nokia 3310 e cel mai iubit telefon al internetului

Realitatea cu Nokia 3310 e că este o vedetă, dar nu datorită vânzărilor, ci glumelor de pe internet. A fost comparat în nenumărate poze şi texte cu telefoanele actuale - iPhone, Samsung şi altele - care nu rezistă la impact la fel de bine ca el. Desigur că nu rezistă, nu sunt cărămizi. Jocul Snake s-a demodat odată cu primele jocuri din App Store şi tot ce mai reprezintă Nokia 3310 e într-un nor de nostalgie a unor oameni care vor lucruri mai simple, pentru că universul tehnologic în continuă dezvoltare îi sperie.

image

Nokia 3310 e o bătaie de joc şi un fel de Adibas pe lângă adevăraţii pantofi sport. E ceea ce un chinez poate să facă în două ore cu trei cafele şi un pistol de lipit şi să pună o carcasă lucitoare pe el. Nu l-am ţinut în mână, nu l-am folosit, dar din pozele şi videoclipurile altor oameni văd că este ca un obiect cu care propteşti uşa sau geamul ca să nu le trântească vântul.

Această concluzie pripită mi-e întărită de primele impresii publicate de Playtech: „Telefonul se simte ieftin, plăsticos, ca o carcasă goală. Pare fragil şi prost îmbinat, iar formele noi sunt de-a dreptul hidoase. Despre specificaţii nu are rost să vorbesc, fiind un terminal îndreptat clar către nostalgici sau către seniori“.

nokia

Tehnic, are difuzor, poţi da mesaje, poţi suna şi te poţi juca Snake, lucruri pe care poate le făceai cu plăcere acum 17 ani, dar acum sunt la fel de demodate ca un televizor cu tub (CRT). Nostalgia face bine, în unele cazuri, dar aici HMD Global a vrut doar să facă rost rapid de bani şi s-a gândit că poate călări valul simpatiei de pe internet.

Dacă tot e momentul nostalgiilor, îmi voi aminti şi eu „relaţia“ cu Nokia. Primul telefon al familiei a fost un Bosch mare, greu, cu antenă. Primul al meu a fost un Alcatel în care aveam cartelă prepay şi visam la un telefon Nokia. E ca şi cum visează acum copiii la iPhone sau Samsung, iar Nokia era de vreo două ori mai tare decât cele două deja enumerate.

image

Nokia 3310 a fost, probabil, telefonul „de bipuri“, de „agăţat“ prima fată sau de luat ochii celorlalţi colegi. Dacă eşti prea tânăr să înţelegi conceptele astea, trebuie să ştii că era o reuşită pe atunci să ai telefon, de la orice companie, şi era un succes să ai Nokia. Şi la începutul anilor 2000 schimbai mult mai rar dispozitivele electronice, aşa că ajungeai să te obişnuieşti şi să apreciezi un telefon cam cum apreciezi un câine vagabond pe lângă casă. 

Nu mi-am dorit niciodată un Nokia 3310, pentru că a fost mereu un telefon „de săraci“ şi măcar în visurile mele îmi permiteam să mă imaginez bogat şi să vreau mai mult. Nokia 3310 era un Nokia 1100 puţin mai bun şi mai puţin rezistent la impact. Am visat ba la N73, pe care l-am şi avut, ba la N82 (un telefon cu bliţ xenon, pentru lumină puternică) şi mai târziu la N95. Acestea erau telefoane bune, nu unul la care te bucură că are Snake pe el (joc disponibil pe mai toate telefoanele Nokia).

În fine, dorinţa de telefoane clasice - cunoscute şi drept dumbphones - a ţinut până în 2009, vara, când mi-am cumpărat HTC G1, primul telefon cu Android, apoi iPhone 3G. Pentru mine, Nokia 3310 nu mai există decât în meme-uri pe internet. Iar dacă ai 15 ani şi nu înţelegi ce-i cu acest telefon, gândeşte-te doar că sunt o mulţime de oameni care cred că dacă tehnologia ar fi mai simplă, viaţa ar fi mai bună.

Şi alte lucruri lansate sub marca Nokia lansate la MWC 2017

Nokia 6 va fi disponibil global şi are ecran full HD de 5,5 inci, difuzor stereo, disponibil în patru nuanţe de culoare şi va costa 230 de euro. Rulează Android Nougat fără vreo interfaţă specială, iar aceasta e cea mai bună veste. Urmează Nokia 6 Arte Black Limited Edition, care dispune de capacitate de stocare date de 64GB şi de 4GB de RAM. Preţ: 300 de euro.

nokia

Nokia 5 e un telefon cu ecran HD de 5,2 inci, procesor mediocru de la Qualcomm, disponibil în patru culori şi va costa 190 de euro. În fine, cel mai ieftin va fi Nokia 3 la 140 de euro. Ecranul e de 5 inci, are cameră de 8 megapixeli şi va fi disponibil global. A, şi Snake ajunge pe Android.

După toate acestea, cineva ar trebui s-o spună aşa că mi-o asum eu cu tot dreptul de a greşi: Nokia nu va reînvia, că nu mai există. E doar o joacă cu o marcă. Pentru suma corectă de bani, oricine poate scrie Nokia pe orice. Ar putea fi foarte bine un substantiv comun, un adverb, un adjectiv şi să scrii pe ziduri: „Nu te mai preocupa, eşti nokia azi“.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite