VIDEO Google şi-a lansat Fiber, propria reţea de Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Google Fiber, reţeaua de Internet dezvoltată de Google, a fost lansată oficial în Kansas, Statele Unite ale Americii şi oferă o viteză de 100 de ori mai mare decât în prezent. Odată cu Fiber, compania introduce un serviciu de televiziune şi un spaţiu de stocare online de 1 TB (terabaiţi) pe Google Drive.

În cadrul evenimentului, Google a comparat viteza Internetului de acum şi cu cea pe care o oferă Fiber, dar şi faptul că SUA nu oferă o viteză prea mare, faţă de alte ţări din Europa. Mai mult, a arătat că deşi puterea de procesare şi serviciile de stocare online s-au dezvoltat, viteza conexiunii la Internet nu a evoluat prea mult. Ba chiar în ultimii ani a suferit o stagnare. Compania promite o viteză de download de până la 1.000 de megabiţi pe secundă, notează „The Verge”.

Google introduce echipamente şi servicii noi

Odată cu reţeaua de Internet, Google a mai introdus şi Fiber TV, o nouă experienţă în consumul programelor de televiziuni, după cum a spus compania. Fiber TV vine cu o posibilitatea de control prin bluetooth, de pe dispozitive ca Nexus 7, şi o interfaţă de căutare asemănătoare celei de pe Google TV. Poate înregistra până la 500 de ore de emisiuni, în format HD, pe un disc de 2 TB. Utilizatorii vor avea la dispoziţie şi o aplicaţie pentru Android şi iOS care va permite căutarea prin voce şi distribuirea de videoclipuri către Fiber TV.

„Network box” va fi modemul prin care se va realiza conexiunea la Google Fiber. Acesta îndeplineşte şi funcţie de router, are patru porturi de conectare şi se poate folosi ca hotspot WiFi. Înregistrarea emisiunilor de televiziune se face pe „Storage Box” care vine cu spaţiul de stocare de 2 TB şi poate fi folosit atât cu Netflix, cât şi cu YouTube, servicii de flux online de videoclipuri. La fel ca Network box, şi Storage box va putea fi folosi ca punct de acces prin WiFi.

Fiber există, dar nu vine gratis şi nu vine imediat

Pentru a te conecta la Google Fiber trebuie să plăteşti o taxă de instalare 300 de dolari, după care urmează alegerea unuia dintre cele două pachete disponibile. Desigur, trebuie să locuieşti în SUA şi să ai suficienţi vecini care doresc abonarea la reţea. Pentru 120 de dolari, utilizatorii au acces la abonamentul „Gigabit + TV”. Acesta include spaţiul de stocare de 1 TB, conexiunea la Internet şi posibilitatea de a viziona programele celor mai importante canale de televiziune. Vor fi disponibile şi diverse emisiuni sau filme, dar pentru accesul la canalele specializate de filme va fi necesară plata unei noi taxe, încă neprecizată de Google.

Cu 70 de dolari, clienţii pot lua doar pachetul „Gigabit” care oferă acces la acel 1 TB pentru stocarea pe Google Drive şi conexiunea la Internet, desigur. Pentru o perioadă limitată, Google oferă un al treilea pachet gratuit, cu viteze broadband de 5 Mbps pentru descărcare şi 1 Mbps pentru încărcare, dar clienţii tot trebuie să plătească taxa de 300 de dolari pentru instalare.

Google însă nu va instala Fiber în zonele unde nu există interes, iar acest lucru îl află printr-un sistem de precomandă. De exemplu, cetăţenii din Kansas pot să se înregistreze, plătind o taxă de zece dolari, iar când se ajunge la un „fiberhood” (un grup consistent de doritori), Google va trece la instalarea infrastructurii reţelei. Asta nu scuteşte primii clienţi de plata taxei de 300 de dolari. Toată această perioadă de precomandă durează până pe 9 septembrie. Compania a spus însă că va furniza pachetul de Internet gratuit şcolilor pentru a demonstra funcţionalitatea reţelei. Şi nu sunt încă disponibile pachete pentru companii.

România, în top 10 viteze pe Internet

Tot la lansarea Fiber, Google a comparat şi expansiunea Internetului şi a serviciilor online, laolaltă cu vitezele actuale. Cum era normal, Fiber este cu mult peste la aceste capitole, mai ales prin conexiunea la Google Drive, dar sunt veşti bune şi pentru România. Aceasta se situează pe locul nouă al vitezelor pe Internet, peste SUA. Pe primele trei locuri sunt ţările Coreea de Sud, Japonia şi China.

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite