Semnele care arată că suferim de otită. Ce simptom precede durerea şi cum se tratează corect boala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Otita, o afecţiuni extrem de frecventă mai ales la vârste mici, este o boală de care se scapă destul de greu, mai ales dacă este tratată "după ureche". Primul simptom care trebuie să ne alarmeze este scăderea auzului.

Otita este o afecţiune reprezentată de o inflamaţie sau chiar o infecţie în zona urechii, cu care mai toţi de confruntăm cel puţin o dată în viaţă. Mai predispuşi la această boală sunt copiii, în special în timpul "sezonului" virozelor, dar nici adulţii nu sunt complet "imuni".

Potrivit doctorului Anamaria Matioc, medic primar ORL, există trei grupe mari de otite, corespunzând localizării inflamaţiei: externă, medie şi internă. Otita externă reprezintă inflamaţia pavilionului auricular şi a conductului auditiv extern (canalul ce duce spre timpan). Acesta din urmă este cea mai puţin frecventă şi apare ca urmare a scărpinatului în ureche ori în cazul copiilor care merg la înot.

De rinofaringite sunt legate otitele medii, care sunt cele mai frecvente şi care reprezintă inflamaţia timpanului şi a cavităţii timpanice. În otită, aceasta se umple cu lichid (ser, mucozităţi sau puroi). Anamaria Matioc precizează că există câţiva factori de risc care predispun la acest tip de otită: vârsta mică a pacientului, pentru că la copii orificiul tubar este orizontalizat, mai scurt şi mai larg, iar infecţiile pot să intre frecvent în urechi;  expunerea în colectivitate, corelată cu imunitatea mai slab dezvoltată;  alimentaţia artificială;  expunerea copilului la fumul de ţigară şi vegetaţiile adenoide (polipii – n.a.).

Scăderea auzului, simptom ce apare înainte de durere

Deşi se ştie că în otită se manifestă o durere acută la nivelul urechii, specialiştii spun că există un simptom care apare mai devreme. "Pentru că otita afectează calitatea auzului, unul dintre simptome este scăderea acestui simţ, care merge până la o pierdere de 40 de decibeli. Ulterior, lichidul se poate infecta, iar presiunea foarte mare pe membrana timpanului poate produce o fisură şi apare otoreea şi durerea", explică medicul.

Tratamentul otitei, obligatoriu de indicat doar de către ORL-ist

Potrivit medicului, orice otită, indiferent de stadiul în care a fost diagnosticată, trebuie văzută şi urmărită de medicul specialist. Motivul - "pentru că rişti să tratezi o otită congestivă cu antibiotic, să o transformi într-o otită seroasă şi asta persistă. Se întâmplă frecvent şi se observă mai cu seamă la copiii din ciclul primar care fac hipoacuzie, care nu diferenţează foarte bine sunetele şi confundă f cu v, b cu p”, explică ea.

Cât durează, în mod normal, o otită

Medicul ORL spune că vorbim de otită acută dacă de la debut până la sfârşit avem trei săptămâni. Între trei şi 12 săptămâni este o formă subacută. Peste 12 săptămâni avem otită cronică. Mai vorbim şi de otitele recurente – este vorba despre acele otite care apar în cel puţin trei episoade la şase luni sau în cel puţin patru episoade într-un an sau otita persistentă, care evoluează sub două cure de antibiotic corect conduse.

Vă mai recomandăm:

Cele mai mari cinci greşeli alimentare pe care le facem în post. Cum ne putem îmbolnăvi şi îngrăşa crezând că ne detoxifiem

Adevărul despre alimentele care ar stimula metabolismului şi arderile. Cum putem mânca şi slăbi în acelaşi timp


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite