Cinci papi cu poveşti neobişnuite. Suveranul Pontif condamnat la muncă silnică pe viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinci papi FOTO ba-bamail.com
Cinci papi FOTO ba-bamail.com

Biserica Catolică a avut 265 de papi. Consideraţi urmaşi direcţi ai Sfântului Petru, cei care au ocupat de-a lungul istoriei scaunul papal au trecut drept printre cei mai influenţi oameni din lume.

Când Vaticanul a anunţat, la 11 februarie 2013, că Papa Benedict al XVI-lea va renunţa la Papalitate din cauza vârstei înaintate, Suveranul Pontif devenea primul papă care făcea acest gest în ultimii 600 de ani. Site-ul ba-bamail.com a întocmit o listă a celor mai interesanţi papi din istorie.

Sfântul Petru
Deşi Sfântul Petru nu a deţinut niciodată în timpul vieţii titlul de papă, el este considerat, în tradiţia catolică, drept primul Papă de la Roma, întemeietor al Papalităţii. Pe numele său adevărat Simon, el a fost unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus. A propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică până în Babilon şi în ultima parte a vieţii, la Roma. A fost condamnat la moarte, de către împăratul Nero, şi executat în jurul ajului 67 e.n., prin crucificare, cu capul în jos, aşa cum i-a fost cererea, considerând că nu era corect să moară în acelaşi fel precum Iisus.

Ponţian
Papa Ponţian a deţinut funcţia papală în perioada anilor 230-235, fiind primul episcop roman care a renunţat la pontificat. A fost condamnat de către împăratul Maximin Tracul la muncă silnică într-o mină din Sardinia şi a murit în detenţie.

Papesa Ioana
Legenda spune că Papa Ioan al VIII-lea, care a ocupat scaunul pontifical vreme de trei ani, începând cu 855, a fost de fapt o femeie. Dorind să înveţe carte, ea s-ar fi dat drept bărbat reuşind, astfel, să studieze teologia şi să fie admirată de filozofi şi cardinali. La moartea Papei Leon al IV-lea, a fost aleasă în unanimitate succesor şi instalată în Scaunul papal sub numele de Ioan al VIII-lea. Conform legendei, ea ar fi rămas însărcinată şi a adus pe lume un copil în timpul unei procesiuni. Vericitatea poveştii este, însă, contestată, având în vedere haosul care a dominat perioada Evului Mediu.

Benedict al IX-lea
Papa Benedict al IX-lea a fost cel mai tânăr papă din istorie şi singurul papă care a vândut demnitatea papală, inclusiv tiara. Avea doar 18 de ani când a urcat pentru prima dată pe scaunul papal pentru prima dată în 1032 d.Hr., dar şi-a câştigat repede o reputaţie de pontif îngrozitor. A fost violent şi desfrânat, libidinos şi imoral, nelipsit de la orgii cu băieţi, iar populaţia Romei nu îl agrea; ca urmare, în 1044, a fost izgonit din oraş, însă după an şi-a recuperat scaunul, în urma unei confruntări sângeroase.
Curând a fost expulzat din nou, dar a revenit pentru a doua oară pentru a-şi vinde funcţia naşului său, în 1048.

Papa Leon I cel Mare
Papa Leon I cel Mare este considerat unul din cei mai importanţi papi ai antichităţii creştine, fiind Suveran Pontif între anii 440 şi 461. Lui îi este atribuit meritul de a-l fi convins pe temutul conducător Attila Hunul să cruţe Roma. A fost primul papă căruia posteritatea i-a acordat titlul de "cel Mare".

Citiţi şi:

Cel mai controversat papă din istorie. Viaţa de desfrâu a Pontifului care a abdicat ca să se însoare

Cum decurgea o zi din viaţa Regelui Soare. Se spăla, se îmbrăca şi mânca sub privirile a zeci de persoane

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite