UPDATE Criza apei calde la Timişoara. Primarul Nicolae Robu s-a înţeles cu şeful E.ON pentru eşalonarea datoriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişorenii nu au apă caldă pentru că cei de la Colterm nu şi-au plătit datoriile
Timişorenii nu au apă caldă pentru că cei de la Colterm nu şi-au plătit datoriile

Reprezentanţii E.ON susţin că la acest moment, Colterm datorează o sumă de bani care depăşeşte 12,6 milioane lei, din care care 10 milioane de lei reprezintă datorii restante.

UPDATE Nicolae Robu, primarul Timişoarei, a avut o discuţie cu Dan Morari, director general E.ON, cu care a convenit un grafic de aşalonare pe parcursul a trei luni - octombrie, noiembrie, decembrie - a plăţii datoriei ajunsă la scadenţă a Colterm către E.ON de 6.65 milioane lei. Cei de la E.ON şi-au luat angajamentul să reia va furnizarea de gaz pentru Colterm începând de astăzi.

“Mulţumesc domnului Director General Dan Morari pentru deschidere şi îmi exprim speranţa că deciziile Consiliului Local, ale Consiliului de Administraţie al Colterm şi ale conducerii operative a acestei companii vor fi de asemenea natură încât niciodată timişorenii să nu mai ajungă în situaţia în care au ajuns, lipsiţi de apă caldă! Menţionez că eu am reuşit, ca primar, în cei trei ani de mandat, păstrând preţul gigacaloriei constant în pofida creşterilor mari ale preţurilor la gaz, cărbune, pacură şi energie electrică, să asigur că societatea Colterm să evolueze de la un deficit pe funcţionarea curentă de 32 milioane lei pe anul 2012, la un plus de 7.5 milioane lei pe prima jumătate a anului 2015!”, a scrie Nicolae Robu pe pagina sa de Facebook.


Frustrarea timişorenilor rămaşi fără apă caldă
 

Zeci de mii de timişoreni s-au trezit, vineri dimineaţa, frustraţi că nu au apă caldă. Facebook a devenit locul unde oamenii i-au la bani mărunţi vinovaţii. Nu scapă nimeni de supărarea lor, nici primarul Nicolae Robu, nici reprezentanţii Colterm sau E.ON. 

“Nu e nimic mai frustrant decât să ajungi acasă într-o seară friguroasă, să nu te poţi încălzi cu o baie fierbinte, lăsând la o parte chestiunile care ţin de igiena personală. Dimineaţa frustrarea s-a amplificat. Ne-am întors în timp şi ne-am trezit în epoca lui Ceuşescu”, a scris pe Facebook o timişoreancă. 

Peste 65.000 de familii care sunt racordaţi la sistemul fără apă caldă, de vineri seara.

Compania de termoficare a oprit furnizarea apei calde după ce E.ON, furnizorul de gaz al Coltermului a sistat livrările de combustibil.
 

Reprezentanţii Colterm au transmis un comunicat de presă în care au recunoscut sistarea gazului, cerându-şi scuze de la timişoreni.

„E.On Gaz a decis sistarea furnizării gazelor naturale pentru Compania Locală de Termoficare COLTERM S.A., începând cu ora 17, ceea ce înseamnă oprirea furnizări apei calde de consum în municipiul Timişoara şi imposibilitatea furnizării căldurii. Acest lucru l-au făcut în contextul în care, în prezent, avem credit furnizor care nu a fost depaşit, adică un plafon al datoriei care nu a fost atins. În prezent, datoriile nostre catre furnizorul de gaz au ajuns la jumătate faţă de perioda similară a anului trecut”, au transmis cei de la Colterm.

Cei de la regia de termoficare susţin că au făcut tot posibilul pentru a porni furnizarea agentului termic cu combustibil altenativ, care este păcura. Însă, datorită consumului redus de agent termic al oraşului cazanele care funcţioneaza cu combustibil aternativ nu pot fi pornite.

“În cursul zilei de vineri, 2 octombrie 2015, vom efectua o plată către furnizorul de gaz şi în cel mai scurt timp vom relua furnizarea agentului termic. Ne cerem scuze faţă de populaţia Timişoarei pentru aceste neplăceri”, au mai precizat Colterm.

 Datorii de 12,6 milioane de lei

Societatea Colterm SA din Timişoara a acumulat datorii semnificative faţă de E.ON Energie România, ca urmare a neachitării contravalorii gazelor naturale consumate. Reprezentanţii E.ON susţin că la acest moment, Colterm datorează o sumă de bani care depăşeşte 12,6 milioane lei, din care care 10 milioane de lei reprezintă datorii restante.

“Întrucât obligaţiile de plată asumate de către Colterm S.A. prin contractul de furnizare a gazelor naturale încheiat cu societatea noastră nu au fost îndeplinite, E.ON Energie România a fost nevoită să sisteze în cursul zilei de joi, 1 octombrie, alimentarea cu gaze naturale a punctelor de consum aparţinând societăţii de termoficare”, au transmis cei de la E.ON.

Reprezentanţii E.ON Energie România susţin că şi-au îndeplinit toate obligaţiile contractuale asumate faţă de Colterm S.A. şi, în calitate de furnizor de gaze naturale, compania a transmis numeroase notificări prin care a solicitat plata datoriilor, ultima dintre acestea fiind transmisă în 24 septembrie.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite